Tadej Pogačar

 THOMAS SAMSON Afp
Neven Bertičević
TOUR DE FRANCE

Sve su oči uprte u njih dvojicu, žestoka borba između velikih rivala odlučit će pobjednika

Dvostruki branitelj naslova se vraća nakon ozljede i opet su sve oči uprte u Vingegaarda i Pogačara
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 02. srpanj 2024. 19:27

Tour se France je u 111. izdanje krenuo s tri etape u Italiji i krenuo je prilično žestoko, a već od starta je to utrka koja sugerira da će se sve najvažnije dogoditi u dvoboju biciklista koji su posljednje četiri godine obilježili najvažniju svjetsku biciklističku predstavu na svijetu.

Danac Jonas Vingegaard je dugo djelovao kao jedan od onih koji se neće pojaviti na prikazu momčadi uoči starta prve etape u Firenzi. Uostalom, ni mnogi iz njegove momčadi nisu vjerovali da će se na vrijeme oporaviti od teške ozljede koja mu se dogodila u travnju u Španjolskoj. Kako su vijesti iz njegovog tabora stizale rijetko i samo na kapaljku, mnogi su prihvatili mišljenje kako će ovogodišnji Tour de France za njega biti samo iluzija, kako treći trijumf nije za očekivati i kako će se morati pomirati s tom istinom. No, Danac se ukazao na startu oduševljen veličinom skupine koja je dočekala njega i ostale favorite Toura.

Vidimo se na cesti

Doduše, kao i obično, ostao je poprilično “zakopčan” i nakon što se zahvalio svima koji su došli pozdraviti početak Toura, koji se posljednjih godina tradicionalno događa u raznim zemaljama, a ovoga puta u Italiji, rekao je samo nekoliko riječi koje su trebale dokazati, a valjda i jesu, da će biti spreman.

- Puno vam hvala, vidimo se na cesti.

Jedan od onih koji je željan tog susreta na cesti je vodeći svjetski biciklist Tadej Pogačar, koji je u višegodišnjoj vezi s Tour de Franceom, ali su se posljednje dvije godine ti odnosi donekle razvodnili, zapravo promijenili. Naime, nakon što je Pogačar dva puta osvojio Tour de France, ostao je u raljama Vingegaarda, koji mu je dva puta uzeo naslov. Prošle godine vrlo uvjerljivo nakon što je pred kraj Toura u jednoj od etapa na kronometar pobjegao Slovencu na gotovo 2 minute i više se nije okretao.
Pogačar tvrdi da je spreman za sve, a da bi dokazao i pokazao svoju spremnost prvi puta je pohodio talijanski Giro i uz veliku razliku od gotovo 10 minuta ostavio za sobom prvog pratitelja Kolumbijca Daniela Martineza.

Ovogodišnji Tour je krenuo pobjedom Francuza Romaina Bardeta u prvoj etapi, Pogačar bio četvrti, a kad su se zbrojila vremena i bodovi na kraju druge etape Slovenac je obukao žutu majicu vodećeg u ukupnom poretku. Baš kao što je to učinio i na Giru s ružičastom majicom. Ali, dok je na Giru u njoj onda i ostao do kraja, bilo je jasno da se nešto slično neće ponoviti i na Tour de Franceu. Premda, za razliku od nekih drugih velikih utrka, poput one wimbledonske koja je isto u tijeku, izgleda da je u Francuskoj manje kandidata za konačnu pobjedu, za trijumf koji će se ove godine dogoditi u Nici.

Cavendishov lov na rekord

Ako je suditi po svemu što se dogodilo prošle godine, Vingegaard bi trebao biti u prednosti, ali Pogačar je od početka dao naslutiti da bi ovo mogla biti opet njegova godina. Izvjesno je da će brojne momčadi loviti uglavnom etapne pobjede, a ukupna je, po svemu sudeći, rezervirana samo za dvojicu, Vingegaarda ili Pogačara.

Ako ćemo tragati za nekim tko bi mogao tu priču pokvariti, jedan od najvažnijih bit će Belgijac Remco Evenepoel iako neki analitičari tvrde da bi mu problem mogla biti činjenica da prvi puta nastupa na Touru. U četvrtak kada su se momčadi predstavljale u Firenzi, Evenepoel nije bio pretjerano impresioniran tim pričama i zaključio je kako je njemu zapravo svejedno i kako će s jednakim zadovoljstvom prihvatiti trijumf na prvom, baš kao i na svom posljednjem Touru.

Jedan od favorita je definitivno i Wout Van Aert, iako u nešto manjoj mjeri, a jedan koji se definitivno nametao kao jedan od onih koji bi mogao iskoristiti priliku je drugi Slovenac, Primož Roglič. Od njega je uglavnom nemoguće izvući ozbiljniju rečenicu i zaključiti kakve su mu ambicije i koliko visoko idu, ali s pozicije čovjeka koji je prošle godine osvojio Giro, Roglič je uz promjenu momčadi izgleda dobio i novu snagu. Veliki zaostatak u drugoj etapi ostavio je doduše upitnike, ali tek je početak...

Svi ostali će se uglavnom boriti za etapne pobjede, zelenu majicu za pobjednika po broju bodova ili točkastu za pobjednika na brdima, a jedna velika pobjeda prošle godine je izmakla Marku Cavendishu, čudesnom sprinteru s otoka Man. Bio je na rubu da obori rekord po broju etapnih pobjeda na Touru (Merckx i on imaju 34), ali mu je u jednoj etapi za centimetre pobjegla, a onda je morao odustati od Toura jer mu je stradala ključna kost. To je najčešća ozljeda s kojom se bore biciklisti, ali unatoč brojnim padovima u kojima je sudjelovao ta sudbina je do prošlogodišnjeg Toura zaobilazila Engleza.

Već je početak ovogodišnjeg Toura pokazao da će ovo biti žestoka utakmica, očekuje se do samog kraja, ali kako danas izgleda, pitanje je samo tko će biti čvršći i tko će izdržati do kraja. Tadej Pogačar ili Jonas Vingegaard.

Mnogi su uvjereni da ćemo za konačnu odluku morati čekati kronometar u Nici, posljednjeg dana Tour de Francea 2024.

Linker
18. listopad 2024 06:10