IRONMAN - 5150 Triathlon - Poreč 2021

Željka Šaban Miličić

 PETAR KURSCHNER Petar Kurschner
Plava Laguna Ironman 70.3

Tisuću Ironmena iz Europe donose spektakl u Poreč: U Istri prvi put jedno od najprestižnijih natjecanja u triatlonu

U istarskom će se gradu 16. listopada prvi puta održati jedno od najprestižnijih svjetskih natjecanja u triatlonu
Piše: SNObjavljeno: 06. listopad 2022. 15:37

Sve smo bliži prvom porečkom izdanju prestižne triatlonske utrke Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč. Utrka je u potpunosti rasprodana te će nastupiti više od tisuću rekreativnih triatlonaca. Većinom su to natjecatelji s naših emitivnih tržišta: Italija, Austrija, Njemačka, Slovenija, Hrvatska, a više od 50 natjecatelja dolazi i iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Nakon suradnje s Ironman grupom, koja je započela u 2019. godini te dva Plava Laguna 5150 Triatlona Poreč iz serije Ironman natjecanja, Plava Laguna u Poreču organizira 70.3, jedno od najprestižnijih svjetskih natjecanja u ovom sportu. Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč održat će se 16. listopada.

Prošlogodišnja pobjednica 5150 triatlona Željka Šaban Miličić, ovoga puta neće sudjelovati u utrci kao natjecatelj s obzirom na to da je riječ o rekreativnoj, a ne o profesionalnoj utrci, ali svakako će biti u organizacijskom timu kao službeni trener utrke.

Koliko je potrebno spremiti se za Ironman?

- Ironman je utrka koja zahtjeva mnoga odricanja pa tako i same pripreme za jednu takvu utrke zahtijevaju više vremena za treninge. Sve ovisi o mogućnostima, željama i ciljevima pojedinca. Ako ste početnik i tek ulazite u svijet triatlona trebat će Vam više vremena nego nekome tko je već prije trenirao neki od sportova ili se bavio nekim oblikom rekreacije. Nekima to bude i do tri godine priprema, a nekima šest mjeseci. Isto tako ovisi o samome cilju utrke: je li cilj pojedinca ‘‘samo‘‘ protrčati ciljem ili je cilj u određenom vremenu prijeći zadanu dionici. Ono što dosta triatlonaca kaže je da je Ironman zapravo put koji se prolazi kroz periodizaciju treninga te priprema za samu utrku, a onda je utrka nagrada za taj prijeđeni put. Bitno je samo da se u tom procesu uživa.

Mogu li svi sudjelovati kao natjecatelji?

- ‘Na utrci mogu sudjelovati svi natjecatelji s licencom i liječničkom potvrdom, te uplaćenom kotizacijom. Naravno s preporukom da su ‘‘nešto‘‘ i trenirali za samu utrku‘.

Kako je bilo lani na 5150?

- Lani sam nastupala kao natjecatelj. Kao netko tko se već dugi niz godina natječe u triatlonu na svim svjetskim destinacijama, sretna sam što se utrka u Poreču može mjeriti s ostalim utrkama svjetskih razmjera. Plava Laguna sjajan je organizator sportskih natjecanja, a ono što se je vidjelo pa i osjetilo je i velika podrška Grada i Županije, lokalne zajednice, podrška volontera te onaj osjećaj da grad te dane diše i živi život nas triatlonaca. Sama utrka (start i cilj utrke) je smještena na predivnoj lokaciji, a trasa plivanja, vožnje bicikla i trčanja prolazi kroz predivne dijelove Poreča i okolice, koji imaju fantastičnu infrastrukturu kako smještajnu, tako i cestovnu.

Dan prije samog Ironman 70.3 natjecanja, u subotu, 15. listopada održat će se i IronKids utrka gdje će čeličenje u trkačkoj disciplini moći okusiti oni najmlađi. Za IronKids utrke prijaviti se mogu djeca dan prije (14. listopada) u podnevnim satima u hotelu Molindrio, odnosno od 8 do 10 sati na dan natjecanja u Hotelu Molindrio. Utrke počinju kod SKI Lifta u Zelena.

Događanje podržavaju Hrvatska turistička zajednica, Grad Poreč, TZ Grada Poreča, TZ Općine Funtana, Istarska županija, TZ Istarske županije, Bina Istra, Podravka, Kala, Cedevita, Zagrebačka pivovara.

Za više informacija posjetite www.ironman.com/im703-croatia i društvene mreže.

Linker
16. travanj 2024 04:52