Tonči Stipanović

 BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix
ŽESTOKA KONKURENCIJA

Stipanović čuva svjetsku broncu uoči posljednjeg dana u Barceloni, ipak ne može biti posve zadovoljan

Tonči Stipanović se nalazi na 3. mjestu na SP-u u klasi laser u Barceloni uoči posljednjeg dana
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 09. studeni 2021. 14:55

Hrvatski jedriličar ipak ne može biti u potpunosti zadovoljan nakon što su u utorak održane tri regate u Zlatnoj skupini. Prvi plov je bio u redu (8), ali druga dva (24, 35) u konkurenciji 68 jedriličara, baš i ne. Onaj posljednji (35) mu se briše, tako da je nakon osam regata skupio 65 negativnih bodova. Odlično za 3. mjesto, ali teško da će ugroziti vodećeg Thomasa Saundersa (23) i drugoplasiranog Finna Lyncha (37).

Iskusni Splićanin, brončani s posljednjeg Svjetskog prvenstva u Melbourneu u veljači prošle godine, iza sebe ima opasne rivale u Sergeju Komisarovu (67), Zacu Littlewoodu (75), Philippu Bühlu (78), Hermannu Tomasgaardu (79) i da dalje ne nabrajamo, jer predviđene su tri regate i danas, puno je bodova u igri, kao i brisanje drugog najlošijeg rezultata. Pod uvjetom, naravno, da vremenske prilike dopuste održavanje tri regate. U dva od dosadašnjih pet dana prvenstva uopće se nije jedrilo, stoga je najvažnije da Stipanović trenutno u rukama ima broncu.

Osim što se lani u Melbourneu vratio u zonu medalja po prvi put od Olimpijskih igara u Rio de Janeiru kad je osvojio srebro, Stipanović je ovo ljeto na Igrama u Tokiju postao tek treći jedriličar u laseru s dvije olimpijske medalje. Sjajnu je formu potvrdio i u rujnu, tada je u tandemu s Tudorom Bilićem osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu u klasi zvijezda. Isto tako, Stipanović je bio kormilar naše reprezentacije na test eventu za Svjetsko prvenstvo sljedeće godine u Švicarskoj kad je osvojeno prvo mjesto.

Saunders i Lynch su briljirali u utorak, obojica s tri Top Ten plasmana, što ih je definitivno odvojilo od konkurencije. Svi ostali pretendenti na postolje su se mučili uključujući Pavlosa Kontidesa (47, 15, 42), kao i aktualnog europskog viceprvaka Filipa Jurišića (29, 28, 22). Saunders je pobijedio u prvom, Lynch u trećem plovu, dok je drugi pripao Komisarovu. Rus, dio ekipe koju trenira Jozo Jakelić, također je imao "up and down" kroz ovaj nemirni dan (38, 1, 46).

Poredak nakon osam regata: 1. Saunders (NZL) 23, 2. Lynch (IRS) 37, 3. Stipanović (HRV) 65, 4. Komisarov (RUS) 67, 5. Littlewood (AUS) 75, 6. Bühl (NJEM) 78, 7. Tomasgaard (NOR) 79, 8. Whiteley (VBR) 83, 9. Coccoluto (ITA) 89, 10. Elliott (AUS) 90, 20. Jurišić (HRV) 126, 48. Gašpić (HRV) 194. (db)

Linker
04. svibanj 2024 04:33