Hans Nieman

SLUČAJ ‘ANALNE KUGLICE‘

Ugroženu reputaciju pokušao je naplatiti tužbom od 100 milijuna dolara. Sada će se nastaviti boriti

Nakon što ga je svjetski prvak optužio za varanje što su i drugi potvrdili, Amerikanac je krenuo u obranu
Piše: Vid BrzicaObjavljeno: 30. lipanj 2023. 06:36

Kontroverzni šahovski skandal je počeo kada je Hans Moke Niemann pobijedio Magnusa Carlsena na posljednjoj stanici Grand Chess Toura - Sinquefield Cupu u St. Louisu u rujnu prošle godine. U toj šahovskoj partiji Carlsen je odigrao relativno nejasan slijed poteza, dok je Niemann na njih odgovorio “računalnom točnošću”. Tada se aktualni svjetski šahovski prvak nakon poraza povukao s događaja bez objašnjenja...

Nakon nekoliko tjedana šutnje, Magnus je rekao da vjeruje da je “Niemann varao više puta u novije vrijeme, nego što je javno priznao”. Hans je odgovorio na sumnje priznavši da je varao u online turnirima u dva navrata ranije u karijeri, ali nikada u “igri za šahovnicom u dvorani” poput one u St. Louisu. Šahovska platforma Chess.com je naknadno objavila izvješće na 72 stranice u kojem analizira Niemannove online igre, zaključivši da je američki tinejdžer vjerojatno varao u više od 100 internetskih partija, uključujući neke za novčane nagrade još 2020. Čelnici platforme Chess.com svojim postupcima jasno su dali do znanja da američkog velemajstora smatraju nepoštenim igračem.

Mladi Niemann je tužio peterostrukog svjetskog šahovskog prvaka i druge za klevetu u listopadu nakon što je javno optužen za varanje. On je na saveznom sudu u Missouriju tvrdio da su optuženici, uključujući online platformu Chess.com i izvršnog direktora Daniela Renscha, bili “nezakonito u dosluhu da ga stave na crnu listu” u profesionalnom šahu.

Američki sud savezne države Missouri odbacio je tužbu Hansa Niemanna protiv sada bivšeg svjetskog šahovskog prvaka Magnusa Carlsena i ostalih optuženika - Play Magnus Group, Chess.com, Daniela Renscha i Hikarua Nakamure. Drugim riječima, Niemannove tvrdnje u tužbi o reputacijskim gubicima, koje je tužitelj procijenio na najmanje 100 milijuna dolara, ocijenjene su neutemeljenima. Niemannovi odvjetnici su prethodno dva puta mijenjali tužbu kako bi riješili pravne nedoumice u svezi sa slučajem, ali izmjene nisu bile dovoljne da spriječe sutkinju Audrey Fleissig da odbaci tužbu. Uskoro će i radna grupa Svjetske šahovske federacije (FIDE), koja je i sama istraživala ovaj slučaj objaviti vjerojatno iste zaključke.

- Drago nam je što je sud odbacio pokušaj Hansa Niemanna da povrati nezasluženu dobit na saveznom sudu u Missouriju i što je njegov pokušaj da smiri govor kroz stratešku parnicu propao - rekao je Craig Reiser, Carlsenov odvjetnik.

Niemannovi odvjetnici, Terrence i Darren Oved, istaknuli su u izjavi da je samo dio tužbe odbačen, što znači da se ti specifični zahtjevi ne mogu ponovno podnijeti kasnije.

“Ova odluka nema apsolutno nikakav utjecaj na Niemannovu namjeru da nastavi slijediti svoje primarne tvrdnje o kleveti i brojne druge zahtjeve po zakonu SAD”, objavili su, dodajući kako će Niemann sada iznijeti te zahtjeve pred Državni sud SAD.

Linker
02. svibanj 2024 11:24