BERISLAV ROŽMAN/HRS
LOŠ START

Težak poraz Hrvatske na startu Europskog kupa nacija. Gubili i 28:0: ‘Moramo biti puno bolji...‘

‘Prvo poluvrijeme bilo je izrazito loše, sve je išlo krivo, puno smo griješili‘, kazao je izbornik
Piše: Predrag Žukina iz PragaObjavljeno: 04. studeni 2023. 15:18

Hrvatski ragbi reprezentacija je u subotu u Pragu na stadionu Markéta u utakmici 1. kola Europskog kupa nacija poražena od Češke rezultatom 22-48 prilično loše otvorivši novi ciklus natjecanja u Trophy diviziji. Naši su dečki u Prag došli dva dana uoči utakmice napornim skoro poludnevnim putovanjem autobusom, a direktno su iz Škotske te naknadno iz Hrvatske stigli Andrija Galić, Luka Lerotić i Ivan Kordun te je Česima domaćinstvo ipak bila velika prednost. Izbornik Anthony Poša za utakmicu nije mogao računati na standardne prvotimce Newtona, Brajkovicha i Čorića, te je tako oslabljena reprezentacija vrlo loše, zapravo nikad lošije ušla u utakmicu.

Već u 4. minuti dogodio se prvi kiks, domaćin je polaganjem i uspješnim pretvaranjam poveo 7-0, samo četiri minute kasnije, prednost je nakon još jednog bijega poduplana i jasno je bilo da se ne piše dobro gostujućoj momčadi što se potvrdilo nakon samo 13 minuta igre kad su Česi iskoristili još jednu pogrešku ua povećanje na astronomskih 21-0. Totalni se dabakl ukazao već u 16. s još jednim polaganjem i pretvaranjem za prijetećih 28-0. Do kraja prvog poluvremena Česi su imali još jednu uspješnu kaznu u 22., a zatim je konačno hrvatski kapetan Nik Jurišić probio suparnički blok, položio i zatim pretvorio u 27. minuti za prve hrvatske poene i zapravo prvu konkretnu stvar koju je momčad ostvarila u prvih 40 minuta. Loše prvo poluvrijeme (36-7) pokazalo je da će bodovi ostati u Pragu. Nešto agilniji početak Hrvatske u drugom dijelu donio je malu nadu koju je prekinula kontra domaćina za novo polaganje i povećanje prednosti. Ipak, da su tako igrali u prvom, kao u drugom dijelu, Hrvati bi puno bolje prošli u pragu jer su izrazito bolju igru u drugom dijelu okrunili s još jednim polaganjem Vlajčevića, nakon toga Vraneševića i još jednom Jurišića za ublaživanje poraza.

image
BERISLAV ROŽMAN/HRS

Poša je nakon utakmice očekivano i s pravom bio jako razočaran, ali nije zdvajao:

- Prvo poluvrijeme bilo je izrazito loše, sve je išlo krivo, puno smo griješili i protivnici su sve odradili iz naših pogrešaka. Nažalost, mi nikad nismo igrali na umjetnom terenu kao što je bio ovaj i to se odrazilo na našu igru. Nije to izgovor, ne tražim ga nikad, u ragbiju uvijek moraš reći da je bio bolji onome tko je pobijedio. No, stvarno nas je taj teren namučio. U drugom poluvremenu smo triput položili, lovili smo i ostvarili četvrto polaganje. Moramo biti puno bolji u Makarskoj za sljedeće dvije utakmice, moramo odraditi bolje pripreme...

Dosad je u našoj Trophy diviziji Švedska sa 48-37 pobijedila Češku. Nakon Češke, Hrvatska u Makarskoj kao gost igra s Ukrajinom 11. i kao domaćin sa Švedskom 18. studenog. U skupini su još Litva i Švicarska i neće biti jednostavno ostati u ovom rangu natjecanja ne resetiraju li se osnovne postavke u igri reprezentacije...

Hrvatska: Ilija Biškić, Martin Altamirano, Daniel Mau’u, Marko Buljac, Dražen Brčić-Šušak, Marko Svaguša, Andrija Galić, Ivo Perić, Niko Vranešević 5, Nik Jurišić 12, Filip Perica, Marko Grčić, Denis Majstorović, Jan Vlašić, Nikola Pavlović; pričuve Stipe Brčić, Tomislav Fišić, Ivan Kordun, Toni Miloš, Vinko Rudić, Luka Lerotić, Matej Buljanović, Marin Vlajčević 5.

Linker
17. svibanj 2024 16:58