Luke Littler

 IAN STEPHEN Dppi Via Afp
ISPALA JOŠ JEDNA LEGENDA

Tinejdžerska pikado senzacija u polufinalu Svjetskog prvenstva, još dvije pobjede dijele ga od povijesti

U polufinalu će mu protivnik biti Rob Cross, koji je nakon velikog preokreta izbacio Chrisa Dobeyja
Piše: G. Đukarić/V. TomasObjavljeno: 01. siječanj 2024. 23:30

Tinejdžerska pikado senzacija Luke Littler izborio je finale Svjetskog prvenstva. A plasman među četiri najbolja na svijetu izborio je jednako dominantno kao što je i do sada igrao na turniru. Nakon što je prethodno u 2. kolu izbacio peterostrukog prvaka, Nizozemca Raymonda van Barnevelda, u četvrtfinalu je 16-godišnji Littler izbacio i 28. nositelja, Sjevernoirca Brendana Dolana s 5:1 u setovima.

Bilo je 4:0, nakon čega je Dolan uspio uzeti jedan set, no više od toga nije mogao. Littler, inače, još uvijek nije izgubio više od jednog seta na meču. Do sada je britanski tinejdžer s turnira izbacivao 91, 20, 57., 29. i 28. igrača svijeta, a u polufinalu će mu protivnik biti Rob Cross, trenutno šesti u poretku najboljih na svijetu, a koji je nakon velikog preokreta (s 0:4 na 5:4) izbacio Chrisa Dobeyja.

Littler je na ovom turniru već postao najmlađi igrač s pobjedom na SP-u, a i uspije osvojiti Svjetsko prvenstvo postao bi najmlađi pobjednik u povijesti. Drugim riječima, do povijesti ga dijele još samo dvije pobjede. Inače, taj rekord trenutno drži Nizozemac Michael van Gerwen koji je svoj prvi naslov svjetskog prvaka osvojio s 24 godine.

A upravo se Van Gerwen šokantno oprostio od ovogodišnjeg natjecanja. U meču u kojem su mu mnogi već unaprijed upisali pobjedu, izgubio je od Engleza Scotta Williamsa s 5:3 u setovima. Van Gerwen, koji je slovio za jednog od favorita za osvajanje turnira, tako neće uspjeti doći do svoje četvrte titule svjetskog prvaka. U posljednjem četvrtfinalnom paru, favorizirani Luke Humphries je rutinski s 5:1 svladao protivnika Davea Chisnalla.

U drugom danu godine prvo polufinale igrat će Cross i Littler (20:45) dok će u drugom susretu snage odmjeriti Williams i Humphries (22:30) i probati izboriti finale koje je na rasporedu dan kasnije.

Linker
19. travanj 2024 10:19