SAILING ENERGY © Sailing Energy/World Sailing
JEDRENJE

Tonči Stipanović ostao u igri za medalju, braća Fantela krenula s četvrtim mjestom, drži se i Vorobjeva

Nakon trećeg dana olimpijskog jedrenja vijesti nisu toliko loše kako je izgledalo u startu
Piše: HinaObjavljeno: 27. srpanj 2021. 11:18

Sve tri hrvatske posade nalaze se u Top Tenu, a to je samo po sebi uspjeh. Istina, Tonči Stipanović je skliznuo s 2. na 7. mjesto u ukupnom poretku u klasi laser nakon što su odjedrene tri regate, dakle, nadoknadio se manjak od prvog dana. Elena Vorobjeva je još uvijek fantastična, drži se na 10. mjestu u klasi laser radial i kad bi ostalo tako, to bi za nju bio odličan rezultat. Konačno, krenula su i braća Šime i Mihovil Fantela u klasi 49er, ali od tri predviđena plova, uspjeli su napraviti samo jedan u kojem su Zadrani bili četvrti. Sasvim dobro za zagrijavanje.

Srebrni olimpijac iz Rio de Janeira i prvi Hrvat s medaljom u jedrenju se penjao iz regate u regatu, važno je da je pokazao da je fizički spreman izdržati tri sata na moru, koliko je trebalo u utorak. U prvom plovu je ostao na slabom 22. mjestu, u drugom je prijetila katastrofa, jer je sredinom regate bio na začelju (27. mjesto), ali uspio se podići do solidne 13. pozicije. Konačno, kad je bilo stani-pani, kad se morao vratiti u igru za medalju, Stipanović je treću regatu završio na četvrtom mjestu i time smanjio zaostatak za vodećima. Legendarni, 48-godišnji Robert Scheidt na trećem mjestu bježi mu tek sedam bodova, što je apsolutno dohvatljivo u još četiri plova, prije zauzimanja pozicija za „medal race“, a tamo se za njih desetero bodovi udvostručuju. Praktički je još sve otvoreno, Stipanović ima sve u svojim rukama.

Treći je dan najbolje iskoristio naš Cipranin, član splitskog Mornara, Pavlos Kontides. Srebrni iz Londona je pobijedio u dvije od tri regate, u pet od šest plovova ima Top Ten plasmane. Stvorio je devet bodova prednosti u odnosu na Australca Matta Wearna, stvari doista dobro izgledaju za najboljeg svjetskog jedriličara iz 2018. godine, svjetskog prvaka iz Aarhusa, jedinog Cipranina s olimpijskom medaljom. Nikada ne treba zaboraviti da je on dio Mornarove flote, da je njegov trener Jozo Jakelić, velemajstor svoga zanata. Kontides u nastavak ulazi kao favorit broj jedan, jer on kad se jednom dočepa prvog mjesta, gotovo ga je nemoguće skinuti. Stipanović, pak, mora pronaći način da se Kontidesu pridruži na postolju. Ulazi se u posljednja dva dana flotnog jedrenja i onda plov za medalje. Bit će tu još svega, 4. mjesto Stipanovića u posljednjoj regati spasilo je dan.

Neozbiljno je bilo što prognozirati nakon samo jednog plova, ali Šime i Mihovil Fantela imaju razloga biti zadovoljni. Samo je devetnaest posada, to je stalna borba na nož i ako si nakon dva okreta na 14. mjestu, moraš ući u rizik. Zadrani su u tome uspjeli, brzo su sve nadoknadili i prošli kroz cilj četvrti. S obzirom na dvije odgode, sasvim je sigurno da će u nastavku veliku ulogu igrati tjelesna sprema. U tim morskim bolidima, fizička snaga i koncentracija su od presudnog značaja, jer jedna te pogreška baca u more, prevrne jedrilicu.

Tko nije upućen u jedrenje, mogao je nakon prvog dana pomisliti da će Elena Vorobjeva loviti medalju u laser radialu, ali to nije objektivno. Kad bi ostala deseta, to bi bio veliki uspjeh za nju i trenera Tončija Antunovića. Dovoljno je vidjeti poredak nakon šest regata i kako se formirao blok država iz gornjeg dijela Europe – Danska, Švedska, Nizozemska, Norveška, Finska i Belgija. Svih deset u vrhu su iz Europe, zaključnom s našom Ruskinjom. Sve te djevojke godinama dijele medalje na svim većim prvenstvima i regatama, nema iznenađenja u Enoshimi. (db)

Laser (nakon šest plovova): 1. Kontides (Cipar) 18, 2. Wearn (Australija) 27, 3. Scheidt (Brazil) 33, 4. Tomasgaard (Norveška) 34, 5. Tapper (Finska) 38, 6. Bernaz (Francuska) 39, 7. Stipanović (Hrvatska) 41, 8. Hanson (Velika Britanija) 47, 9. Komisarov (Rusija) 50, 10. Ha (Južna Koreja) 52.

Laser radial (nakon šest plovova): 1. Rindom (Danska) 22, 2. Olsson (Švedska) 34, 3. Bouwmeester (Nizozemska) 35, 4. Flem Hoest (Norveška) 37, 5. Tenkanen (Finska) 37, 6. Plasschaert (Belgija) 40, 7. Karachaliou (Grčka) 49, 8. Zennaro (Italija) 49, 9. Bolou (Francuska) 56, 10. Vorobjeva (Hrvatska) 57.

49er (jedan plov): 1. Dickson, Waddilove (Irska), 2. Fletcher, Bithell (Velika Britanija), 3. Heil, Ploessel (Njemačka), 4. Fantela, Fantela (Hrvatska), 5. Botin, Lopez (Španjolska), 6. Warrer, Jensen (Danska), 7. Phillips, Phillips (Australija), 8. Grael, Borges (Brazil), 9. Przybytek, Kolodzinski (Poljska), 10. Bildstein, Hussl (Austrija).

Linker
28. travanj 2024 04:10