NIKOLAY MURATKIN Anadolu Via Afp
EPILOG TUŽNE PRIČE

Uspon i pad čuda od djeteta: Djevojčica je pribijena na stup srama, a odgovarati neće nitko

Rusi u svemu vide političku odluku i tvrde da nitko nije kriv za doping 15-godišnjeg djeteta
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 31. siječanj 2024. 13:35

Sapunica koja je trajala gotovo dvije godine, još od Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, dobila je u protekla dva dana “točku na i”. Sportski arbitražni sud (CAS) suspendirao je rusku klizačku zvijezdu Kamilu Valijevu na četiri godine, pomaknuvši početak kazne na 25. prosinca 2021., datum kada je obavljen doping-test koji će se nekoliko tjedana kasnije pokazati pozitivnim. Jedna mlada djevojka u dvije je godine tako prošla put od sportskog čuda koje je zaludjelo stručnjake, preko svojevrsne cirkuske atrakcije u rodnoj Rusiji, pa do osramoćene sportašice o kojoj pišu svi svjetski mediji. Prošla je put koji nikako nije smjela proći jer radi se zapravo o djetetu koje je u trenutku izbijanja skandala imalo samo 15 godina. I to je najveća tragedija u ovoj priči...

Predodređena za zvijezdu

Valijeva je bila predodređena za jednu od najvećih zvijezda Igara u Pekingu. Stručnjaci su u to doba govorili o talentu kakav se rijetko rađa, a ona je sama to potvrđivala nizom fantastičnih rezultata. Neposredno prije ZOI, na Europskom je prvenstvu u Tallinnu osvojila zlato, srušivši pritom svjetski rekord s ocjenom 90,45 u kratkom programu. Još od ranije je bila svjetska rekorderka i u slobodnom programu (185,29) i ukupnom zbroju (272,71), pa je posve jasno zašto su svi bili toliko oduševljeni djevojčicom iz Kazanja.

image
NATALIA KOLESNIKOVA Afp

I sve je krenulo po zacrtanom planu, a onda se u sekundi pretvorilo u noćnu moru. U mješovitom ekipnom natjecanju Valijeva je dvaput izvela četverostruki skok, što nitko dotad nije uspješno napravio na Olimpijskim igrama, te pomogla Rusiji da dođe do zlata. No, te medalje za ekipno natjecanje do dana današnjeg nisu podijeljene. Uoči predviđene ceremonije Međunarodna agencija za testiranje (ITA) objavila je da je Valijeva 25. prosinca 2021., tijekom Prvenstva Rusije u Sankt Peterburgu, pala na doping-testu. Bila je pozitivna na trimetazidin, lijek koji se koristi za ublažavanje bolova u prsima, ali kako povećava i izdržljivost te poboljšava protočnost krvi, od 2015. godine se nalazi na popisu zabranjenih sredstava Svjetske antidopinške agencije (WADA).

I tu je krenuo cirkus i agonija za djevojčicu koja je očito bila okružena zlonamjernim ljudima. Privremeno je suspendirana, ali samo dan kasnije Ruska antidopinška agencija (RUSADA) ukinula joj je zabranu, što je značilo da može nastupiti u pojedinačnom natjecanju. Međunarodni olimpijski odbor (MOO) i Međunarodna klizačka federacija (ISU) žalili su se CAS-u, ali on je odlučio dopustiti Ruskinji nastup uz obrazloženje da bi suspenzija za vrijeme Igara izazvala “nepopravljivu štetu”. No, u tom trenutku štetu više nitko nije mogao popraviti. Krhka djevojčica nije se mogla nositi s kaosom oko sebe i teretom koji je bačen na njezina leđa. U slobodnom programu je dvaput pala, još dvaput posrnula i završila je nastup bez medalje i u suzama.
Slučaj je nakon Igara preuzela RUSADA koja je gotovo 12 mjeseci otezala s presudom da bi potom objavila da Valijeva nije kriva, odnosno da je prekršila antidopinška pravila, ali da se ne radi o njezinoj krivnji ili nemaru. Konkretno, “utvrđeno” je da je greškom uzela djedov lijek za ublažavanje srčanih tegoba!?

Moćna poruka Katarine Witt

Naravno da priča time nije završena jer ser WADA se žalila CAS-u koji je, nakon još godinu dana razvlačenja slučaja, u ponedjeljak objavio da je Valijeva suspendirana na četiri godine, a to znači i da su joj poništeni svi rezultati od 25. prosinca 2021.
WADA pozdravila je odluku, ali je i uperila prst prema onima koji su odgovorni za sve što se dogodilo.

“Davati doping djeci je neoprostivo”, priopćila je krovna svjetska antidopinška organizacija i pozvala da se pokrene postupak protiv liječnika, trenera i drugog pomoćnog osoblja za koje se utvrdi da su maloljetnicima davali supstance za poboljšanje performansi.

image
MIKHAIL KLIMENTYEV Afp

Rusi, očekivano, ovu odluku opisuju kao rusofobiju, politički proces, proglašavanje rata ruskom sportu. U međuvremenu su djevojčicu maksimalno eksploatirali, nastupala je različitim revijalnim natjecanjima, gostovala u televizijskim emisijama, bila na primanju kod velikog vođe Vladimira Putina... A za doping djeteta, naravno, nitko nije odgovoran, sve je bila samo nesretna slučajnost.

Na kraju priče, i dalje najviše zvone riječi velike Katarine Witt, izrečene odmah nakon izbijanja skandala.

“Ovo je sramota, a odgovornima treba zauvijek zabraniti rad u sportu! To što su joj svjesno napravili, ako je istina, nečovječno je i tjera moje sportsko srce da beskrajno plače.”

Rusija ostala bez zlata, ali ne i bez medalje

Međunarodna klizačka federacija (ISU) oglasila se u utorak i potvrdila preraspodjelu ekipnih medalja s Olimpijskih igara u Pekingu. Američka reprezentacija, koja je originalno bila druga, dobit će zlatnu medalju, Japan je s trećeg mjesta napredovao na drugo, ali ono što je iznenadilo mnoge, bronca neće pripasti Kanađanima koji su u Pekingu bili četvrti, već - Rusiji.

Naime, prema pravilima ISU-a, cijela ekipa može biti diskvalificirana samo ako je netko od njezinih članova bio dopingiran na samom natjecanju. Kako to ovdje nije bio slučaj, poništeni su samo rezultati Valijeve, ali i bez njih Rusija ima bod više od Kanade i pripast će joj bronca.

Valijevoj je oduzeto i pojedinačno zlato s EP-a 2022. godine. Time su na prvo i drugo mjesto unaprijeđene njezine sunarodnjakinje Ana Ščerbakova i Aleksandra Trusova, dok će bronca pripasti Belgijanki Loeni Hendrickx.

Linker
22. travanj 2024 14:54