Luka Modrić, Marin Čilić, Ivan Rakitić, Ante Delija i Bojan Bogdanović

 FOTO: Cropix, Profimedia/ILUSTRACIJA: SN
SPORTSKI BOGATAŠI

Velika top-lista SN-a: donosimo popis 25 najplaćenijih hrvatskih sportaša, evo tko su rekorderi

Na listi je 17 nogometaša, četvorica košarkaša, trojica tenisača i jedan MMA borac
Piše: Ivan Alaupović, Andro Polić, Robert Krnjić, Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 22. ožujak 2023. 21:45

Luka Modrić najplaćeniji je hrvatski sportaš, Bojan Bogdanović puše mu za vratom, a nogometaši drže uvjerljivu premoć na top-listi 25 Hrvata s najunosnijim ugovorima i zaradama u svijetu sporta. Pokazuje to istraživanje SN-a, u kojem smo se poslužili službenim i neslužbenim izvorima (ugovori nogometaša su tajni), te osvježili brojke na temelju zadnjih dostupnih podataka.

Na listi se nalazi 17 nogometaša, četvorica košarkaša, trojica tenisača i jedan MMA borac, uz opasku da su kod tenisača navedene kumulativne zarade za 2022., budući da aktualna sezona traje tek tri mjeseca. Pritom je za neke sportaše, poput Marija Hezonje, teško doći i do približnih brojki o ugovoru, iako bi se po statusu mogao naći u odabranom društvu, dok su neki, poput Nikole Mektića, Marka Livaje i Ive Grbića, ostali tik ispod crte.

Napominjemo i da se u gotovo svim slučajevima radi o bruto iznosima, kako su navedeni u izvorima, dakle prije odbitka poreza koji u nekim slučajevima, poput La Lige, iznosi i preko 40 posto. Sve plaće i zarade pretvorili smo u eure radi ujednačavanja popisa.


25. Mate Pavić (tenis)

Zarada u 2022.: 950.710 €

Izvor: ATP

Zarade u parovima ne mogu se mjeriti s onima u singlu, ali kad se prezivate Mektić ili Pavić i redovito ste u završnicama velikih turnira, brojke su sasvim pristojne. Hrvatski tandem lani je osvojio pet naslova (uključujući Masters u Rimu), igrao finale Wimbledona te sudjelovao na završnici sezone. Pavić je na u laganoj prednosti pred Mektićem zahvaljujući naslovu u Stuttgartu, gdje je u tandemu s Poljakom Hurkaczem uzeo dodatni "džeparac".

image
AFP

24. Joško Gvardiol (nogomet)

Klub: RB Leipzig

Godišnja plaća: 1,100.000 €

"Samo mu je nebo granica", rekao je za Gvardiola njegov suigrač iz Dinama, a sada iz Leipziga, Dani Olmo. Takvu rečenicu izrekao je i gotovo svaki Hrvat nakon što je 21-godišnjak na Mundijalu još jednom potvrdio od kakvog je materijala sastavljen. Krema europskog nogometa otimala se za njega još prošlog ljeta, Chelsea je navodno nudio 90 milijuna eura, a još veći iznos morat će platiti klub koji će ga htjeti dovesti u idućem prijelaznom roku. Kad ostvari transfer, Gvardiol zasigurno će postati jedan od najplaćenijih hrvatskih sportaša i vjerojatno najskuplji branič u povijesti. Male su šanse da ostane u Leipzigu, ali ako se to i dogodi, plaća će mu se po ugovoru udvostručiti.

Izvor: Capology

image
Tim Goode/PA Images/Profimedia

23. Ante Delija (MMA)

Organizacija: PFL

Zarada u 2022.: 1,173.000 €

Najuspješniji hrvatski MMA teškaš u prošloj je godini osvojio PFL-ov „heavyweight“ turnir, zbog čega mu je pripala nagrada od milijun dolara (928.000 eura). Osim toga, 32-godišnji Dubrovčanin je, sukladno ugovoru, za svoja četiri nastupa zaradio još 122.500 eura, a s obzirom da je u svakom meču pobijedio, pripalo mu je i dodatnih 122.500 eura bonusa. Računica se temelji na podacima objavljenim na MMA Junkie portalu, a koji se odnose na Delijinu zaradu nakon meča sa Sheltonom Gravesom. Konačni iznos temelji se na pretpostavci da je u svim mečevima bio plaćen po jednakom modelu (30.625 za nastup + 30.625 za pobjedu).

