Jonas Vingegaard

 AFP
FANTASTIČNI CRO RACE

Svjetski spektakl: Aktualni i još tri pobjednika Tour de Francea vozit će šest dana u Hrvatskoj!

Na veliku biciklističku utrku stiže krema svjetskog biciklizma: Jonas Vingegaard, Chris Froome...
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 15. rujan 2022. 17:11

Sedmo izdanje biciklističke utrke CRO Race, koje će se održati od 27. rujna do 2. listopada, bez sumnje će biti najjače i najspektakularnije do sada, barem kada se radi o listi sudionika.

Jer u spomenutih šest dana cestama Hrvatske vozit će čak četvorica (!) pobjednika Tour de Francea i to četvorica koja su pobjede na najvećoj svjetskoj biciklističkoj utrci ostvarila u posljednjih pet godina.

fewfewfwe

Svojevrsna svjetska ekskluziva CRO Racea, čiji je začetnik i glavni čovjek naš proslavljeni biciklist Vladimir Miholjević, bit će nastup i aktualnog pobjednika Tour de Francea, Jonasa Vingegaarda. Danski biciklist u srpnju je u velikom stilu osvojio slavnu utrku, ali od tada uopće nije nastupao, nije vozio poslije toga ni jednu utrku, što je ipak dugačka pauza. Nije razlog ozljeda niti išta slično, već je 25-godišnjak jednostavno uzeo vremena nakon najvećeg uspjeha karijere kako bi se mentalno i fizički posve odmorio. Zbog toga je propustio čak i domaću utrku, Tour od Denmark, nije se čak stavio na raspolaganje ni reprezentaciji za nastup na Svjetskom prvenstvu, nego je za svoj povratak natjecanju izabrao, eto, upravo Hrvatsku.

image

Christopher Froome

AFP

I nema sumnje da će zbog toga, odnosno zbog njega sve oči biciklističkog svijeta za nešto malo manje od dva tjedna biti uperene u CRO Race. S obzirom na to da je biciklizam elitni, planetarni sport ne treba posebno naglašavati koliko benefita, ne samo sportskog, od te činjenice može izvući i utrka i Hrvatska u cjelini.

- Ovakva startna lista s najuglednijim svjetskim imenima nama je, što se sportskog dijela utrke tiče, najveći mogući kompliment za sve što smo dosad radili - rekao je Miholjević, ujedno i direktor utrke.

Uz Vingegaarda, čiji je dolazak zasad još u statusu najave, nije i službeno potvrđen, u pelotonu među 140 vozača i na itineraru koji će opet spojiti gotovo sve dijelove Hrvatske, trebali bi prema sadašnjem stanju prijava biti još i Britanac Chris Froome, a to je pak četverostruki pobjednik Tour de Francea u razdoblju od 2013. do 2017. godine, pa još jedan Britanac, Geraint Thomas, osvajač Tour de Francea iz 2018. te na koncu i Egan Bernal, prvi Kolumbijac i uopće prvi Južnoamerikanac koji je osvojio Tour de France. Bilo je to 2019. godine.

Takva imena CRO Race, odnosno Tour of Croatia kako se zvala izvorno, nikada do sada nije imala. Ali, lako za CRO Race, takvim kvartetom teško da se može pohvaliti bilo koja druga utrka u svijetu izuzev Grand Tourova (Tour, Giro, Vuelta) i ponekih najvećih utrka iz World Tour kalendara. Zato nema sumnje da nas od 27. rujna do 2. listopada čeka istinski sportski spektakl i to sve uživo u Hrvatskoj, nama “pod nosom”.

- CRO Race će cijeli teritorij Hrvatske pretvoriti u sportsku arenu jer se šest etapa proteže na preko 1000 kilometara itinerara od Slavonije preko središnje i sjeverne Hrvatske, Istre i Kvarnera do Dalmacije. Cilj CRO Racea od samih početaka je, uz naravno sportski napredak, osigurati dodatnu vrijednost koja se očituje kroz globalni medijski doseg i promociju Hrvatske. Na ovaj način naše lokalne sredine možemo promovirati na globalnoj razini, odnosno da svi gradovi domaćini utrke pokažu svoje prednosti i atribute cijelom svijetu. Ove će godine preko 130 država diljem svijeta prenositi uživo kadrove iz cijele Hrvatske u trajanju od 12 sati, a obuhvatit će preko 900 milijuna kućanstava - rekao je Miholjević.

image

Vladimir Miholjević, Gabrijel Deak, Petra Škrobot, Ivana Alilović

KL-PHOTO Kl-photo

- Slagali smo etape koje možda neće biti epske poput onih uspona na Biokovo ili Učku, ali su jako zanimljive jer ćemo imati cilj u starom gradu u Labinu, opet imamo završni krug po centru Zagreba, pa ćemo u Primoštenu ići do kipa Gospe od Loreta... Bit će spektakl.

