Hrvatska i engleska pikado reprezentacija na WDF Euro Kupu 2022. godine u Valenciji

 HPS
ČUDO OD IGRAČA

Svjetsku senzaciju prije dvije godine dobro su upoznali Hrvati, evo kako je tada izgledao: ‘Mali je zvijer‘

Za ovog simpatičnog momka iz Warringtona sa sigurnošću možemo reći - samo nebo je granica
Piše: Mihovil MekićObjavljeno: 05. siječanj 2024. 06:55

Mlada engleska pikado senzacija Luke Littler oduševio je svijet svojim izvedbama na posljednjem PDC Svjetskom prvenstvu. O ovom 16-godišnjem klincu ispričane su sve moguće priče zadnjih tjedana, a on je izborenim finalom ispisao jednu od najvećih i najljepših sportskih priča u godini koja je tek na svojem početku.

Iako je u velikoj završnici poražen od sunarodnjaka i imenjaka Lukea Humphriesa (7:4), mladi je majstor osvojio srca i pobrao simpatije zaljubljenika u pikado diljem planete. Iako mu na početku nitko nije davao previše šansi, Littler je svojim igrama pokazao da mu je već sada mjesto na najvećim pozornicama, a za njega su riječi hvale tijekom turnira imale niz legendi poput Garyja Andersona, Michaela van Gerwena, Raymonda van Barnevelda i mnogih drugih.

Ipak, iskusni Humphries zadnjih je mjeseci u velikom naletu i u finalu je bio prevelik zalogaj za mladu zvijezdu koja je unatoč svemu pružila sjajan otpor i gledateljima pred malim ekranima i okupljenima u legendarnoj Ally Pally dvorani priuštila pravi spektakl. Littler je još od malih nogu pokazivao veliki talent za sport što se moglo vidjeti i na snimkama koje su kružile bespućima interneta na kojima kao mala beba ‘maltretira‘ okruglu ivericu, a dovoljno je reći kako je prije debitantskog nastupa u Ally Pallyju osvojio čitav niz turnira u juniorskoj konkurenciji kao i naslov prvaka svijeta.

Littler protiv Hrvata

Zanimljivo je istaknuti kako je Littler u jednom trenutku bio pozvan i u reprezentaciju Engleske koja je sudjelovala na Europskom Kupu WDF-a gdje je snage odmjerio i protiv Hrvatske. Dogodilo se to prije dvije godine, a tada su našu vrstu na turniru u Španjolskoj predstavljali Dean Biškupić, Dragutin Pečnjak, Romeo Grbavac i Dean Pokos. Četvorka je to koja je imala priliku već tada osjetiti moć nadolazeće zvijezde. Engleska je u tom susretu odnijela tijesnu pobjedu 9:7, izborila polufinale, a potom u finalu za naslov srušila Nizozemsku. Također treba reći kako su na tom prvenstvu ‘Gordi Albion‘ predstavljali polufinalist ovogodišnjeg spektakla u Londonu Scott Williams, kao i James Hurrell, jedan od najboljih pikado igrača izvan PDC-ja. U tom je meču Dean Biškupić imao priliku osigurati Hrvatskoj šansu za ukupnu pobjedu, ali pritisak je ipak bio prevelik. Prisjetio se Dean tog susreta i tada 14-godišnjeg Littlera.

image
IAN STEPHEN Dppi Via Afp

- Bio je to zaista težak meč, protiv izrazito jake momčadi. Imao sam priliku, ali nažalost nisam je iskoristio. Englezi su tada i uzeli naslov, a Littler je već onda pokazao kakav je igrač, igrao je mali kao zvijer. U mojem slučaju, u meču na jedan leg, bacao je s prve staze i poderao me. Zaista je veliki talent i može biti samo bolji. Ovaj turnir je odirao sjajno i ne vidim da će usporiti, ne vjerujem da se to može dogoditi, dečko baš uživa u igri i vrlo je smiren. Treba mu ponekad malo da se uhoda u meč, ali jednom kada krene onda je mašina - otkrio je svoje dojmove Biškupić.

Bio je to težak ispit, ali i veliko iskustvo za naše vrhunske pikadiste koji nakon brojnih osvojenih titula u elektronskom pikadu, posljednjih godina sve više napreduju i u klasičnom dijelu sporta. Kada je u pitanju Littler, osim što je svijetu prezentirao svoj nevjerojatni talent, u džep je pospremio i 200 tisuća funti koje pripadaju poraženom u velikom finalu. Pred Englezom je sigurno velika budućnost, a uskoro se može nadati i pozivu u Premier ligu, natjecanju koje okuplja najbolje od najboljih.

- Moramo uzeti u obzir razne stvari za Lukea kada je u pitanju njegova budućnost i to mora biti na pravom mjestu za njega i njegov razvoj. Morate paziti da ne sputavate nekoga ako je on spreman. Razgovaramo s njegovim predstavnicima, njegovim roditeljima i pobrinut ćemo se da učinimo ono što je najbolje za Lukea - rekao je izvršni direktor PDC-ja Matt Porter za Sky Sports nakon odigranog finala.

Littlerov talent raste iz dana u dan kao i njegova popularnost. Uoči turnira njegov je Instagram profil imao je četiri tisuće pratitelja, da bi se po njegovom završetku brojka popela na 450 tisuća, a za očekivati je kako će ona samo rasti. Za ovog simpatičnog momka iz Warringtona sa sigurnošću možemo reći - samo nebo je granica. Iako mu je ovog puta trofej najboljeg izmakao za dlaku, za vjerovati je kako ovo nije bilo njegovo posljednje finale. Ovo je tek prva stranica priče koja bi se mogla pretvoriti u povijesnu bajku.

Linker
06. svibanj 2024 01:45