Francuski astronaut Thomas Pesquet
 - Afp
IGRE U BESTEŽINSKOM STANJU

Tokio 2020. se trenutačno gleda i u - svemiru, a astronauti na ISS su pokrenuli i svoje ‘svemirske OI‘

Olimpijske igre su dokazano, jedan od najgledanijih ne samo sportskih TV sadržaja na svijetu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 24. srpanj 2021. 07:45

Ili, na Zemlji. No, ne i nužno samo ovdje, na našoj lijepoj plavoj lopti u svemiru. Tokio 2020. se gleda i u bestežinskom stanju. U svemiru!

Thomas Pesquet (43), francuski astronaut trenutačno se nalazi u ISS odnosno međunarodnoj svemirskoj postaji na koju je poletio u travnju ove godine s Floride. Uz njega su krenuli tada i Amerikanke Megan McArthur i Shane Kimbrough, te Japanac Akihido Koshige.

Na ISS su već bili još jedan Amerikanac Mark Vande Hei i dvojica Rusa Pjotr Dubrov i Oleg Novicki. Sad, prvo što nam pada na pamet da je ta svemirska postaja ipak dovoljno prostrana jer njih sedmero "gore"... miriši na gužvu. No, pustimo to. Uz obavljanje redovnih poslova koji su im namijenjeni, u slobodno vrijeme, u svemiru se gledaju - Olimpijske igre iz Tokija!

- Ma da, obvezno!

Poprilično će uvjerljivo u jučerašnjem javljanju iz svemirskih prostranstava. Francuz Pesquet, inače vlasnik crnog pojasa u judu.

- Posebno gledamo japanski kolega Akihido i ja. Inače, imamo mi ovdje "gore" i svoje, "svemirske olimpijske igre". Imamo svoje discipline i "sportove", idemo to tako reći. U biti, rekreacijske aktivnosti radi održavanja forme i zajedništva sviju nas u postaji. Aktivnosti su dakako posebne jer su u bestežinskoj stanju što daje draž više. Imate li samo malo mašte, za čas možete izmisliti novi "sport". Čak smo napravili svoje "svemirske olimpijske medalje".

Što se sportova tiče koje će pratiti iz Tokija, u svemiru, francuski astronaut je izdvojio četiri. Za jedan smo mogli i pretpostaviti koji će biti.

- Judo naravno. To je moj sport. To sam bio dugo i trenirao. No, zaluđen sam i košarkom, a volim atletiku, posebno trkačke discipline. Konačno, gimnastika jer tu ima dosta elemenata koje mi možemo obaviti u bestežinskom stanju, ha, ha.

Linker
06. svibanj 2024 12:16