Magnus Carlsen

 ARUN SANKAR Afp
NEDAVNO ‘UHVAĆENI‘ NA PLAŽI

Sukob o kojem bruji svijet dublji je nego što se misli: Što se dogodilo između 12. kolovoza i 5. rujna?

Postoji još nešto što daje novu dimenziju povezanosti Niemanna i Carlsena
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 21. rujan 2022. 11:40

Nakon što je Hans Moke Niemann u trećem kolu Sinquefield Cupa pobijedio svjetskog šahovskog prvaka Magnusa Carlsena, Norvežanin se bez detaljnih objašnjenja odlučio povući s turnira. Nakon pobjede protiv Carlsena, Niemann je na konferenciji za medije tvrdio da je "nekim smiješnim čudom" pogodio kakvo će biti neobično otvaranje njegovog protivnika i pripremio se za to. "Sigurno je neugodno za svjetskog prvaka izgubiti od mene", žao mi ga je." – rekao je samodopadno.

Ponovno su se susreli na Julius Baer Generation Cupu u ponedjeljak navečer, ovaj put putem interneta, a ne licem u lice. No, Carlsen je izazvao više kontroverzi predajom nakon što je odigrao samo jedan potez.

Čini se da su Niemann i Carlsen bili u dobrim odnosima prije samo pet tjedana. Anish Giri je na Twitteru objavio njihovu fotografiju iz Miamija gdje Niemann i Carlsen ležerno igraju šah na plaži.

Nizozemski velemajstor je tada napisao: "Vidio sam neke čudake na plaži kako igraju šah na vrućini."

Fotografija je snimljena 12. kolovoza tijekom FTX Crypto Cupa 2022. gdje je Magnus uvjerljivo osvojio prvo mjesto, dok je Niemann izgubio sve svoje mečeve i završio turnir s "nulom".

KONAČNI POREDAK FTX Crypto Cupa 2022: 1. Carlsen (Nor) 16 bodova, 2-3. Praggnanandhaa (Ind) i Firouzja (Fra) 15, 4. Le (Vie) 12, 5. Duda (Polj) 11, 6. Aronjan 8, 7. Giri (Niz) 7, 8. Niemann (SAD) 0.

Mladi američki velemajstor je tada bio blago pozitivan na konferenciji za medije, rekavši: "Mislim da moj moral nije potpuno slomljen, to je barem nešto."

Međutim, postoji još nešto što daje novu dimenziju njihove povezanosti. Niemann je 7. prosinca 2021. godine na sajmu Dubai Expo, za vrijeme meča za titulu prvaka svijeta između Carlsena i Jana Nepomnijačija na Facebooku objavio: "S ponosom objavljujem da sam ambasador PlayMagnus Groupe. To je tvrtka za koju stvarno osjećam da mi omogućuje da budem puno bolji igrač i radujem se našoj zajedničkoj budućnosti u zajedničkoj misiji revolucioniranja natjecateljskog šaha."

Što se dogodilo između 12. kolovoza i 5. rujna kada se Carlsen odlučio povući sa Sinquefield Cupa i tvitao da će biti u problemu ako progovori? Izgleda da je sukob Carlsen-Niemann dublji nego što se misli.

Linker
23. rujan 2023 16:22