EMMANUEL DUNAND Afp
NE MOŽE BEZ PROBLEMA

Veliki skandal na pomolu, postoji sumnja u korupciju, u tijeku su pretresi svih ureda u Parizu

Pretresi su povezani s dvije istrage koje prethodno nisu bile poznate javnosti
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 20. lipanj 2023. 12:50

Izgleda da niti jedno veliko sportsko natjecanje ne može proći bez sumnji u korupciju. Iz Pariza, naime, stiže vijest da policija pretražuje sjedište organizatora Olimpijskih igara u Parizu 2024. u sklopu istrage o sumnji na korupciju.

Pariški organizacijski odbor rekao je u priopćenju da je u tijeku pretres njegovih ureda u predgrađu Saint-Denis francuske prijestolnice te da "Pariz 2024. surađuje s istražiteljima kako bi se olakšala njihova istraga", prenosi Sky News.

Pretresi su povezani s dvije istrage koje prethodno nisu bile poznate javnosti, te se temelje na informacijama koje je dostavila agencija za borbu protiv korupcije.

Jedna je istraga iz 2017. godine, zbog sumnje u pronevjeru javnih sredstava i favoriziranja te zabrinutosti oko jednog ugovora kojeg su ostvarili pariški organizatori.

Tužiteljstvo je nadalje objasnilo kako je druga istraga otvorena 2022. godine i to nakon revizije francuske Agencije za borbu protiv korupcije. Taj je predmet usmjeren na sumnju u sukob interesa i pogodovanje u vezi s nekoliko ugovora sklopljenih između organizacijskog odbora i Solidea, tvrtke zadužene za olimpijske objekte.

Francuska policija zasad nije komentirala slučaj.

Olimpijske igre u Parizu održat će se od 26. srpnja do 11. kolovoza 2024. godine, dok su Paraolimpijske igre u istom gradu na rasporedu od 28. kolovoza do 6. rujna 2024. godine.

Linker
06. svibanj 2024 01:14