Lena Stojković, Taekwondo klub Marjan Split, dodjeljuje Stipe Pletikosa

 ANTE CIZMIC Cropix
Sportsko ime Dalmacije

Tonči Stipanović i Lena Stojković najbolji sportaši Dalmacije za 2023. godinu: ‘Moja jedina želja je kao i svima‘

‘Radimo svaki dan i rezultat dođe. Unparijeđivat sebe i biti najbolji, to je cilj‘ - rekla je Lena Stojković
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 07. veljača 2024. 21:49

Glasovima žirija, čitatelja i sportskih novinara ‘Slobodne Dalmacije‘ izabrani su najbolji dalmatinski sportaši u protekloj 2023. godini. Na svečanosti održanoj u Hrvatskom domu laureti su Lena Stojković (Taekwondo klub Marjan) kao najbolja sportašica, Tonči Stipanović (Jedriličarski klub Mornar) najbolji sportaš, zatim ŽKK Ragusa Duborvnik u kategoriji najbolja ekipa, dok je momčad godine Hajduk.

Sportski novinari Slobodne Dalmacije najvećom su nadom proglasili hajdukovca Bruna Durdova, titulu ‘Dalmatinac u svijetu‘ ponio je dubrovački košarkaš u dresu madridskog Reala Mario Hezonja, dok je u konkurenciji sportaša s invaliditetom nagradu dobio paraplivač Dino Sinovčić.

Najzanimljiva borba vodila se u muškoj konkurenciji gdje je Stipanović pobijedio u konkurenciji Marka Livaje, Mate Pavića, Luke Božića i Ivana Šapine. Tonči Stipanović osvojio je naslov europskog prvaka u klasi ILCA 7 (bivši laser) na prvenstvu u Andori. Na postolju Europpskog prvenstva bila su sva tri člana splitskog Mornara. Srebrni je bio Filip Jurišić, a brončani Cipranin Pavlos Kontides. Tonči je veliko ime svjetskog jedrenja, osvajač srebrnih medalja s Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016. i Tokiju 2021. godine nagradu je uručila glavna urednica Slobodne Dalmacije Sandra Lapenda Lemo.

- Moja jedina želja za ovu godinu je kao i svima, a to se zna - sugestivno je rekao Stipanović sa pogledom prema Hajduku i nastavio:

-Što se mene tiče, dat ću sve od sebe da odem na svoje četvrte Igre - kazao je najbolji sportaš Dalmacije.

Najbolja sportašica Dalmacije je Lena Stojković, dvostruka svjetska i europska prvakinja u taekwondou. "Hrvatsko čudo", kako su je prozvali u Azerbajdžanu, članica TK Marjan preokretom je slavila u finalu Europskog prvenstva. Mjesec dana kasnije zlatom se okitila na Europskim igrama u Poljskoj što joj je peto zlato u nizu. Nagradu je Leni uručio Stipe Pletikosa, tehnički direktor HNS-a.

- Radimo svaki dan i rezultat dođe. Unparijeđivat sebe i biti najbolji, to je cilj - kazala je Lena Stojković.

image

Tonci Stipanović, Jedrilicarski klub Mornar

ANTE CIZMIC Cropix

Najbolja momčad je Hajduk, prošlogodišnji osvajač Kupa, jesenski prvak. Nagradu je primio predsjednik Hajduka, Lukša Jakobušić.

- Dojma smo da mi možda i nismo najuspoješniji, možda Jadrn ili zadar, bilo bi zasluženo. Ali, čitatelji Slobodne i žiri su nam nekako avansno dali nagradu. Ali, onaj tko se sljedeće godine nađe na istoj pozoirnici, taj je pravi. Nadam se da ćemo sa legimitetom doći po nagradu. Mi imamo najveći utjecaj na Dalmaciju, pa zato čitatelji prepoznaju. Nadam se da je ovo godina Splita i loptačkih sportova - rekao je Jakobušić sa jasnom aluzijom na Hajdukov cilj osvajanja titule.

image

Lukša Jakobušić, dodjeljuje Adrian Jezina,

ANTE CIZMIC Cropix

U konkurenciji najboljih ekipa primat su odnijele košarkašice Raguse. U protekloj godini osvojile su duplu krunu, prvenstvo i Kup Ružice Meglaj-Rimac.

- Podrška uprave, kluba i karakter ekipe. to je recept našeg uspjeha - rekla je Carmen Milogav, kapetanica Raguse.

Priznanje za najboljeg sportaša s invaliditetom zaslužio je paraplivač Dino Sinovčić. U prošloj godini osvojio je srebrnu medalju na 100 metara leđno u disciplini S6 na Svjetskom paraplivačkom prvenstvu u Manchesteru. Treća mu je to medalja u nizu sa svjetskih prvenstava nakon dva zlata osvojena 2019. u Londonu i 2022. u portugalskom Funchalu na Madeiri.

- Prvo nas očekuje Europsko prvenstvo, a na Paraolimpijaskim igrama u Parizu vjerujem u novu medalju. Nije pritisak, ali očekujem - poručio je Dino Sinovčić.

image

Dino Sinovčić, dodjeljuje Nikolina Klaić

ANTE CIZMIC Cropix

Najveća nada Dalmacija je 16-ogodišnji Bruno Durdov. Mladi napadač Hajduka, igrač koji dolazi iz Kaštel Sućurca. Ove zime prošao je i prve pripreme sa prvom momčadi Mislava Karoglana. Nagradu mu je uručio ....

- Sretan sam i ponosan, nadam se da će biti još ovakvih nagrada - kazao je kadet Hajduka.

Nagrada ‘Dalmatinac u svijetu‘ pripala je Mariju Hezonji. Dubrovački košarkaš zbog obaveza u Realu nije mogao prisustvovati ceremoniji, a u njegovo je ime nagradu je iz ruku urednika sporta SD-a, Pere Smolčića, primio njegov trener Darko Kunce.

image

Bruno Durdov, dodjeljuje David Sopta

ANTE CIZMIC Cropix

Linker
04. svibanj 2024 05:12