HRVOJE DUVANčIć/REGATE.COM.HR
JAKI JEDRILIČARSKI KAMP

Tonči Stipanović u obranu srebra kreće s Hvara: ‘Nadam se napuniti pozitivom uoči OI u Tokiju‘

Jedan od najboljih svjetskih jedriličarskih trenera Jozo Jakelić na Hvaru je organizirao jaki kamp
Piše: SNObjavljeno: 02. srpanj 2021. 14:24

Posljednji je to kamp uoči odlaska na olimpijsku regatu u Tokiju.

Na treninzima koji su po imenima bili jednako jaki kao regate Svjetskog kupa našlo se 15 vrhunskih laseraša među kojima su bili Mornarevci Tonči Stipanović i Filip Jurišić, Cipranin Pavlos Kontides, Rus Sergej Komisarov, Estonac Karl-Martin Rammo, Crnogorac Milivoj Dukić, Španjolac Joel Rodriguez Perez

Hvarska flota ukupno je osvojila dvije olimpijske medalje te 42 svjetska i europska odličja, a od njih 15 koji su došli na jedan od najljepših hrvatskih otoka, čak sedam će nastupiti u Tokiju.

image
Filip Jurišić
HRVOJE DUVANčIć/REGATE.COM.HR

Jedan od najiskusnijih sudionika i jedan od najboljih svjetskih jedriličara u klasi ILCA 7, kako se Laser sada službeno zove, Tonči Stipanović iskoristio je hvarski kamp za finalno brušenje forme uoči odlaska u Tokio.

'Za Hvar me vežu lijepa sjećanja. Tu sam još kao dijete provodio ljetne i zimske pripreme kada se stvarala famozna generacija koja je svoj vrhunac doživjela u Riju. Zajedno s Fantelom i Marenićem trenirao sam ovdje prije dvadesetak godina uoči osvajanja medalja u klasi Optimist. Nadam se da će me energija s Hvara napuniti pozitivom i samopouzdanjem uoči puta za Tokio. S obzirom na mnoge poteškoće s putovanjima koje je izazvala pandemija ovaj jaki kamp je sjajan završetak mojih priprema za Japan, ispričao je Tonči Stipanović koji za Japan putuje 12. srpnja.

Njegov sparing partner Filip Jurišić je kao rođeni Hvaranin bio domaćin kampa.

'Drago mi je da su impresivna jedriličarska imena imala priliku jedriti na mojem otoku. Imali smo jako dobre uvjete, kako na moru, tako i na kopnu gdje nam je svu logističku podršku pružio Maslina Resort. Nadam se da će Hvar Tončiju donijeti sreću kao što je donio i Australcu Tomu Slingsbyju koji uoči Londona gdje je osvojio olimpijsko zlato ovdje trenirao, optimističan je Filip Jurišić koji je početkom lipnja osvojio brončanu medalju na regati Svjetskog kupa u Medembliku.

Blagi optimist uoči Tokija je i inicijator ovog kampa Jozo Jakelić. Hrvatski trener u Londonu je osvojio srebro s Cipraninom Pavlosom Kontidesom, a potom je isti uspjeh ponovio u Riju s Tončijem Stipanovićem.

'Tokio će biti jedne specifične Igre zbog mnogo stvari. Odgoda, pandemija, striktna pravila ponašanja su stvari koje su sigurno utjecale na mnoge jedriličare. U nedostatku regata kampovi poput ovog na Hvaru su nam poslužili kao idealan test uoči odlaska u Japan. Tamo nas čeka put u nepoznato. Polje ispred Enoshime nitko nije uspio isprobati, a period prilagodbe od samo desetak dana vrlo je kratak. Ono u što sam siguran je da Tonči tamo odlazi maksimalno pripremljen, a sve ostalo vrlo je nezahvalno prognozirati, poručio je Jozo Jakelić.

Podsjetimo, regata u Enoshimi započinje 25. srpnja, a jedrenje za medalje u klasi Laser na rasporedu je 1. kolovoza.

Linker
16. travanj 2024 08:20