Tadej Pogačar

 SOPA IMAGES/DDP USA/PROFIMEDIA
Briljantna karijera

Susjedi dominiraju, a najveći svih vremena u slovenskoj zvijezdi prepoznao je svog nasljednika

Zahuktava se biciklistička sezona, po svemu sudeći nas u njoj očekuje nastavak velike priče
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 06. travanj 2023. 10:42

Početak nove sezone ponudio je staru sliku u jednom od najstarijih i najvećih svjetskih sportova. Biciklizam je, naime, bio jedan od originalnih sportova još na prvim Olimpijskim igrama. Nova sezona, baš kao i nekoliko prethodnih, krenula je s predvodnikom koji posljednjih godina dominira svjetskim biciklizmom. Slovenac Tadej Pogačar je treću godinu na vrhu što je naravno i logično jer je dvostruki pobjednik Tour de Francea, a treći naslov za redom mu je izmaknuo prošle godine u dvoboju s Dancem Jonasom Vingegaardom. No, bez obzira na to u 2023. je s prvog mjesta na svjetskog ranglisti krenuo u utakmicu koju želi okončati još jednim trijumfom na Tour de Franceu.

Briljantna karijera

Tour će mladom Slovencu biti vrhunac sezone, ali bit će naravno još vrhova jer će se uz najpoznatiju svjetsku utrku fokusirati na jednodnevne biciklističke klasike na kojima je već imao podosta uspjeha. Naime, ovih dana je trijumfirao u Flandriji, pobijedio je u utrci od 273 kilometra i tako stigao do treće pobjede na nekoj monumentalnoj utrci. Treće od pet koliko ukupno ima ovih utrka jer je već ranije bio pobjednik Lombardije i utrke Liege - Bastogne - Liege. Ostali su mu još Milan - San Remo, na kojoj je ove godine bio četvrti, ali se do pred kraj borio za prvo mjesto, te Pariz - Roubaix za koji je zaključio da će morati pojačati muskulaturu i nabaciti još koji kilogram. Ali, nigdje mu se ne žuri jer je dovoljno mlad.

- Kad bih sutra okončao karijeru, rekao bih da je bila briljantna, ali nemam namjeru uskoro prestati.

image

Tadej Pogačar

ERIC LALMAND Afp

Ostavio je dovoljno prostora za nove pobjede, a nije ni čudo zašto se Slovenac toliko dugo drži na prvom mjestu svjetske rang liste. Vrlo rano njega je prepoznao i najveći biciklist svih vremena Eddy Merckx i upravo u Pogačaru je vidio momka koji bi mogao naslijediti neke njegove rezultate. Pogačar je na pravom putu da to i napravi, a početak ove sezone je ukazao na ispravnost njegovih pogleda na svijet sporta i sigurno je da će s vremenom ostvariti seriju velikih rezultata.

Biciklizam je u Sloveniji veliki sport. Uvijek su imali gomilu dobrih vozača, ali ne toliko dobrih kao što su danas Pogačar i Primož Roglič, koji je posljednje dvije godine bio drugi na svijetu iza Pogačara s gomilom sjajnih rezultata.

Ovaj bivši skakač na skijama olimpijski je pobjednik iz Tokija u cestovnoj utrci na vrijeme, a uz zlatnu olimpijsku medalju ima još puno velikih rezultata - tri puta je za redom bio pobjednik trećeg Grand Toura sezone, španjolske Vuelte, a jednom je bio posve blizu trijumfa na Tour de Franceu, ali je Pogačar na kraju šokirao sve, pa i Rogliča.

image

Najveći belgijski biciklist Eddy Merckx

VIRGINIE LEFOUR Belga Via Afp

U međuvremenu se Roglič borio s ozljedama koje su u biciklizmu gotovo svakodnevna slika. Dizao se, padao, pa opet dizao, da bi ovu godinu otvorio u velikom stilu jer je već osvojio dvije jednotjedne velike utrke. Prva je bila Tirreno-Adriatico, a druga Vuelta Catalunya i već rano u sezoni pokazao je poprilično dobru formu. Njegova glavna utakmica sezone vjerojatno će biti talijanski Giro, prva od tri Grand Tour utrke početkom svibnja, a hoće li pokušati na kraju sezone osvojiti još jedanput Vueltu u ovom je trenutku otvoreno pitanje, ali tu tom slučaju ga neće biti Touru.

Poput skijaških skokova

No, kako god okrenuli, Slovenci će i ove godine na određeni način dominirati svjetskim biciklizmom, a prošle su godine imali trojicu u Top 10. Uz Pogačara i Rogliča, tu je bio i Matej Mohorič.

Na određeni način, biciklizam je u Sloveniji poput skijaških skokova gdje su također godinama imali sjajne rezultate, ali ova nova generacija predvođena braćom Prevc od kojih je Peter bio najbolji i sada svjetskim prvakom s velike skakaonice Timijem Zajcom te najboljim Slovencem ove godine Anžeom Lanišekom u samom je vrhu, često i na vrhu svjetskog poretka. I njihova budućnost je poput Pogačarove sjajna jer su vrlo mladi i pred njima je još puno velikih zima. Uostalom, imali su i jednu nedjeljnu emisiju koju su nazvali “Zima je zakon”, ali na vrhu su i biciklisti jer nema velikih utrka - jednodnevnih, tjednih ili trotjednih koje mogu proći bez nekoga velikog rezultata slovenskih majstora.

Linker
08. svibanj 2024 10:41