Svi ovogodišnji laureati

 TOMISLAV KRISTO Cropix
71. IZBOR SN-A

Uspjeli smo! Velika ceremonija i spektakl hrvatskog sporta ove je godine po nečemu bila posebna

Sandra rekorderka, neponovljivi Modrić, nogometaši i kuglačice, posebna priznanja Tucku i Daliću
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 15. siječanj 2023. 18:56

Dvije godine nismo bili zajedno, dvije godine izbor sportaša godine Sportskih novosti, koji je u međuvremenu prebacio i brojku od sedamdeset ponavljanja, bio je u ograničenim studijskim uvjetima, bez publike, svakako puno sterilniji od onoga kad smo svi skupa.

Zato je prvo postpandemijsko proglašenje, neobično i zbog toga što je zagazilo zbog SP-a u nogometu u 2023. godinu, bilo baš posebno. Teško je sjetiti se kad je u zgradi HRT-a bilo više sportaša, kad je bilo više razgovora, nekako svečanije.

Glasovalo je 264 novinara iz 55 redakcija i laureati su bili baš veliki.

image

71. Izbor sportaša godine u izboru Sportskih novosti

DAMIR KRAJAC Cropix

Jer, hrvatski sport je iza sebe ostavljao još jednu veliku godinu. I ne treba dalje otići od nogometne bronce, od neponovljivog Luke Modrića, koji je osim Hrvatsku, vodio i Real Madrid do europske krune. A imali smo i veliku godinu Sandre Perković, nove rekorderke ovoga izbora s devetim pokalom najbolje, imali smo i sjajnu godinu vaterpolista, kuglačica Mlake, braće Sinković, Filipa Mihaljevića, Lene Stojković, ma bilo je tu baš svega. Na ponos jedne male nacije po broju stanovnika, ali velikog sportskog srca.

image

Momčad godine: Hrvatska nogometna reprezentacija; Iva Olivari, Dominik Livaković, Marijan Kustić, Bruno Petković

TOMISLAV KRISTO Cropix

- 2022. bila je spektakularna godina za hrvatski sport. Cijeli se svijet čudi kako je hrvatski sport to uspio. Imamo sportaše od kojih radimo pobjednike, imamo i tisuće entuzijasta. Nažalost, nemamo adekvatne uvjete, no njih to ne sprečava da postižu sjajne rezultate - kazao je glavni urednik SN-a Robert Šola naglašavajući važnost odluke po kojoj će se diljem Hrvatske krenuti graditi ili obnavljati stadione, jer i to je bilo u toj velikoj 2022. godini.

image

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, predsjednica Uprave Hanza Medije Ana Hanžeković Krznarić

DAMIR KRAJAC Cropix

Nagrade su se dijelile u pet kategorija. U onoj za sportaša godine izabran je Luka Modrić.

Za kapetana Vatrenih je glasovalo 208 sportskih novinara, a iza njega je ostao osvajač europskog zlata u bacanju kugle Filip Mihaljević s 37 glasova te zlatni karatist s Mediteranskih igara, Anđelo Kvesić s 12 glasova.

image

Stipe Modrić, Dominik Livaković, Radojka Modrić

TOMISLAV KRISTO Cropix

Kako je Luka Modrić u Rijadu, gdje je čekao finale španjolskog Superkupa protiv Barcelone, nagradu je primio Lukin otac Stipe, koji je prisustvovao svečanosti u nazočnosti Lukine majke Radojke. Luka Modrić se javio video linkom.

- Puno mi znači ova nagrada, velika je čast i zadovoljstvo primiti je. Jedini sam nogometaš koji je prima drugi put, što je velika stvar za mene, a i pokazatelj je da je hrvatska nogometna reprezentacija napravila veliki podvig prošle godine. Htio bih zahvaliti svim novinarima koji su glasali za mene, a želim zahvaliti i svim svojim suigračima bez kojih ništa od ovoga ne bi bilo moguće. Zaista su nevjerojatni uspjesi koje ova reprezentacije postiže i vjerujem da ćemo biti uspješni i ubuduće - podvukao je Luka Modrić.

image

Sportašica godine: Sandra Perković

TOMISLAV KRISTO Cropix

Sandra Perković je, pak, napravila što nitko nikada nije, jer je deveti puta postala najbolja sportašica Hrvatske, a u lanjskoj godini je za takvo što trebala osvojiti europsko zlato i svjetsko srebro. Slavila je s 87 bodova, ali sasvim blizu bila je zlatna taekwondoašica Lena Stojković sa 73 glasa, a 53 glasa dobila je svjetska prvakinja u judu Barbara Matić. Ovo je bila paklena konkurencija, a Sandra Perković je bila iznimno sretna s novim priznanjem za svoju veliku karijeru...

