Petar Klovar

 DAMIR KRAJAČ/Cropix
OBRANIO OBA ZLATA

Trijumf na Cipru, Hrvatska dobila svjetskog rekordera i postala najtrofejnija reprezentacija svijeta

Petar Klovar je sa 135 metara ostvario najdublji zaron Svjetskog prvenstva u ronjenju na dah
Piše: SNObjavljeno: 28. rujan 2023. 13:33

Treća po redu disciplina na Svjetskom prvenstvu u ronjenju na dah u Limassolu na Cipru bila je FIM ili povlačenje po konopu, još jedna disciplina u kojoj je hrvatska reprezentacija uvijek opasna te je i ovaj put opravdala status favorita.

Prije točno godinu dana Petar Klovar se tom disciplinom etablirao kao jedan od najvećih u povijesti, kada je zaronio najdublji zaron na svijetu od 132 metra i postao svjetski prvak. Od onda se vlasnik rekorda promijenio prije dva mjeseca, kada je Aleksej Molčanov pomakao to na 133 metra, međutim Klovar je novim nastupom vratio rekord u Hrvatsku na 135 metara, što je i najdublji zaron Svjetskog prvenstva i, naravno, dovoljan za još jednu titulu svjetskog prvaka...

- Mnogi su rekli da će to biti rutinski zaron s obzirom da sam na treningu u Roatanu ronio 140 metara ove godine, ali uvjeti na Karibima su gotovo idealni, dok na Cipru mogu biti izazovni, s tim da je svako svjetsko prvenstvo samo po sebi posebno i teško se uspoređuje s treningom. Na kraju je zaron prošao točno po planu, ali svakako je zahtijevao puni fokus na zadatak. Bilo je čak i nešto kurenta, inače nezamjetno do sada na natjecanju, što dodatno otežava zaron, dok se i površina malo rashladila što se itekako osjeti na pripremi u 0,3 mm odijelu. Međutim, Mediteran ima posebnost i romantiku dok se upada u taj mrak i uvijek je lijepo tu napraviti dobar zaron, ove godine je organizacija natjecanja odlična i vrlo je komotno za sportaše. Obranio sam svoja dva zlata što je bio cilj, tako da sada mogu već mislima biti u odmoru i edukacijama za ribolovce koje slijede u listopadu na Lastovu - rekao je Petar Klovar nakon što je još jednom ispisao povijest ronjenja.

image
MATIJA DJANJEŠIĆ/Cropix

No Hrvatska ima i druge snažne adute u ovoj disciplini pa je tako Sanda Delija, kojoj je isto ovo prva disciplina, najavila svjetski rekord za žene koji iznosi 103 metra, međutim zbog problema s kompenzacijom ranije se okrenula i prepustila prvo mjesto Mađarici Korok te se našla na trećem mjestu s brončanom medaljom. Za potpuni uspjeh - kao i u disciplini CNF - pobrinuo se Vitomir Maričić koji je zaronom na 124 metra stao na drugo mjesto te je Hrvatska i u ovoj disciplini osvojila tri medalje i učvrstila svoju poziciju najtrofejnije reprezentacije ove godine.

Iza Klovara i Maričića na trećem mjestu našao se Francuz Aulach sa 116 metara, dok je naš predstavnih Donat Faraguna ostvario osobni rekord sa 75 metara te se polako približava dvojcu Klovar - Maričić koji dominiraju Prvenstvom.

Očekuje nas još jedna disciplina, CWT ili ronjenje monoperajom u kojoj će zbog najave lošeg vremena biti uzbudljivo, odlučivat će se i o ukupnom pobjedniku svjetskog prvenstva.

Linker
02. svibanj 2024 10:44