Zdravko Baršnik (u sredini) prima državnu nagradu za sport 'Franjo Bučar' 2009. godine.
 NENAD DUGI/CROPIX
IN MEMORIAM

U 83. godini preminuo Zdravko Baršnik, istinski velikan judo sporta u Hrvatskoj

Bio je trofejni judaš, reprezentativac, sportski djelatnik, međunarodni sudac i sportski novinar
Piše: Dean BauerObjavljeno: 30. listopad 2020. 12:48

Zdravko Baršnik, istinski velikan judo sporta u Hrvatskoj preminuo je u petak, 30. listopada u 83. godini. Gospodin Baršnik je bio jedan od pokretača razvoja juda u Zagrebu i Hrvatskoj koji je ostvaren na prijelazu s 1962. na 1963. godine kada su utemeljeni mnogi judo klubovi, a pri osnovnim i srednjim školama, centri za športske i judo škole.

Zdravko Baršnik je trofejni judaš, reprezentativac, osvajač mnogobrojnih medalja, sportski djelatnik, međunarodni sudac, ali i sportski novinar. Učio je i napredovao svakodnevno i kao judaš, a posebno kao učitelj. Kroz judo i zbog juda je puno puta posjetio Japan i učio od najvećih judo majstora. Bio je i tajnik Hrvatskog judo saveza, voditelj stručne komisije za pojaseve i suđenje. Godine 2009. dobio je Državnu nagradu za životno djelo Franjo Bučar.

Kao trener mlađih uzrasnih kategorija u JK Mladost iz Zagreba, bio je specijalist za rad s najmlađima i omasovio je članstvo kluba, te su u njegovoj momčadi prve korake naučili mnogi budući klupski prvaci. Zdravko Baršnik pridonio je popularnosti juda i svojim novinarskim uradcima, brojnim člancima.

Bio je pobjednik prvog otvorenog prvenstva Jugoslavije do 68 kg, a 1972. godine osvojio je Trofej Mladosti za najboljeg sportskog djelatnika. Godine 1980. dobio je godišnju nagradu tadašnjeg Zagrebačkog sportskog saveza, a 1982. ondašnju Republičku nagradu za fizičku kulturu.

Danas se, upravo prema njemu, zove najviši pojas juda u Hrvatskoj – 8. Dan Zdravko Baršnik.

Linker
25. travanj 2024 15:30