DMITRY FEOKTISTOV/TASS/PROFIMEDIA Dmitry Feoktistov/Tass/Profimedia
SCENE U STILU DANTEA

Užas na olimpijskoj stazi, neshvatljiva pogreška zamalo dovela do pogibije: ‘Sve je moglo završiti tragično...‘

Poljak stradao na stazi na kojoj će se u veljači iduće godine održati olimpijske utrke...
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 11. studeni 2021. 12:26

Manje od tri mjeseca prije početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, na olimpijskoj sanjkaškoj stazi dogodila se nesreća koja je mogla imati i kobne posljedice.

Organizatori pekinških Igara i sanjkaški dužnosnici otvorili su istragu nakon što je poljski sanjkaš Mateusz Sochowicz (25) udario u barijeru koja je trebala biti otvorena tijekom treninga.

Iz Poljskog sanjkaškog saveza priopćili su da je Sochowicz uspješno operiran nakon što je zadobio lom “čašice” lijevog koljena, te zarezao desnu nogu do kosti u nesreći u Nacionalnom bob i sanjkaškom centru Yanqing. Sochowicz je nakon svega izjavio kako je ekipa na stazi pokazala veliku nestručnost u reakciji na nesreću, te kako bi stradao puno teže da sam nije reagirao staloženo neposredno prije udara.

Htio preskočiti barijeru

- Dobio sam zeleno svjetlo, pa sam krenuo. Prvi put sam uspio mirno svladati dva teška zavoja. Međutim, odjednom sam ugledao zatvorena vrata na stazi. Tada sam pustio sanjke ispod sebe i zauzeo poziciju kao spustaš - prepričao je Sochowicz za portal Onet.

image

Sochowicz je u nesreći zadobio lom jedne noge i veliku posjekotinu na drugoj

afp

Ideja koju je imao bila je pomalo filmska.

- Nadao sam se da ću u brzini uspjeti preskočiti barijeru. Međutim, sve se ipak događalo prebrzo i nisam imao vremena za skok. No, zbog ovoga što sam oduzeo su mi stradale samo noge, a ne i ostatak tijela. Da nisam reagirao, moglo je rezultirati tragedijom.

Sudionik prošlih Igara u Pjongčangu bio je nakon svega izvan sebe od ljutnje.

- Nitko od ljudi uz stazu nije imao pojma što učiniti. Netko je došao do mene i pokušao rukavicom dotaknuti kost koja je virila iz moje noge. Tamo su se događale scene u stilu Dantea. Ležao sam na ledu pola sata, a onda su me još 40 minuta vozili u bolnicu.

Strah od povratka

Juan Antonio Samaranch, čelnik Koordinacijske komisije Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) za Peking 2022., rekao je da Međunarodna sanjkaška federacija (FIL) i organizatori s velikom ozbiljnošću istražuju incident. Dodao je da je do otvaranja Igara (4. veljače) ostalo dosta vremena da se pogreške isprave.

- Izrazili smo suosjećanje i podršku sportašu, ovo je vrlo nesretna situacija. Razgovaramo o tome kako mu možemo pružiti što je moguće veću podršku. Istražujemo okolnosti nesreće i moramo pričekati da vidimo što će istraga pokazati - rekao je Samaranch.

Sochowicz je dodao kako se još uvijek nada da će moći nastupiti na Olimpijskim igrama, ali je priznao da će mu povratak na mjesto nesreće biti traumatičan.

- Ne znam hoću li se uspjeti psihički oporaviti i hoću li ikada više moći izaći na ovu stazu. Uvijek bih se bojao da bi me nešto moglo čekati iza ugla.

Inače, jedna od najvećih tragedija u sanjkanju dogodila se na dan otvaranja Olimpijskih igara u Vancouveru 2010. kada je na treningu poginuo gruzijski sanjkaš Nodar Kumaritashvili, izgubivši kontrolu nad sanjkama u posljednjem zavoju na stazi u Whistleru.

Linker
11. travanj 2024 19:12