Utrka će startati po tradiciji iz Osijeka, a završna etapa kreće iz Svete Nedelje, koja je i bila domaćin jučerašnje konferencije za medije.

- Naš je primarni cilj da kroz CRO Race razvijamo cikloturizam, a upravo će krema svjetskog biciklizma, koja će voziti rutama kojima stanovnici našeg kraja bicikliraju svakoga dana, pomoći u promociji našeg kraja kao zanimljive biciklističke destinacije - rekao je zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Gabrijel Deak.

image
KL-PHOTO Kl-photo

- Čestitam organizatorima koji već sedmi put organiziraju ovu veličanstvenu utrku. Bit će to fantastična razglednica u svijet cijele Hrvatske, a posebno smo ponosni što će u posljednjoj etapi ta razglednica ići iz cijele Zagrebačke županije, od Svete Nedelje i Samobora preko Dugog Sela, Vrbovca, Svetog Ivana Zeline... Koliki je turistički i gospodarski učinak takve promocije županije vidimo po rezultatima naše destinacije, ali i prema povratnim informacijama od svih dionika ovog događaja - rekla je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.
- Grad Samobor i ove je godine partner projekta, ali i domaćin jedne etape CRO Racea, koji je pozitivan primjer zajedništva, suradnje i sinergije između organizatora i jedinica lokalne samouprave, koja se kroz sport prenosi na ostale segmente društva - dodala je, pak, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot.

CRO RACE 2022.

1. ETAPA, 27. rujna

Osijek - Ludberg (223.5 km)

2. ETAPA, 28. rujna,

Otočac - Zadar (163 km)

3. ETAPA, 29. rujna

Sinj - Primošten (157 km)

4. ETAPA, 30. rujna

Biograd na moru - Crikvenica (219 km)

5. ETAPA, 1. listopada

Opatija - Labin (154 km)

6. ETAPA, 2. listopada

Sveta Nedelja - Zagreb (158 km)

GLAVNE ZVIJEZDE

Jonas Vingegaard (Danska)

- 25 godina

- pobjednik Tour de Francea (2022), pobjednik Settimana Internazionale Coppi e Bartali (2021)

- momčad Jumbo Visma

Chris Froome (V. Britanija)

- 37 godina

- 4 puta pobjednik Tour de Francea
(2013, 2015, 2016, 2017), pobjednik Gira d’Italia (2018), 2 puta pobjednik Vuelte (2011, 2017)

- momčad Israel Premier Tech

Geraint Thomas (V. Britanija)

- 36 godina

- pobjednik Tour de Francea (2018), pobjednik Paris - Nice (2016), pobjednik Tour de Suisse (2022), pobjednik Criterium du Dauphine (2018)

- momčad Ineos Grenadier

Egan Bernal (Kolumbija)

- 25 godina

- pobjednik Tour de Francea (2019), pobjednik Giro d’Italia (2021), pobjednik Paris - Nice (2019), pobjednik Tour de Suisse (2019)

- momčad Ineos Grenadier

Tri hrvatska aduta: Miholjević, Potočki, Jurišević

Uz spomenute osvajače Tour de Francea, na CRO Raceu će voziti još uglednih imena poput Phila Bauhausa, Damiana Carusa, lani drugoplasirani na Giru, te Mateja Mohoriča, aktualni pobjednik slavne utrke Milan - Sanremo, najduže profesionalne utrke na svijetu, ali i vozač koji, recimo, ima etapne pobjede i na Touru, i Giru, i Vuelti. Tu su još i Bernal Gomez, Castroviejo, Kwiatkowski, Thomas, Viviani i brojni drugi vrhunski biciklisti.

I Hrvatska će imati svoje adute, s momčadi Ljubljana Gusto bi trebali doći Viktor Potočki i Carlo Jurišević, dok će drugi puta CRO Race voziti Fran Miholjević, inače sin direktora utrke Vladimira. Fran (20) je prešao iz talijanskog Friulija u Bahrain Victorious, još ne kao punopravni član već kao “vježbenik”, no imat će pravo nastupa.

Što se momčadi tiče, prijave je poslalo čak šest onih iz elite kategorije, World Tour, a to su Jumbo-Visma (Vingegaard), Ineos Grenadier (Bernal, Thomas), Israel Premier Tech (Froome), Bahrain Victorious (Mohorič), DSM i Trek Segafredo.

Linker
24. travanj 2024 01:17