Nile Wilson
 INSTAGRAM
Šokantna ispovijest

‘Ulili su nam strah u kosti, tretiraju nas kao komade mesa i drže naše živote u svojim rukama‘

Osvajač bronce u Riju priključio se nizu sportaša koji su odlučili javno progovoriti o zlostavljanju
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 12. kolovoz 2020. 08:04

Lavina koju je pokrenuo dokumentarni film "Athlete A" o liječniku američke gimnastičke reprezentacije Larryju Nassaru, koji je osuđen zbog seksualnog zlostavljanja više od 250 djevojčica i mladih žena, ne zaustavlja se.

Ohrabreni filmom počeli su se javljati sportaši iz cijelog svijeta koji su spremni javno govoriti o fizičkom, psihičkom, a ponekad i seksualnom zlostavljanju kojem su godinama bili podvrgnuti u klubovima i reprezentacijama. Priča je u međuvremenu nadišla gimnastiku, oglasili su se i sportaši iz drugih sportova, poput klizačice Jessice Shuran Yu, ali i dalje je najviše slučajeva baš iz gimnastičkih dvorana.

Dosad su u iznošenju vlastitih iskustava prednjačile sportašice, a u razgovoru za BBC sada je svoju priču otkrio i Nile Wilson, osvajač olimpijske bronce na preči u Rio de Janeiru. Wilson tvrdi da u britanskoj gimnastici vlada kultura zlostavljanja i da se sportaše tretira kao komade mesa.

image
Larry Nassar
SCREENSHOT YOUTUBE

- Ulili su nam strah u kosti, jer drže naše živote u svojim rukama. Ako bilo što kažem, to može utjecati na moje mjesto u reprezentaciji za OI. Dakle, šutimo i radimo ono što nam kažu. I tako, u mojem slučaju, već dva desetljeća - rekao je Wilson.
Jedan od najboljih britanskih gimnastičara tvrdi da se mladima u startu nameće razmišljanje kako moraju pobjeđivati pod svaku cijenu.
- Tu je riječ o emocionalnoj manipulaciji i tjeranju da radimo preko granica boli. Svi smo naučili kakav je osjećaj živjeti u strahu - nastupaš ili će biti posljedica. A to emocionalno utječe na čovjeka više od svega. U strahu ste da nećete moći govoriti o nečemu što vas boli ili izraziti zabrinutost.

Wilson je u dobrim odnosima sa svojim dugogodišnjim trenerom i o njemu ne želi reći ništa loše. Tvrdi da je cijeli sustav krivo postavljen jer se priznaju isključivo pobjede. I u tome stradavaju i treneri i sportaši.

- Svakako bih rekao da sam bio zlostavljan. Bez sumnje. Opisao bih to kao kulturu zlostavljanja. Živim i dišem to već 20 godina.
Ponovio je da se dugo bojao da bi ga javno izražavanje zabrinutosti moglo koštati mjesta za Igre u Tokiju.
- Medalje osiguravaju financiranje sporta. I zato šutimo i radimo ono što nam se kaže. Mi smo ti koji osvajaju te medalje, a ipak, i dalje nas tretiraju kao komade mesa i plaćaju nas najmanje. Bojim se da bi me i ovaj istup mogao koštati mjesta u reprezentaciji, ali želim pokrenuti promjenu, da možemo izraziti svoja mišljenja - rekao je Wilson i zaključio:
- Ljudska smo bića, a ne komadi mesa. Sport je zabava, osmijeh na licu, želja za napornim radom, uzbuđenje koje donosi nastup, a ne strah da će to biti posljedica ako to ne učinite.

Linker
25. travanj 2024 10:24