Izvor: MMA Junkie

image
Px Images/Alamy/Profimedia

22. Borna Ćorić (tenis)

Zarada u 2022.: 1,485.000 €

Nakon što se Čilić ozlijedio, Zagrepčanin je vratio status hrvatskog broja jedan na ATP ljestvici, iako u zaradi kaska za trofejnim sunarodnjakom. Prošla mu je godina bila druga najunosnija u karijeri, prvenstveno zahvaljujući osvajanju Mastersa u Cincinnatiju, gdje mu je spektakularan niz pobjeda (Musetti, Nadal, Bautista, Félix, Norrie, Tsitsipas) osigurao gotovo milijun dolara.

Izvor: ATP

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

21. Mario Pašalić (nogomet)

Klub: Atalanta

Godišnja plaća: 1,600.000 €

Nakon što je kao tinejdžer napustio Hajduk i prešao u Chelsea, Pašalić je kao igrač londonskog kluba lutao po posudbama. Svugdje se, doduše, dobro snalazio, redom od Elchea, pa u Monacu, Milanu, Spartaku i na koncu Atalanti koja ga je odlučila otkupiti u ljeto 2020. godine. Ugovorom je vezan na još tri sezone i bitan je kotačić u Gasperinijevoj momčadi.

Izvor: Salarysport

image
CROPIX

20. Luka Šamanić (košarka)

Klub: Maine Celtics

Godišnja plaća: 1,620.000 €

Rođeni Zagrepčanin je koncem rujna prošle godine potpisao za Boston Celticse. Ipak, samo mjesec dana kasnije, preselio je u razvojnu momčad Maine Celtics, za koju vrlo uspješno nastupa u G-ligi (razvojnoj ligi), a usto i dobro zarađuje. Iako je biran na draftu prije gotovo četiri godine, na NBA parketima skupio je tek 36 nastupa u dresu San Antonio Spursa.

Izvor: Basketball Reference

image
Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia

19. Domagoj Vida (nogomet)

Klub: AEK

Godišnja plaća: 1,800.000 €

Najplaćeniji igrač atenske momčadi u Grčku je stigao ljetos, nakon što je prethodno pet sezona branio boje Beşiktaşa. Ove je sezone postigao jedan pogodak te upisao čak tri asistencije i standardan je prvotimac u momčadi trenera Matiasa Almeyde. Iako nije sakupio ni minute u Kataru, Dalić redovito ističe njegovu važnost u svlačionici kao iskusnog lidera.

Izvor: Salarysport

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

18. Marin Čilić (tenis)

Zarada u 2022.: 1,825.000 €

Podatak da se nalazi među 10 tenisača s najvećom zaradom u povijesti možda najbolje svjedoči o tome kakav je Čilićev status u svijetu tenisa. Grand Slam pobjednik, osvajač Davis Cupa, olimpijski viceprvak i ikona hrvatskog sporta iz godine u godinu oplemenjuje svoju biografiju. Kako su Grand Slamovi i ATP turniri kroz proteklih 15-ak godina stalno dizali nagradne fondove, tako su zarade pratile Čilićeve uspjehe. Lani ga je najviše "podiglo" polufinale Roland Garrosa; samo u Parizu mu je "kapnulo" 600.000 eura.

Izvor: ATP

image
OLGA MALTSEVA/Afp

17. Josip Stanišić (nogomet)

Klub: Bayern

Godišnja plaća: 1,890.000 €

Na platnoj listi velikana iz Münchena 22-godišnjak je i dalje pri dnu popisa, ali kad je u studenome prošle godine produljio ugovor, njegov se status prilično poboljšao. Po novim je primanjima odmah ispod desetorice najplaćenijih hrvatskih nogometaša.

