DELOŽACIJA NA GRIPAMA

Split nije sportski grad, dapače, neprijatelj je svojih sportaša: ‘Ovo je žalosno, skandalozno!‘

Zbog teniskog spektakla u rujnu (12. - 17.), desetak splitskih klubova je ‘deložirano‘
Piše: Ivan Renić, Pero SmolčićObjavljeno: 31. srpanj 2023. 21:08

Davis Cup u Splitu u rujnu. Hrvatska teniska javnost slavi, dok brojni spltiski sportski klubovi “kukaju” jer su na tri tjedna ostali bez termina.

Domaćinstvo Davis Cupa trebalo je donijeti radost, opet živnuti splitski tenis jer će u velikoj dvorani na Gripama, od 12. do 17. rujna, uz Hrvatsku, nastupiti još SAD, Nizozemska i Finska. No, nastupiti na Gripama zato neće splitski klubovi. I to na tri tjedna!
Naime, iz Grada su informirali klubove da su “deložirani” na 20 dana iz velike i male dvorane na Gripama, te one na poljudskim bazenima. Od 31. kolovoza do 20. rujna treninga - nema! Zgrožene klubove tako je obavijestio Splitski savez športova navodeći kako će iznaći alternativnu dvoranu za odigravanje utakmica za one kojima će sezona do tada početi.

Bitno samo ‘naslikavanje’

A nesretnicima kojima neće početi do tada i koji “samo” treniraju, odrađuju posljednje pripreme za novu sezonu... Ah, snađite se! Futsal, rukomet, odbojka, košarka... Deseci klubova su ovom skandaloznom odlukom ostali bez mjesta za trening.
Oštar dopis povodom te odluke objavio je Futsal klub Split.

image

Nisu zadovoljni ni iz Futsal kluba Split

NIKOLA VILIC Cropix

”Splitski sportski savez u svom dopisu klubovima napominje da se jave oni kojima je počelo natjecanje, pa će im iznaći alternativnu dvoranu za odigravanje prvenstvenih susreta.

Kod čitanja ove obavijesti svaki sportaš prvo je provjerio radi li se o spamu ili virusu jer je nevjerojatno da itko tko veze ima sa sportom može ovako nešto napisati. ... i da ne shvaćaju osnovu sporta, jer ako nekome i počinje natjecanje kasnije, u listopadu, isti trebaju dvoranu i za najosjetljiviji dio sezone, pripreme. Shvaćamo i da je sve ovo politika, i da je u stvarnosti bitno samo “naslikavanje” ispred objektiva kamera. Taj sjaj velikog natjecanja može zavarati nekoga van Splita, ali u očima splitskih sportaša svi su odgovorni pali na dno. Obući će se lijepa odijela, namjestiti osmijeh i davati izjave o “najsportskijem” gradu na svijetu, a iza fasade stoji jedna velika trulež, kuća samo što se ne sruši. I ono najgore, potpuno nepoznavanje sporta.
Ne, Split nije sportski grad, dapače, neprijatelj je svojih sportaša. Hvala JUŠO-i i Gradu Splitu što su još jednom ponizili sav rad, sve natjecatelje i sva ulaganja u sport, svrstavajući nas u red običnih rekreativaca koji su se, eto, jedva skupili za odigrati neku utakmicu i popiti pivu. Dno dna.”

O ovom je problemu nešto kazala i Silvana Bonković, nekadašnja rukometašica, dobro znano ime, a danas tajnica RK Split 2010.
- Ovo je žalosno, skandalozno, brojni klubovi su ostali bez dvorane, od toga više od deset prvoligaša. Eto, na kraju smo srećom otkazali nastup u Europi. Zamislite da sada moramo EHF-u prijaviti da nemamo dvoranu. Presmiješno. Mi rješenja nemamo. Zašto? Jer u cijelom Splitu, uz navedene, postoje samo još dvije dvorane dimenzija za rukomet i futsal. To su Žnjan-Pazdigrad i Mejaši, s tim da Žnjan nema odgovarajuću podlogu. Mejaši imaju parket, ali ne možemo svi tamo. Okolna mjesta imaju po dvije dvorane, Split jednu... Nama je 9. rujna početak prvenstva i u prva dva kola smo domaćini.

image

Split, 150423.
Mala dvorana SC Gripe.
Utakmica zenskog rukometa, 21. kolo 1. HRL, Split 2010 - ZARK Split.
Na fotografiji: Klara Rubic i Nika Nejasmic.
Foto: Nikola Vilic/CROPIX

NIKOLA VILIC Cropix

Organizatori Davis Cup htjeli su i vanjske terene na Gripama.

- Žele i to zbog svojih marketinških aktivnosti. Naši mladi tamo treniraju, stotine njih. Nemamo ništa protiv Davis Cupa, ali nedopustivo je da se to organizira preko leđa toliko klubova. I tko zna koliko još djece.
No, tako je to kad grad već desecima godina ne planira po pitanju sportske infrastrukture baš ništa, sve se događa slučajno ili po diktatu politike, a događaju se samo sitna šminkanja. Jedini ozbiljan objekt kojeg smo izgradili, Spaladium Arenu, uspjeli smo zatvoriti malo više od deset godina od njezina “porinuća”. Eto, majstori s mora ili splitska sportska noćna mora, kako god.
Uglavnom, za stanje s dvoranama u Splitu najmanje je kriv tenis, sport koji nam je donio toliko radosti, a i sâm nema dvoranu u gradu koji je dao čak četiri Top 10 igrača u singlu i najboljeg svjetskog igrača u konkurenciji parova.

- Nisam zločest, ali malo mi je i drago da druge vide kako je to kad je Ultra viši interes od sporta, neš’ ti atletike. Probudimo se tek kad ugroza dođe do pojedinca - javio nam je jedan sportski djelatnik.

image

I rukomet je ovime u problemima

DUJE KLARIC Cropix

Uglavnom, Davis Cup će se dogoditi u Splitu, a možda je ovo konačno i prilika da se nešto planski, ozbiljno pokrene po pitanju sportske infrastrukture.

- Turnir prvog kruga završnice Davis Cupa u Splitu prilika je za promociju sporta i države, te će Vlada Republike Hrvatske podržati organizaciju tog događaja. Također, igranje naše reprezentacije u domaćem ambijentu prilika je za naše navijače da podrže tenisače i pomognu im da izbore odlazak na završni turnir u Malagu u studenom - priopćio je Hrvatski teniski savez.

Velika promocija Hrvatske

Predsjednica HTS-a, Nikolina Babić, istaknula je:

- Velika je stvar da će se jedan od turnira završnice igrati u Hrvatskoj i sretni smo da će to biti u Splitu. To je velika prilika i naše veliko zadovoljstvo da će takav događaj biti u Hrvatskoj, zatim da našim navijačima omogućimo da uživo prate ovo vrhunsko natjecanje, te da naši igrači imaju priliku igrati pred svojom publikom. To doprinosi velikoj promociji Hrvatske u svakom pogledu: od tenisa, sporta i grada do države. Naravno, vjerujemo da će ovo natjecanje pridonijeti popularizaciji i dovesti više djece u tenis, čemu se veselimo. Pozivam sve naše navijače da dođu na spektakl u Splitu.

- Imamo priliku igrati kod kuće, što me jako veseli, osim što je to moj rodni grad, mogućnost je da nas naši navijači podrže - rekao je, pak, izbornik Vedran Martić, koji do 14. kolovoza treba prijaviti sastav s petoricom tenisača, ali onda uoči samog početka turnira može zamijeniti trojicu igrača.

Linker
17. travanj 2024 14:36