Super United Grand Chess Tour

Spektakularan turnir u Zagrebu: Šarić je za Carlsena "crna mačka", bio je blizu pobjede

Naš velemajstor ima je šansu pobijediti, samo je veliki cajtnot bio prepreka
Piše: Vid BrzicaObjavljeno: 06. srpanj 2023. 23:24

Nakon Rapid i Blitz turnira u Varšavi, Super United Grand Chess Tour se preselio u Zagreb. Šahovski povjesničari možda se sjećaju da je hrvatski glavni grad bio domaćin brojnih važnih turnira, uključujući Turnir Kandidata 1959. godine. Šezdeset godina kasnije, šahovska elita se već četvrti put okupila na Super United Croatia Grand Chess Touru. Peterostruki svjetski prvak Viswanathan Anand zablistao je prvog dana i preuzeo vodstvo s 5 bodova. Nakon što je počeo solidnim remijem protiv Alireze Firouzje, stari maestro je pobijedio rumunjske igrače - Richarda Raporta i Constantina Lupulescua.
Prvi dan ubrzanog šaha započeo je borbenim prvim kolom. Prvi odlučujući rezultat došao je od prvog nositelja Magnusa Carlsena, koji se u posljednje vrijeme ponovo posvetio igri na 64 polja. Bivši svjetski prvak pobijedio je indijskog tinejdžera Dommarajua Gukesha 36 poteza s crnim figurama. Richard Rapport i Jan-Krzysztof Duda slijedili su taj primjer pobijedivši Fabiana Caruanu i Jana Nepomnijačija, dok su Ivan Šarić i Viswanathan Anand crnim figurama remizirali protiv Constantina Lupulescua i Alireze Firouzje. Ista borbenost viđena je i u drugom kolu s tri odlučujuće partije i dva remija. Caruana, Anand i Duda porazili su Lupulescua, Rapporta i Firouzju.
Šarić je ovog puta protiv Carlsena ponovo imao crne figure i remizirao. Poznato je da je Ivan za Norvežanina “crna mačka”, tijek partije je to potvrdio jer je u jednom trenutku naš velemajstor ima šansu pobijediti, samo je veliki cajtnot bio prepreka. U 3. kolu Šarić je pružio veliku igru i remizirao protiv Caruane, isti rezultat su napravili Nepomnijači i Firouzja protiv Carlsena i Gukesha. Do tada vodeći Duda uvjerljivo je poražen od Raporta, a drugu pobjedu je ostvario Anand protiv Lupulescua.

Linker
07. svibanj 2024 18:46