Izvor: Capology

image
KARIM JAAFAR/Afp

16. Josip Brekalo (nogomet)

Klub: Fiorentina

Godišnja plaća: 2,050.000 €

U siječnju je najozbiljnije razmišljao o povratku u Dinamo, toliko da je njegov menadžer Andy Bara osobno bio na pregovorima u Maksimiru, no Ante Čačić bio je potpuno nezainteresiran za povratak 24-godišnjeg ofenzivca. Angažman u Fiorentini stigao je kao jednako veliko iznenađenje, tim više što je Brekalo u Serie A dobio još bolji ugovor nego što bi ga imao u redovima hrvatskog prvaka.

Izvor: Capology

image
LISA GUGLIELMI/Nurphoto Via Afp

15. Duje Ćaleta-Car (nogomet)

Klub: Southampton

Godišnja plaća: 2,100.000 €

Izgubio je mjesto u reprezentaciji s kojom je otputovao na SP u Rusiju 2018. i na Euro 2020. Prošlog je ljeta promijenio sredinu, zamijenivši dres Marseillea za onaj Southamptona. Kao i Mislav Oršić koji je došao na zimu, u nemilosti je trenera koji ih je gurnuo na marginu. Trebao je Ćaleta-Car još i ranije otputovati u Englesku, prošle sezone za njega su se raspitivali Wolvesi, ali posao je tada propao, baš kao što je splasnuo i navodni interes Liverpoola.

Izvor: Capology

image
JEROEN MEUWSEN/Dppi Via Afp

14. Marin Pongračić (nogomet)

Klub: Lecce (posudba iz Wolfsburga)

Godišnja plaća: 2,500.000 €

S obzirom na to da je rođen u Njemačkoj, imao je pravo nastupa i za njihovu reprezentaciju, ali Pongračić je odabrao Hrvatsku s kojom je u dva navrata prošao identičnu situaciju - našao se na širem popisu uoči Eura 2020. i SP-a prošle godine, a onda je izostavljen s konačne liste. S matičnim Wolfsburgom, koji ga je posudio Lecceu, lani je bio na ratnoj nozi. Htio ih je tužiti zbog neisplaćenih premija, a kritizirao je i bivšeg trenera Marka van Bommela. Uz to, u vrijeme kada je bio na posudbi u Borussiji Dortmund, javno je u podcastu otkrivao povjerljive informacije iz kluba, zbog čega je sankcioniran. Zbog ozljede je trenutačno van stroja.

Izvor: Capology

image
GIUSEPPE MAFFIA/Nurphoto Via Afp

13. Mislav Oršić (nogomet)

Klub: Southampton

Godišnja plaća: 2,800.000 €

Oršićeva karijera ima predložak za solidan sportski dokumentarac. U Dinamo je 2018. došao kao anonimac iz Južne Koreje i prometnuo se u heroja zagrebačke momčadi. U 132 nastupa postigao je 57 golova, od kojih će navijači najviše pamtiti hat-trick i povijesni preokret protiv Tottenhama na Maksimiru. Zabio je i pobjedički gol za Hrvatsku protiv Maroka (2:1) u utakmici za broncu u Kataru. Slično kao i Ćaleta-Car, morat će potražiti rješenje za sušu koja ga je snašla u Southamptonu.

Izvor: Spotrac

image
TOM DUBRAVEC/Cropix

12. Andrej Kramarić (nogomet)

Klub: Hoffenheim

Godišnja plaća: 2,900.000 €

Prva violina napada Vatrenih postao je već domorodac u Sinsheimu gdje za Hoffenheim nastupa od 2016. Trenutačno se s klubom bori za goli život jer su donedavno bili u zoni ispadanja. Ipak, dva gola iz jedanaesterca protiv Herthe mogli bi biti signal buđenja u Bundesligi, u kojoj je ove sezone zabio sedam golova. Za Hrvatsku je prošao sve mlađe uzraste prije nego li je 2014. debitirao za seniorsku vrstu.

Izvor: Capology

image
Ralf Poller/avanti/imago Sportfotodienst/profimedia

11. Nikola Vlašić (nogomet)

Klub: Torino (posudba iz West Hama)

Godišnja plaća: 3,210.000 €

Prošlog je ljeta nakon samo jedne sezone u West Hamu otišao na posudbu u Torino, na čijoj klupi sjedi hrvatski trener Ivan Jurić. ‘Niksiju‘ je to bio izvrstan potez jer je dobio veću minutažu i bolji status te u 23 nastupa četiri puta zabio i dvaput asistirao. Jurić ne krije da ga želi zadržati i nakon završetka sezone, no financijski problemi kluba taj potpis dovode u pitanje.

