-
BRONČANA BRAĆA

Sudac im je odnio zlato, ali Šime je izvukao najbolje: ‘Da mu je dati kormilo na America‘s Cupu...‘

Ove su sezone Fantele uzele europsku broncu, a vrlo su lako mogli i na najvišu stepenicu postolja.
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 11. prosinac 2020. 16:23

I kad mu malo toga ide na ruku, Šime Fantela će iz svega izvući najbolje. Takav je, naime, najbolji hrvatski jedriličar svih vremena. Uvjeti na austrijskom jezeru Attersee bili su u šest dana Europskog prvenstva klase 49er najčešće na samoj granici regularnosti, Šime i brat Mihovil su se borili sa svima, uglavnom sa sucima, uzeli svoju drugu medalju u klasi, koja je vrlo lako mogla biti zlatna. Druga nakon senzacionalnog svjetskog zlata u Aarhusu 2018. godine kad su šokirali sve, pa i sami sebe.

Da su im se poklopile neke stvari, braća bi bila uvjerljivo prva, s europskim zlatom oko vrata. U konačnici, Fantele su sa 71 negativnim bodom završili kao treći nakon dvanaest regata (šest u kvalifikacijama, šest u Zlatnoj skupini) u šest turbulentnih dana u Austriji. Prvaci su postali Nijemci Tim Fischer i Fabian Graf sa 60 negativnih bodova, srebro je pripalo domaćinima Benjaminu Bildsteinu i Davidu Husslu sa 63 negativna boda.

Zadranima je teško pala diskvalifikacija u devetoj regati, sudac je procijenio da su prerano startali, makar se Šime nije složio i uložio je žalbu.

KLIKNITE OVDJE I DOZNAJTE SVE O 69. IZBORU NAJBOLJIH SPORTAŠA U ORGANIZACIJI SPORTSKIH NOVOSTI!

- Za mene je to bio savršen start, međutim, sudac nije htio promijeniti svoju priču. Ostao je čvrst u svom stavu, morali smo prihvatiti diskvalifikaciju. Da nije bilo nje, bili bismo desetak punata ispred svih.

Uvjeti su bili kaotični. Od toga da se dva dana uopće nije jedrilo zbog nedostatka vjetra, pa do toga da je u subotu jedna regata prekinuta zbog uraganskih naleta vjetra kad je trebalo paziti da se sačuvaju jedrilice od oštećenja.

image
Izbor sportaša godine
HANZA MEDIA

- Uvjeti su bili na granici regularnosti. Miho i ja stvarno nismo imali sreće, jer su nam dvije regate u finalu prekinute u trenutku kad smo bili drugi. Što je, tu je, kakva je bila ova godina, nećemo tugovati. Imamo broncu i potvrdu da smo na dobrom putu prema OI.

Šimi je ovo bila čak 16. medalja s najvećih natjecanja, četrnaest - uključujući olimpijsko zlato iz Rio de Janeira - osvojio je s Igorom Marenićem u klasi 470. Što je rekao Ivan Kljaković Gašpić nakon zlata u Aarhusu, Šime Fantela je čudo od jedriličara, neprikosnoven u Hrvatskoj i jedan od najboljih na svijetu. Da mu je dati kormilo na America’s Cupu, tko zna, možda bi i tamo pobijedio.

Linker
25. travanj 2024 14:09