Chris Froome

 David Stockman/AFP/Profimedia
JAVNA KRITIKA

Udarac na osvajača Tour de Francea: ‘Dali smo mu novac, trebao bi biti naš vođa, a nije to zaslužio‘

Vlasnik Israel-Premier Techa tvrdi da Froome "apsolutno nije" vrijednost svog višemilijunskog ugovora
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 14. srpanj 2023. 14:04

Vlasnik Israel-Premier Techa Sylvan Adams dao je brutalno iskreno mišljenje o vremenu koje je Chris Froome proveo u njegovoj momčadi.

Adams je za Cycling Weekly rekao da Froome "apsolutno nije" dokazao vrijednost svog višemilijunskog ugovora. Šef momčadi dodao je da Froomeove partije s Israel-Premier Techom nemaju "nikakve veze" s dugim popisom ozljeda koje je pretrpio u svojoj karijeri koje su nastupile nakon nesreće iz 2019.

- Potpisali smo Chrisa da bude vođa našeg Tour de France tima, a on čak nije ovdje, tako da se to ne može smatrati vrijednošću za novac - rekao je Adams.

- Ovo nije PR vježba. Chris nije simbol, on nije sredstvo za odnose s javnošću, trebao bi biti naš vođa na Tour de Franceu, a čak nije ni ovdje, tako da ne, ne bih mogao reći da ima vrijednost za novac.

Adamsove izjave stižu kao reakcije na Froomeovo razočaranje što je izbačen iz tima za ovogodišnji Tour de France.

Odabrani vozači poput Kristsa Neilandsa, Dylana Teunsa i Michaela Woodsa ostvarili su plasmane među prvih 10, a Woods je došao do povijesne pobjede na Puy de Dômeu.

image
Peter Goding/Alamy/profimedia

- Ovi momci su zaslužili svoja mjesta i osjećam se dobro zbog tima koji sam doveo ovdje. Znam da je Chris bio razočaran, ali je razumio odluku. Ali naravno da je bio razočaran jer je u svom srcu vjerovao da bi na kraju mogao doći ovdje i nastupiti - dodao je Adams.

Froome je prošlog ljeta stigao do trećeg mjesta na Alpe d‘Huezu te su se mnogi ponadali da će se vratiti u formu kojoj može pripisati četiri naslova Tour de Francea, no to se ove sezone nije dogodilo.

- Svi znamo, uključujući Chrisa, da on nije spreman natjecati se za postolje, kamoli za pobjedu ili čak ni blizu postolja - rekao je Adams.

- Ako želi doći ovamo i loviti pozornice, mora zamijeniti jednog od ovih momaka ovdje i, iskreno, nije zaslužio svoje mjesto.

Godine 2021. Adams je smatrao da je Froome vrijedan kockanja. Dvije godine kasnije, stvari su drugačije.

- Riskirali smo, ali potpisali smo, kao što sam rekao, najboljeg Grand Tour vozača ove generacije. Bio sam spreman preuzeti rizik jer smo bili mali tim i preko noći smo se nadali da ćemo postati konkurenti na Touru - rekao je Adams.

- To nam je podiglo profil, ali ovo nije PR vježba. Moja je ideja bila, ‘vau, imat ćemo nekoga tko će biti relevantan na Tour de Franceu‘, a to se nije dogodilo.

Adams je rekao da ne zna razmišlja li Froome o umirovljenju i prepustio je vozaču da odluči o budućnosti.

- Obećanje koju sam dao Chrisu bila je da će se umiroviti u našem timu, pa kad odluči - s gornjom granicom od 40 godina, budući da su to bili parametri o kojima smo razgovarali. Želi li to prekinuti, to će biti pod njegovim uvjetima i to je osobna obveza koju sam dao Chrisu - potvrdio je.

Froome je potvrdio da će se utrkivati na Touru po Češkoj i Njemačkoj u nadolazećim tjednima.

- Ako on jednostavno ne daje rezultate u utrkama nižeg ranga, bi li stvarno želio i dalje biti u ovom timu? To ovisi o Chrisu. Ima moje obećanje, otići će u mirovinu kao član Israel-Premier Techa.

Linker
27. travanj 2024 20:33