- Za mene ova nagrada ima izuzetnu vrijednost iako ih ima mnogo u svojoj vitrini. Za mene je 2022. bila posebna, naročito nakon Olimpijskih igara u Tokiju gdje sam bila četvrta. Bilo je teško vratiti se, ponekad je teže pasti pa se vratiti, to je puno teže nego nastaviti pobjeđivati. Uspjeli smo, sabrali smo se i izliječili - bila je nasmijana Perković.

image

Glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola i sportašica godine Sandra Perković

TOMISLAV KRISTO Cropix

Nogometna reprezentacija je uvjerljivo osvojila izbor za najbolju momčad. Za Vatrene je glasovalo 235 novinara, a za europske prvake vaterpoliste 19 novinara, te za braću Sinković devetorica sudionika ankete.

Na Prisavlju su reprezentaciju predstavljali vratar Dominik Livaković, napadač Bruno Petković, predsjednik saveza Marijan Kustić i najutjecajnija žena hrvatskog nogometa, team menagerica Iva Olivari.

Bruno Petković je kazao:

- Ne znam je li moguće da ikad izjednačim takav pogodak kakav sam postigao Brazilu, to je odličan osjećaj, još jednom se zahvaljujem Orši na asistenciji i Marquinhosu što je skrenuo loptu. Dao sam svoj obol u toj utakmici kao što je svaki dio ove ekipe dao u svim utakmicama, zato smo prava momčad i ekipa i zato smo napravili to što jesmo. Sve više i više smo svjesni toga što smo napravili u Kataru. Kako srećem ljude, podsjećaju nas stalno na ono što se dogodilo prije mjesec dana i to je nešto što će nas i našu generaciju pratiti cijeli život. Svaki dan sam sve ponosniji i ponosniji.

image

Nikša Martinac, Dubravko Šimenc, Marijan Kustić, Bruno Petković, Tomislav Madžar

DAMIR KRAJAC Cropix

Marijan Kustić je dodao:

- Ovo je kontinuitet, nije slučajno i drago mi je zbog zajedništva koje vlada u našoj nogometnoj obitelji. Nadam se da će tako biti i u budućnosti, vjerujem da možemo puno toga napraviti. Mi nismo mali, mi smo najveća nogometna sportska zemlja!

Riječ je dobila i Iva Olivari:

- Meni je s dečkima jako lijepo, ništa se ne bunim. Bilo nam je u Dohi zanimljivo i uzbudljivo, ali već smo naučili da kod nas nema ništa jednostavno, zato je na kraju još slađe.

Za najbolju ekipu godine nagradu su dobile kuglačice Mlake. Riječanke su osvojile Ligu prvaka, Svjetski kup, naravno i domaći naslov, a slavile su sa 106 glasova, te su iza sebe ostavile karatašice sa 75 i odbojkašice sa 70 glasova.

image

Ekipa godine: Kuglački klub Mlaka iz Rijeke

DAMIR KRAJAC Cropix

Alfa i omega riječkog kluba, Tonči Mikac, zahvalio je svima na glasanju.

- Kad ovakva nagrada stigne u ruke, onda je znak da se naš rad i te kako prepoznao.

Ove je godine stiglo i posebne priznanje za iznimne rezultate, a to su priznanje podijelila dva izbornika. Vaterpolski Ivica Tucak, potpisnik europskog zlata iz Splita, te Zlatko Dalić, izbornik Vatrenih, brončanih sa SP-a. Dalića nije bilo, ali je bio tu Ivica Tucak, koji se zahvalio na nagradi i poručio...

- Posebno mi je drago što ovo priznanje dijelim sa svojim kolegom i velikim prijateljem Zlatkom Dalićem, prošli smo zajedno nešto što je iznimno zahtjevno, napraviti smjenu generacije, a ostati u vrhu. Uspjeli smo ostvariti i ono najteže, a to je osvajati medalju do medalje. I Zlatko i ja smo se složili da se ponekad pitaš možeš li to uopće, ali to te tjera da budeš još bolji. Imamo zalog za budućnost, vjerujem da su pred hrvatskim vaterpolom lijepi dani, mnogo je toga ispred nas, recimo Olimpijske igre, a mi ćemo učiniti sve da dođemo do nove medalje.

image

Sportašica godine: Sandra Perković

TOMISLAV KRISTO Cropix

I bio je to kraj onog javnog dijela sportskog druženja na Prisavlju kroz koji su decentno vodili Martina Validžić i Ivan Dorian Molnar, a za glazbeni dio pobrinuli su Goran Karan te Ante Gelo uz, kako je rečeno, "svoje slavuje" iz A strane.

A onaj dio iza, bio je baš sportski, iako opušten, teme razne, ideje dobre...

Linker
22. travanj 2024 00:32