Prije 10-tak dana je i 31. rođendan proslavio u društvu najboljeg četveronožnog prijatelja
 FACEBOOK ROBBIE MANSON
OPROŠTAJ NAJBRŽEG SAMCA

Velikan iznenada objavio kraj karijere, odbacio vesla i vratio se svojoj prvoj ljubavi - konjima

Robert Manson nije dočekao umirovljenje čovjeka koji je Damiru Martinu “za nokat” uzeo olimpijsko zlato
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 22. listopad 2020. 19:28

Robert Manson je oduvijek želio veslati samac, ali kad imaš “nesreću” roditi se u istoj državi s veslačem koji godinama dominira na svjetskoj razini nemaš izbora. Moraš veslati u tebi manje privlačnim disciplinama i čekati da se “glavna faca” umirovi. S jedanaest godina razlike to i ne bi morao biti (pre)veliki problem. Osim ako imaš “dvostruku nesreću” pa čekaš umirovljenje Mahea Drysdalea.

Robert Manson, 31-godišnji Novozelanđanin, na kraju nije dočekao umirovljenje čovjeka koji je našem Damiru Martinu “za nokat” uzeo olimpijsko zlato u Riju. Dapače, Manson je u srijedu objavio prekid svoje veslačke karijere, a Drysdale se još uvijek ne dâ i sanja još jedan olimpijski nastup u samcu. U Tokiju 2021. kad će imati 42 godine.

image
Povratak prvoj ljubavi - Manson tijekom jednog od nedavnih konjičkih treninga
FACEBOOK ROBBIE MANSON

Zablista pa ‘nestane’

No, nešto je Manson ipak uspio. Iako ne do kraja i ne onako kako je očekivao i kako je najavio 2017. Te je godine, postolimpijske, Drysdale odlučio pauzirati, a njegov mlađi sunarodnjak je spremno uskočio u “njegove cipele”. Već u prvom velikom nastupu, na Svjetskom kupu u Poznanju u lipnju 2017. ne samo da je pobijedio, nego je izveslao najbrže vrijeme ikad u samcima na 2 kilometra (6:30.74). Rekord je oteo upravo Maheu Drysdale.

image
Povratak prvoj ljubavi - Manson tijekom jednog od nedavnih konjičkih treninga
FACEBOOK ROBBIE MANSON

Pobjedu je ponovio i na idućem Svjetskom kupu u Luzernu i na Svjetsko prvenstvo 2017. došao kao glavni favorit za zlato. Ali nije ga osvojio, nije uzeo čak ni medalju, bio je peti. Godinu kasnije priča se ponovila, ponovo je osvojio oba Svjetska kupa na kojima se pojavio i ponovo nije uspio do medalje na SP. Opet je bio peti. A Mahe Drysdale je sve više “njurgao” i sve tražio da mu se vrati “njegovo” mjesto u samcu. Manson ga je doduše pobjeđivao u međusobnim ogledima, ali Manson nije uspijevao ni u samcu, kao ni ranije u dvojcu na pariće ono što je Drysdale godinama radio lakoćom - osvajati zlata na najvećim natjecanjima, a skupio ih je čak sedam (pet svjetskih i dva olimpijska).

Kad Manson nije uspio ni u trećem pokušaju, a lani na SP-u nije bio ni u A finalu, bilo je jasno da će olimpijska kvota koju je pobjedom u B finalu izborio za Novi Zeland završiti u rukama Drysdalea. I do jučer se to nije činilo kao neki problem, zapravo odgoda OI je veći problem stvorila Drysdaleu jer godine ne čekaju nikoga, a kad prijeđeš 40. to se itekako osjeća u sportu. Manson se vratio starom partneru u čamcu Chrisu Harrisu s kojim je u dvojcu na pariće 2015. na SP-u bio brončani iza braće Sinković i Litavaca i spremao se za Tokio.

Još početkom mjeseca objavljivao je na društvenim mrežama materijale s veslačkih treninga, pa je oproštaj definitivno iznenađenje...

- Nakon 15 godina u veslanju odlučio sam da je vrijeme da uzmem nedefiniranu pauzu od ovog sporta i iskusim i neke druge stvari u životu. Ponosan sam na sve što sam ostvario kao veslač, a to je puno više nego što sam i sanjao da je moguće.

image
Robert Manson, SP 2017., Sarasota
WWW.PHOTOSPORT.NZ

Konji su bili preskupi

Manson nije otkrio što je to “potpuno drukčije čemu se veseli od idućeg tjedan”, ali s obzirom na količinu objava s konjičkih treninga u posljednje vrijeme nije teško pogoditi da će pokušati najviše što može ispuniti svoj zapravo prvi sportski san.
- Prije nego sam počeo veslati bavio sam se konjičkim sportom i sanjao da ću biti olimpijac u ovom sportu.

Ali moja obitelj si je jedva mogla priuštiti konje i bilo je frustrirajuće što nisam mogao postići rezultate kakve sam želio jer nisam imao dovoljno kvalitetnog konja. I to je bio jedan od razloga zašto sam se počeo baviti veslanjem, u njemu je omjer uloženog rada i rezultata puno više ovisio samo o meni - objasnio je još prije nekoliko godina veslač koji se od 2014. otvoreno deklarirao kao homoseksualac, a posljednjih godina bilo mu je iznimno bitno prenijeti poruku mladim sportašima da ih strah od osude okoline ne smije spriječiti da budu to što jesu i da neovisno o seksualnom opredjeljenju mogu ostvariti sve snove koje sanjaju.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Damir Martin: 'Mislim da će taj njegov rekord potrajati. Tih 6.30 je strašno!'

Damir Martin je odmah pogodio zašto ga zovemo. Oproštaj Mansona se logično ekspresno proširilo kroz veslačke krugove.

- Dok treniraš i veslaš uvijek postoji šansa, ali on je vjerojatno procijenio da ne može do olimpijske medalje, a onda se više nije želio mučiti.

Martin i Manson su praktično vršnjaci, Damir je godinu stariji, ali naš je veslač u početku svojih nastupa u skifu bliži odnos ostvario s Drysdaleom. Mansona je zapravo bolje upoznao na utrkama u Philadelphiji i Bostonu nakon OI u Riju.

- Otvoren, pristojan dečko, pomalo u svom svijetu, a iz naših razgovora sam zaključio da je dosta trenirao na instinkt, što se pokazivalo odličnim kroz sezonu, kad bi tek došao u Europu, ali je redovito padao u završnici, na najvećim natjecanjima.

Ali je ostavio iza sebe strašan rekord, odnosno najbrže vrijeme odveslano u samcu.

- Iskreno, mislim da će taj rekord potrajati. Tih 6.30 je strašno, imao je nevjerojatan prosjek na toj utrci. Zapravo, on je taj koji je uveo u veslanje skifa 36, 37 zaveslaja kroz cijelu utrku. Prije njega je taj broj zaveslaja bio samo na počecima utrka i u finišu, a on je znao voziti i na 40 zaveslaja i rekao bih da je to baš ono što karakterizira te njegove godine u skifu. (rb)

Linker
03. svibanj 2024 06:29