GRIGORY SYSOEV Sputnik Via Afp
NJIHOV DOLAZAK JE SIMBOL

Ukrajinci stigli na drugi kraj svijeta: ‘Pravo je čudo što smo ovdje, putovali smo više od četiri dana

‘Ovaj strašni rat se mora zaustaviti. Znam da će mojim sportašima biti teško ovdje se natjecati‘
Piše: HinaObjavljeno: 03. ožujak 2022. 15:25

Usprkos ratnim razaranjima koja su pogodila njihovu zemlju, ukrajinski sportaši s invaliditetom stigli su u Peking gdje će se od 4. do 13. ožujka održati Zimske paraolimpijske igre.

"Pravo je čudo što smo ovdje, putovali smo više od četiri dana," kazao je predsjednik Ukrajinskog paraolimpijskog odbora Valerij Suškevič na novinarskoj konferenciji u glavnom press centru u Pekingu.

"Međutim, nedolazak ovdje bio bi lagana opcija...Supersila želi uništiti moju zemlju, našu zemlju, naša prisutnost na Paraolimpijskim igrama nije samo prisutnost, ovo je znak da je Ukrajina bila i ostat će država. To je simbol da je Ukrajina živa," dodao je.

Zatvoreni zračni prostor Ukrajine i poremećeni kopneni promet od početka ruske invazije doveli su u sumnju dolazak ukrajinskih sportaša u Kinu. No, ipak su se uspjeli probiti autobusom do Milana, odakle su letjeli za Istanbul, pa za Peking.

image
TSUYOSHI MATSUMOTO The Yomiuri Shimbun Via Afp

Suškevič, koji je i član ukrajinskog parlamenta, doslovno je dva dana spavao na podu autobusa dok su putovali Europom.

"Spavao sam na podu jer nisam mogao spavati na stolici zbog zdravstvenih problema s leđima. Dio naše ekipe je već bio u inozemstvu. Dio ekipe bio je u Ukrajini. Također, sva potrebna sportska oprema bila je u Ukrajini. Svi službenici, menadžeri, liječnici su bili u Ukrajini. Zaista je nevjerojatno da smo uspjeli doći ovdje."

Predsjednik ukrajinskog paraolimpijskog odbora je istaknuo kako se članovi reprezentacije ne odvajaju od mobitelja.

"Stalno zovu svoje obitelji. Jako im je važno da ostanu u kontaktu sa svojim obiteljima. Prva linija je kod kuće i naša vojska tu liniju brani od agresora, ali naša linija fronta je i ovdje u Pekingu. Ovdje se borimo, na Paraolimpijskim igrama," kazao je.

Naglasio je kako se ovaj rat mora zaustaviti.

"Ovaj strašni rat se mora zaustaviti. Znam da će mojim sportašima biti teško ovdje se natjecati. Teško je kada znate da svake minute mogu biti ubijeni majka, otac, kćer, sin. Teško je. Ali mi to radimo kao nužnost za našu zemlju. Borite se za mir. Zaustavite rat."

Naglasio je kako je Rusija već treći put prekinula olimpijsko primirje.

"Tražili smo da se ruskim i bjeloruskim sportašima ne dopusti natjecanje jer zaista kada je zemlja agresor, zemlja koja je u 21. stoljeću počinila tako strašnu stvar kao što je rat, rat velikih razmjera, rat koji uništava tisuće ljudi, koji krši sve međunarodne zakone kao i Paraolimpijsku povelju, sve nas je to natjeralo da se obratimo Međunarodnom paraolimpijskom odboru sa zahtjevom da se zemlja ne natječe," poručio je.

Linker
24. travanj 2024 00:32