Izvor: Capology

image
Vojko Bašić/Cropix

10. Dejan Lovren (nogomet)

Klub: Lyon

Godišnja plaća: 3,600.000 €

Ako je bilo kritičara i skeptika oko njegovog mjesta u prvih 11 u reprezentaciji, u Katru ih je sve ušutkao. Nakon Rusije 2018., odigrao je još jedan turnir života, ovaj put u tandemu s Gvardiolom, a onda odlučio reći zbogom reprezentaciji. Nakon tri sezone napustio je i Sankt Peterburg i vratio se tamo gdje je 2010. počela njegova europska ekspedicija - u Lyon. U dresu francuskog kluba nezaobilazni je starter i uživa u punom povjerenju trenera Laurenta Blanca.

Izvor: Capology

image
TOM DUBRAVEC/Cropix

9. Ante Rebić (nogomet)

Klub: Milan

Godišnja plaća: 4,500.000 €

Kad je 2019. stigao u prijestolnicu mode, Rebić je zabijao kao na traci. U prve dvije sezone skupio je 22 golova u 50 nastupa u Serie A. Dolaskom veće konkurencije pao je u drugi plan, a tu su bili i problemi s ozljedama, ali nije se predavao. Ove je sezone u 17 nastupa upisao tri pogotka i dvije asistencije. Gazzetta dello Sport i mediji bliski klubu pišu kako je Rebić na izlaznim vratima jer se klub želi rasteretiti igrača s bogatim ugovorima koji nisu u prvom planu. Za njega se raspituju Fiorentina i Werder, ali najlogičnijim se čini povratak u Eintracht. Gotovo je sigurno da će na nekoj sljedećoj listi najplaćenijih hrvatskih sportaša biti lošije plasiran.

Izvor: Capology

image
PIERO CRUCIATTI/Anadolu Agency Via Afp

8. Mateo Kovačić (nogomet)

Klub: Chelsea

Godišnja plaća: 5,200.000 €

SP u Kataru potvrdilo je da je legitimni Modrićev nasljednik u reprezentaciji. ‘Kova‘ je pravi lider na terenu i Chelseaju, gdje je počeo nositi kapetansku traku jer po hijerarhiji nakon Thiaga Silve i Cesara Azpilicuete (obojica ozlijeđeni), njemu pripada ta odgovornost. Iako su najugledniji mediji poput Guardiana pisali da će napustiti Stamford Bridge - a u redu za njegov potpis stajali su Manchester City, Liverpool i Milan - došlo je do obrata. Englezi ovih dana pišu da su u klubu zadovoljni Kovačićevim partijama te su mu spremni ponuditi novi ugovor.

Izvor: Salary spot

image
Hollandse Hoogte/Shutterstock Editorial/Profimedia

7. Dario Šarić (košarka)

Klub: Oklahoma City Thunder

Godišnja plaća: 8,524.400 €

Nakon slabašne minutaže u Phoenix Sunsima, Šibenčanin je sreću potražio u Oklahoma City Thunderu, a važeći ugovor ima do kraja tekuće sezone. Svlačionicu dijeli s mladom i uzbudljivom momčadi, ali nije isključeno da nadolazećeg ljeta ponovno promijeni sredinu. Iako u travnju puni 29, najstariji je igrač na rosteru Oklahome.

Izvor: Basketball Reference

image
Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia

6. Ivica Zubac (košarka)

Klub: Los Angeles Clippers

Godišnja plaća: 9,339.000 €

Hrvatski centar krajem lipnja prošle godine izborio se za novi, „podebljani“ ugovor s Los Angeles Clippersima, čime je okrunio dobre nastupe u dresu kluba iz Kalifornije. U sezoni 2024/25 zaradit će nešto manje od 12 milijuna dolara. S obzirom na to kako je 18. ožujka proslavio 26. rođendan, izvjesno je kako je pred njim još mnogo godina vrhunske NBA karijere.

