TOMISLAV KRISTO Cropix
IZBOR SPORTSKIH NOVOSTI

‘Velika smo sportska nacija! Luka je naše prvo ime, ali svi zaslužuju pohvale, možemo biti ponosni‘

Spektakl u studiju HTV-a okupio je brojna poznata lica, kako iz sportskog, tako i društvenog života.
Piše: Andro PolićObjavljeno: 15. siječanj 2023. 18:03

U nedjeljno popodne na zagrebačko Prisavlje sjatila se sama "krema" hrvatskog sporta. Posljednji trzaji još jedne trijumfalne godine za, kako se to često ističe, "naše najbolje ambasadore u svijetu", ispraćeni su 71. izborom Sportskih novosti, na kojem su tradicionalno izabrani najbolji u prethodnoj godini. Već sat vremena prije početka spektakla, u predvorje HRT-ova studija stupala su redom velika sportska imena, koja su se rado osvrnula na događaje u prethodnoj godini, ali i najavila nove velike rezultate.

- Kada vidimo kakve sportaše imamo, jedino možemo biti ponosni. Pogotovo moramo biti ponosni na to kakvu konkurenciju imamo među sportašima. Svi zaslužuju velike pohvale, mala smo zemlja, ali pokazujemo i dalje koliko smo velika sportska nacija - rekao je Petar Metličić, bivši kapetan hrvatske rukometne reprezentacije.

image
TOMISLAV KRISTO Cropix

Upravo je rukomet jedna od glavnih sportskih tema ovih dana, Svjetsko prvenstvo je u punom jeku, a rukometna reprezentacija 2020. godine posljednji je put proglašena najboljom momčadi u ovom izboru.

- Doći će to opet, uvijek postoje usponi i padovi. U maloj smo krizi, ali vjerujem da ćemo se vratiti na vrh - poručio je Metličić.

Titulu najbolje momčadi u 2022. odnijela je nogometna reprezentacija, međutim, imali su opasnu konkurenciju u liku i djelu hrvatskih vaterpolista, koji su u Splitu osvojili Europsko prvenstvo. Svoje dojmove podijelila nam je i legenda hrvatskog vaterpola, Dubravko Šimenc.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

- U novu godinu ulazimo s novim Zakonom o sportu, što je bitno, a vjerujem da će naš sport nastaviti niz kakav je imao dosad. Ulaganje u sport je investicija u budućnost, to je ključ. Najvažnije je što postoje ovakva ekskluzivna događanja, poput ovog koje su organizirale Sportske novosti, da se uvijek sjete dodijeliti nagrade najboljima. Posebno bih se osvrnuo na nagrade za dva vrhunska trenera i dva prekrasna čovjeka, hvala Sportskim novostima što su prepoznale rad Ivice Tucka i Zlatka Dalića - rekao je Šimenc.

Uoči dodjele sreli smo upravo i izbornika vaterpolske reprezentacije.

- Nogometaši i vaterpolisti dokazali su da kolektivni sport u Hrvatskoj može ostvariti vrhunske rezultate. Ovo je prava prilika da se svi vidimo, čestitamo jedni drugima, i naravno, da idemo još jače dalje - rekao je Tucak.

Na momčadske nagrade u ovom izboru, gotovo redovnu pretplatu imala su braća Sinković, Martin i Valent. Nakon svečanosti, Martin je izrazio želju za povratkom među nominirane, odnosno, među dobitnike.

image

Martin Sinković

DAMIR KRAJAC Cropix

- Predivna godina, puno velikih rezultata. Vjerujem da novinarima nije bilo lako izabrati najbolje. Osobno, nadam se da ćemo i mi tu vratiti, da budemo najbolji na natjecanjima, za to treniramo - rekao je Martin Sinković.

Jedna od muških reprezentacija, koja je u prošlosti osvojila ovo prestižno priznanje, ali samo jednom, je i košarkaška izabrana vrsta. Bilo je to, naravno, nakon Olimpijskih igara u Barceloni 1992., a u nedjelju smo na Prisavlju sreli niz poznatih košarkaških lica, od kojih je jedno i odnedavni povratak u rodni grad, Krunoslav Simon.

- Uživam u svakom danu od povratka u Zagreb, i na parketu i izvan njega. Naravno, svima nam je želja da se i košarka vrati među nominirane u ovom izboru. Nažalost, na zadnjem Eurobasketu opet smo ispali u osmini finala. Međutim, u sportu uvijek treba dignuti glave, sport je uvijek novo dokazivanje i nadam se će se i košarkaši naći uskoro u ovom izboru - poručio je Simon.

Svečanosti je prisustvovao i bivši NBA igrač, te bivši hrvatski reprezentativac Damjan Rudež.

- Fenomenalna godina za naš sport, naravno, najsvježija je naša bronca iz Katara, svi smo na to ponosni. Luka Modrić se, kao i obično, prometnuo u prvo ime, ali puno je to sportaša koji su zaslužili pohvale, poput Sandre Perković - komentirao je Rudež.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Kapetana nogometne reprezentacije istaknuo je i Matej Mamić, bivši košarkaš.

- Svatko od naših sportaša je pobjednik. Pogotovo treba istaknuti i ono što je naš Luka Modrić napravio, i to zajedništvo koje smo doživjeli u tim trenucima. Osobno bih volio da se i košarka vrati među nominirane, te da napokon naša košarka doživi procvat - rekao je Mamić.

Istaknuta imena sporta na dodjeli su čitala nominacije, kao i dobitnike, a Martina Zubčić, taekwondoašica koja je u Pekingu 2008. osvojila olimpijsku broncu, proglasila je Sandru Perković najboljom sportašicom, po deveti put u karijeri naše atletičarke.

- Uvijek je lijepo gledati uspjehe naših sportaša, a Sandra je nepobjediva. Naravno, bilo bi ludo ne spomenuti naše nogometaše. Jako mi je drago što sam ovdje osobno mogla upoznati roditelje Luke Modrića, koji su iz mog kraja, iz zadarskog zaleđa. Posebno mi je dojmljivo vidjeti koliko su ti ljudi skromni i koliko je ta obiteljska strana za njegov uspjeh - rekla nam je Zubčić.

image

Martina Zubčić Dušak

DAMIR KRAJAC Cropix

U zaleđu ceremonije, pri samom kraju, sreli smo povratnika u hrvatski nogomet. Sergej Jakirović potkraj studenog preuzeo je Rijeku, nakon dvije godine u Zrinjskom iz Mostara. I on je imao same riječi hvale za hrvatski sport.

- S obzirom na broj stanovnika i infrastrukturu, imamo vrhunske rezultate. Hrvatska je zemlja puna talenata i ratničkog duha, a teško je uopće izabrati najbolje među ovakvom jakom konkurencijom - komentirao je Jakirović.

Linker
24. travanj 2024 23:28