Hans Niemann i Maxim Dlugy

 TWITTER
TKO JE Maxim Dlugy?

Stoji li sumnjivi ‘mentor‘ iz ruskog zatvora iza megaskandala koji danima puni svjetske naslovnice?

Na društvenim mrežama sada se pojavilo i novo nagađanje. Navodno je upetljan i u jedan veliki posao
Piše: Vid BrzicaObjavljeno: 26. rujan 2022. 19:18

U nedavnom intervjuu Magnus Carlsen neizravno je zadao udarac treneru Hansa Niemanna, Maximu Dlugyju. Rekao je nekoliko riječi o tome što je dalo naslutiti da optužuje Amerikanca za varanje.

Neočekivano i otrovno spominjanje američkog velemajstora kao Niemannovog mentora uhvatilo je šahovsku zajednicu nespremnu. Budući da je Carlsen poznat po svojim suptilnim izjavama i nagovještajima u šiframa, ovo čudno spominjanje moglo bi biti trag za cijeli slučaj. U intervjuu se nadovezao na pitanje vezano uz Dlugyja i kakva je poveznica s Niemannom, Magnus se nasmijao i rekao:

- Ne, neću reći više o toj temi.

image

Magnus Carlsen

ARUN SANKAR Afp

Maxim Dlugy američki je šahovski velemajstor židovskog porijekla koji ima zavidnu karijeru čak i izvan šahovskog svijeta. Međutim, također je poznat po sumnjivim poslovima i raznim skandalima.

Prevara s cipelama

Rođen je 1966. u Moskvi, u tadašnjem Sovjetskom Savezu, a desetljeće kasnije preselio se u Sjedinjene Države. Postao je predsjednik Šahovskog saveza SAD-a od 1990. do 1993. godine, a čak je radio i na Wall Streetu. Amerikanac je pokrenuo biznis i u Rusiji, bio je direktor ruskog investicijskog hedge fonda, s kojim je nekada bio povezan i bivši svjetski šahovski prvak Gari Kasparov. Tu se 2005. upleo u slučaj pronevjere od 9 milijuna dolara i proveo je mjesece u ruskom zatvoru prije nego što je oslobođen.

image

Hans Niemann

Godine 2017. Chess.com blokirao je profil Dlugyju zbog navodnog varanja na jednom online turniru utorkom. Nema nešto informacija o točnom datumu i drugim specifičnostima blokade, ali može se potvrditi da je u prošlosti doista jednom bio blokiran. Odmah nakon Carlsenovog intervjua, na pitanje o Dulgyjevom varanju na Chess.comu u prošlosti, izvršni direktor tvrtke Erik Allebest istaknuo je da je prerano javno iznositi slučaj.

image

Hans Niemann

QUENTIN BASSETTI Hans Lucas Via Afp

Maxim je također vlasnik Chess Max Akademije u New Yorku, šahovske škole za djecu u kojoj djeluje i trenira studente. Hans Niemann bio je jedan od studenata koji su upisali akademiju. Mentor Dlugy je u zadnje vrijeme uvijek prisutan na turnirima s 19-godišnjim američkim šahovskim tinejdžerom i sumnja se da je on vanjska pomoć tijekom igre, dosta slično kao u slučaju Francuza Sebastiena Fellera. Gledajući Niemannove turnirske uspjehe, možemo biti sigurni da je i Maxim sigurno zaradio popriličnu svotu novca za plaću ili proviziju.

image

Hans Niemann i Maxim Dlugy

TWITTER

Evo još jedne zanimljive i relevantne činjenice o “mentoru”. On je bio taj koji je 2013. osumnjičio na turniru u Španjolskoj Borislava Ivanova da je varao s uređajem u cipelama, zbog čega je i uhvaćen. Sada to izgleda dosta komično, kada potvrđeni varalica (Dlugy) upire prstom na potvrđenog varalicu (Ivanov).

Na društvenim mrežama sada se pojavilo i novo nagađanje. Navodno je Dlugy upetljan u posao prodaje PlayMagnus Grupe američkom Chess.comu, a transakcija je iznosila vrtoglavih 82,5 milijuna dolara.

Linker
26. travanj 2024 13:59