Trener Fabijan Ćosić posebno je pohvalio svog pomorca Dejana Skočića
 Tom Dubravec/CROPIX
KORAK OD FINALA

Splitsko čudo! Trener potpisao pravu senzaciju pa vozio kombi do tri ujutro: ‘Snalazimo se kako znamo‘

Odbojkaši Splita došli na prag plasmana u finale prvenstva Hrvatske nakon "breaka" kod Murse
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 13. travanj 2021. 07:58

Trenera odbojkaša Splita Fabijana Ćosića smo trgnuli iz sna u 11 sati, potpisnik senzacionalne pobjede u Osijeku u prvoj utakmici polufinala prvenstva Hrvatske protiv Murse (3:1) nije stigao popiti prvu kavu, a već je morao objašnjavati kakvo se to čudo dogodilo u dvorani u Gradskom vrtu...

- Pričekajte malo da se saberem, jer smo se vratili tek u tri sata ujutro, a ja sam bio vozač jednog od kombija. Što ćete, snalazimo se kako znamo i umijemo, pokušavamo imati što manje financijske troškove.

Strašan motiv

Sve nam je jasno i sve razumijemo.

- Da, naša pobjeda zbilja izgleda šokantno, pogotovo kad se zna da je Mursa dugo bila bez poraza, sve do prije par tjedana kad ih je svladala Mladost. Meni se čini da ih je taj gubitak malo poljuljao i protiv nas nisu odigrali na svojoj razini, onoj kakvu su prikazivali tijekom cijele sezone.

image
Igor Omrčen (u prvom planu) izvrnuo je zglob sredinom četvrtog seta i mala je vjerojatnost da će 40-godišnji najbolji igrač Splita biti spreman za srijedu
VLADIMIR DUGANDžIć/CROPIX

Opet, nešto je morao i Split odigrati, nije se Mursa sama pobijedila.

- Naravno, mi smo bili strašno motivirani i ostali smo takvi i kad smo izgubili prvi set u kojem smo imali dvije set-lopte, na jednu od njih vrlo izglednu kontru za realizirati. Moglo je lako biti 3:0 za nas.

Nakon 27:25 za Osječane, Split je relativno glatko dobio sljedeća dva seta (25:18, 25:12) i onda sredinom četvrtog seta ostao bez Igora Omrčena.

- Uh, to je ogroman peh za nas, Igor je izvrnuo zglob, bit će teško bez njega u drugoj utakmici i zaista nisam veliki optimist da će biti spreman igrati. U subotu navečer nije mogao hodati. Ma, čak i da stisne zube, sumnjam da može biti na sto posto, osamdeset posto. Do ozljede, a bilo je to kod 11:10, zabio je čak 33 poena. Što da vam kažem, Igor je čudo od igrača. Njega je zamijenio mladi Krešimir Karaula, uspjeli smo izdržati bez kraja bez Igora.

Taj četvrti set je završio 25:23. Četvrti set u kojem je bilo svega, pa i dva crvena kartona za Splićane, koje im je pokazala sutkinja Ksenija Jurković.

- Bilo je malo nervoze, bilo je i malo panike, bilo je i sitnih provokacija s tribina, jedna pogrešna odluka linijskog suca, ali ne želim se opravdavati. Mi smo te crvene kartone zaslužili, opravdano smo ih dobili, jer smo na jednu odluku skočili kao kokoši. Mi smo, dakle, najveći krivci i nadam se da se to više neće ponoviti. Morali smo pametnije reagirati na provokacije od njihovih ljudi s tribina, članova uprave, ali to je tako u žaru borbe, kad si pred velikim rezultatom.

Ulog je velik

Ne može poštenije od Fabijana Ćosića. Što se tiče učinka nekih igrača, poželio je istaknuti još jednog svog igrača, Dejana Skočića, koji se vratio u sastav nakon što je sedam mjeseci plovio svjetskim morima.

- Naš je pomorac nakon samo dva treninga odigrao utakmicu za pamćenje, mislim da u cijeloj sezoni nismo imali toliko blokova koliko ih je on imao u subotu.

Druga utakmica igra se u srijedu u 19 sati.

- Važno je ne upasti u euforiju, trebaju nam tri seta i to je jako puno, pogotovo ako nećemo moći računati na Igora. Iza nas je teška utakmica, naporan put natrag, premalo vremena da se oporavimo...

Ali i ulog je velik, finale prvenstva Hrvatske.

Linker
16. travanj 2024 01:47