Izvor: Basketball Reference

image
Christian Petersen/getty Images/profimedia

5. Ivan Perišić (nogomet)

Klub: Tottenham

Godišnja plaća: 10,500.000 €

Kad je Antonio Conte 2021. preuzeo klupu Spursa, jedna od najvećih želja bio mu je Omišanin s kojim je surađivao u Interu. Doveo ga je lani, a Perišić se pod njegovim vodstvom snašao u ulozi ofenzivnog lijevog braniča u formaciji 3-5-2 kakvu je igrao u Interu. Conte mu pažljivo dozira minutažu i zna ga odmarati nakon što Perišić zareda nekoliko utakmica s maksimalnom minutažom. Prvijenac u dresu ovog londonskog kluba postigao je prošlog vikenda u dvoboju protiv Southamptona (3:3).

Izvor: Capology

image
PIERO CRUCIATTI/Anadolu Agency Via Afp

4. Marcelo Brozović (nogomet)

Klub: Inter

Godišnja plaća: 11,100.000 €

Talijanski mediji sve češće i ozbiljnije pišu da je 30-godišnjem Brozoviću ovo zadnja sezona na San Siru. S Interom je ugovorom vezan do lipnja 2026., ali Barcelona se spominje kao favorit za dovođenje neumornog veznjaka. Već su na zimu bili na pragu trampe kojom bi Franck Kessié otišao put Intera, a Brozović kod Katalonaca, no posao se nije realizirao. U međuvremenu, u utrku su se uključili Atlético i Chelsea, a Gazzetta spominje čak i PSG.

Izvor: Capology

image
Ettore Griffoni/livemedia/shutterstock Editorial/profimedia

3. Ivan Rakitić (nogomet)

Klub: Sevilla

Godišnja plaća: 13,200.000 €

U reprezentaciji ga nema već gotovo tri godine, no u Sevilli 35-godišnjak i dalje uživa visok status, o čemu dovoljno govore i njegova primanja. Izvrsna vizija i sposobnost čitanja igre omogućuju mu da diktira igru u veznom redu i stvara šanse za suigrače nakon što vrati posjed, što treneri itekako cijene. Ugovor ga uz Andalužane veže do ljeta 2024.

Izvor: Capology

image
ALI ATMACA/Anadolu Agency Via Afp

2. Bojan Bogdanović (košarka)

Klub: Detroit Pistons

Godišnja plaća: 18,036.000 €

Popularni je „Babo“ prije početka nove NBA sezone mjesto pod suncem pronašao u Detroitu. Krajem listopada stavio je potpis na novi ugovor kojim je dodatno zacementirao status hrvatskog košarkaša s najvećom zaradom. Najstariji je igrač na klupskom rosteru, ali svejedno je uvjerljivo najbolji strijelac s prosjekom od 21,6 poena po dvoboju.

Izvor: Basketball Reference

image
Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia

1. Luka Modrić (nogomet)

Klub: Real Madrid

Godišnja plaća: 21,800.000 €

Kapetanu Vatrenih na kraju tekuće sezone istječe ugovor, a s Realom trenutačno pregovora oko produljenja na još jednu godinu. Za očekivati je da će novi ugovor biti manji, a dotad se Modrić može hvaliti statusom najplaćenijeg hrvatskog sportaša. S 37 godina na leđima, i dalje pruža spektakularne partije, kako za klub tako i za reprezentaciju. Nedostaje mu samo još jedan pogodak u prvenstvu kako bi izjednačio najbolji golgeterski učinak (5) otkako je 2012. iz Tottenhama preselio u Madrid. Vatrene će predvoditi i na Final Fouru Lige nacija, a nakon toga odlučiti hoće li ostati do Eura.

Izvor: Capology

image
Richard Callis/spp/imago Sportfotodienst/profimedia


Ispod crte:

Nikola Mektić (tenis)

Zarada u 2022.: 932.546 €

Marko Livaja (nogomet)

Klub: Hajduk

Godišnja plaća: 880.000 €

Ivo Grbić (nogomet)

Klub: Atlético

Godišnja plaća: 860.000 €

Luka Cindrić (rukomet)

Klub: Barcelona

Godišnja plaća: 700.000 €

...

Linker
26. travanj 2024 05:12