FOTO OLIMPIK/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
NOVA KONTROVERZA

Svjetski prvak doživio šokantan poraz pa ponudio nevjerojatan alibi: ‘Čim sam vidio što ima na ruci...‘

Ponajbolji svjetski šahist krivi organizatora za neočekivani i u smislu rejtinga vrlo ‘skupi‘ poraz
Piše: Vid BrzicaObjavljeno: 16. listopad 2023. 08:42

Ovo nije prvi put u posljednje vrijeme da se Magnus Carlsen našao u kontroverzama u vezi s izjavama vezanim uz šahovsko varanje. Bivši svjetski šahovski prvak optužio je svog protivnika koji je nosio sat za poraz na Mastersu u Kataru. Kazahstanski velemajstor Ališer Sulejmenov pobijedio je Norvežanina u drugom kolu, nanijevši peterostrukom svjetskom prvaku prvi poraz protiv protivnika s rejtingom ispod 2520 još od 2006. godine na norveškom prvenstvu protiv Berge Ostenstada.

"Bio sam potpuno slomljen. Ovo nije optuživanje protivnika ni za što, Sulejmenov je odigrao nevjerojatnu partiju i zaslužio pobjedu, ali iskreno, čim sam vidio da moj protivnik nosi sat u ranoj fazi igre, izgubio sam sposobnost koncentracije", napisao je Carlsen na mreži X, ranije Twitteru.

"Preuzimam odgovornost za svoju nesposobnost da se pravilno nosim s tim mislima, ali također je frustrirajuće vidjeti da organizatori još uvijek uopće ne shvaćaju ozbiljno protokol protiv varanja (nema kašnjenja prijenosa, gledatelji hodaju po dvorani za igru s pametnim telefonima)."

Carlsen je dodao da je pitao dužnosnike o pravu nošenja sata...

"Pitao sam suca tijekom igre jesu li satovi dopušteni, on je pojasnio da su pametni satovi zabranjeni, ali ne i analogni. Čini se da je to protivno pravilima FIDE za događaje ove razine."

Ovaj poraz koštao je Carlsena gubitak nevjerojatnih -8.7 bodova rejtinga. Za razliku od toga i usporedbu, njegov pobjednički nastup u Svjetskom kupu donio mu je samo +3.8. To je cijena koju treba platiti kada ste toliko ispred svojih konkurenata, ali kao što rezultat pokazuje, to vas ne čini neranjivim.

Za ime kazahstanskog velemajstora Ališera Sulejmenova sada će saznati cijeli svijet, možda i ne samo šahovski svijet.
Međutim, već su na društvenim mrežama obavljene analize njegovog ponašanja na osnovu dostupnog videa iz dvorane. Tu je vidljivo da Kazahstanac ima ne-šahovsku pozu sjedenja i neprirodan položaj ruku.

Na osnovu fotografije prosudite sami, je li kazahstanski velemajstor sumnjiv.

Linker
02. svibanj 2024 11:21