PHILIPPE LOPEZ Afp
33. POBJEDA U KARIJERI

Sprinterska legenda treći put najbrža na ovogodišnjem Touru, Britanac je jednostavno - nepobjediv

I sutra će na sceni biti oni koji se bore za ukupnu pobjedu na Tour De Franceu
Piše: HINAObjavljeno: 06. srpanj 2021. 18:14

Britanski biciklist Mark Cavendish (Deceuninck-QuickStep) po treći je put na ovogodišnjem Tour de Franceu bio najbrži u sprinterskoj završnici, a do 33. etapne pobjede na najvećoj biciklističkoj utrci stigao je nakon 190,7 km desete etape vožene od Albertvillea do Valencea.

Nakon dana odmora biciklisti su imali prilično ravnu etapu u kojoj je bila očekivana borba specijalista za sprint u završnici. To se i dogodilo, a momčad Deceuninck-QuickStepa je bila nepobjediva.

Cavendish je imao čak trojicu vozača ispred sebe koji su ga vodili prema pobjedi, a u taj se "vlak" nitko od Britančevih konkurenata nije uspio ugurati.

Do drugog mjesta je uspio dosprintati Belgijac Wout Van Aert (Jumbo-Visma), a treći je bio njegov sunarodnjak Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix).

Mark Cavendish je kao 36-godišnjak postao najstariji biciklist koji je na Tour de Franceu uspio stići do najmanje tri etapne pobjede na istom izdanju, a samo mu još jedna nedostaje kako bi se izjednačio s legendarnim Belgijcem Eddyjem Merckxom, koji je s 34. osvojene etape rekorder.

Današnja etapa nije donijela nikakve promjene u ukupnom redoslijedu. Slovenac Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) ostao je u žutoj majici, s dvije minute i jednom sekundom prednosti pred Australcem Benom O'Connorom (AG2R Citroen). Već trećeplasirani Kolumbijac Rigoberto Uran (EF Education-Nippo) zaostaje više od pet minuta (5:18) za Pogačarom.

U 11. etapi koja je na rasporedu u srijedu, ponovno će favoriti biti oni koji se bore za ukupnu pobjedu, odnosno penjači, jer je na trasi od Sorguesa do Malaucenea, dugoj 198,9 km, pet kategoriziranih uspona, s time da će se biciklisti po prvi put u povijesti penjati na legendarni Mont Ventoux (1910 m nadmorske visine) i to s dvije različite strane, a nakon drugog uspona ih još čeka i više od 20 km spusta do cilja.

Linker
07. svibanj 2024 12:55