Marko Todorov / CROPIX
PODIJELJENE PLAKETE FINALISTIMA '89

VATERPOLO SE VRATIO U ZAGREB, MLADOST 'RAZVALILA' BERLINSKU TVRĐAVU SPANDAU Žapci ostvarili prvu ovosezonsku pobjedu u Ligi prvaka

Piše: Dean BauerObjavljeno: 03. studeni 2018. 21:32

Spandau je utvrda, ne tako davno bio je i zatvor u Berlinu. Čvrste, debele zidine. Na prvi pogled teško osvojivo, osim ako se ne zovete Mladost. U 11 utakmica u Ligi prvaka, jučer su Zagrepčani ostvarili nad Berlinčanima i 10. pobjedu. Uvjerljivu, zasluženu, ali ako hoćete, i očekivanu.

Vaterpolo se doista vratio ili ako nećemo pretjerivati, napišimo onda, vraća se u Zagreb. Gotovo potpuno ispunjene tribine (800 gledatelja od maksimalnog kapaciteta 1.000), sigurno najviše u posljednje 2-3 godine, potvrda su da je kreket Žabaca ove sezone sve glasniji i uspješniji. To je bila prva jučerašnja pobjeda Mladosti. Za drugu je valjalo pričekati 32 minute solidno zanimljivog nadmetanja u bazenu.

Krenulo je na najbolji način za Žapce. Marcelić je obranio kontru Marca Stamma, a onda u razmaku od jedne minute dva pogotka. Prvo protunapad Lovre Miloša nakon asistencije vratara Marcelića te sjajan gol Marina Čaglja na dodavanje Miloša Ćuka. Ono što jedino nije bilo dobro, što će se tek kasnije spoznati, činjenica je da je baš taj pogodak bio jedini s igračem više u cijele prve dvije četvrtine. Jedna od šest prilika, nije baš za pohvaliti.

No, za pohvaliti jest odličnu igru u obrani koja je sputala Berlinčane, te više-manje svjesno ostavila nešto više prostora Marcu Stammu. Velikom potrošaču lopti. Kada još tome dodamo 5 obrana Marcelića u prvih 8 minuta, onda je još malo lakše shvatiti vodstvo 3:1 na isteku prve dionice ili čak i 4:1 početkom druge četvrtine.

U prvom poluvremenu, jedini strijelac Spandaua bio je već spominjani Stamm koji je za 3 pogotka trebao 7 šutova. Za Mladost je pak briljirao centar Cosmin Radu. Dva gola u tom razdoblju uz jedan blok, dva izbačaja... moć i snaga Bajićevog sastava. Uz vrlo lucidnog Miloša Ćuka s dva dodavanja i oduzetom loptom. No, generalno je nešto nedostajalo. Malo više elastičnosti i brzine u napadu, za "odljepljivanje" u rezultatu i trasiranje ili potvrđivanje pobjede.

To se dogodilo u trećoj četvrtini. Tri i pol minute prije kraja te dionice, Antonio Petković filigranski precizno, uvidjevši malo samo isplivalog vratara Baksu, s 10-ak metara loptom prebacuje čuvara mreže Spandaua za 6:3. Minutu i pol prije kraja treće četvrtine bili smo već uvjereni u pobjedu hrvatskog nad njemačkim doprvakom. Mladi ljevoruki Rus u redovima Zagrepčana, Konstantin Harkov konačno je s igračem više uspješno završio neku akciju domaćina. Gol za 7:3, za Mladost protiv Spandaua, koji nije baš tako dobra momčad da bi mogla to sustići.

Plakete za finaliste iz 1989.

U poluvremenu utakmice domaćin se prisjetio velikog finala tadašnjeg Kupa prvaka Europe (studeni 1989.) između Mladosti i Spandau 04 iz ondašnjeg, još Zapadnog Berlina. U prisjećanju na sraz prije 29 godina kada su Žapci osvojili svoj tada 5. naslov prvaka Europe, Mladost je prigodnim plaketama darivala one iz oba kluba koji su još uvijek aktivni u vaterpolu - Hagen Stamm, Peter Röhle iz Spandaua 04 odnosno mladostaši Perica Bukić, Dubravko Šimenc, Damir Vincek, Milorad Damjanić i Davor Erjavec, kao i tadašnji kondicijski trener Fabijan Nola.

Linker
03. svibanj 2024 11:48