Toni Tomas

 
 SASA BURIC/CROPIX
TEŠKE RIJEČI

Veliki sukob našeg vrhunskog izbornika s gradonačelnikom: ‘Ovdje sam ja profesor, a vi učenik!‘

Ovo je najtužnija odluka, zaista sam tužan, rekao je gradonačelnik nakon poteza našeg trenera
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 25. rujan 2021. 13:59

Gradsko vijeće Splita nije izglasalo odluku kojom bi Grad dao sedam milijuna kuna za Košarkaški klub Split (bilo je 14 glasova za, 16 suzdržanih). Gradonačelnik Ivica Puljak prozvao je zbog slučaja Košarkaškog kluba Split Tonija Tomasa, izbornika hrvatske taekwondo reprezentacije i vijećnika HDZ-a u Splitu (također bio suzdržan na glasanju).

- Najveće je iznenađenje sporta Toni Tomas, koji je na sjednici rekao da mu se ideja sviđa i rekao da će to podržati, a onda je okrenuo leđa splitskom sportu. Ja sam zaista tužan radi toga. To je najtužnija odluka danas, da jedan sportaš i trener vrhunskih sportaša okrene leđa splitskom sportu. Posebno pozivam sportaše, koji uz to odgajaju vrhunske sportaše, da se ne bave politikantstvom i jeftinom politikom i da kažu da će podržati, a onda ne glasaju tako.

Inače, javna je tajna da su iz Taekwondo kluba Marjan zamjerili gradonačelniku što se nije pojavio na dočeku zlatne Matee Jelić i brončanog Tonija Kanaeta s Olimpijskih igara u Tokiju. Desetak dana kasnije Puljak je došao na svečanu večeru u organizaciji Marjana, družio se s njima, plesao s jednom od sestara Zaninović, pa se smatralo da su “ratne sjekire” zakopane.

Trofejni trener Tomas nije ostao dužan Puljku.

- Poštovani gospodine gradonačelniče, o sportu općenito, a posebno splitskom, Vi imate kompetencije govoriti otprilike kao i ja o Higgsovom bozonu. KK Split nije splitski sport nego je samo jedan od klubova unutar velike sportske obitelji. Sa slavnom prošlošću, prosječnom sadašnjošću i upitnom budućnošću. Upravo zato jer ga vode potkapacitirani političari koji umišljaju da je nekontrolirano posezanje u gradski proračun jedini put da bi ovaj klub bio uspješan. A to nije i ne smije biti tako.

image
Ivica Puljak
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Tomas je ponovio svoje riječi s Gradskog vijeća:

- Ono što je po meni najveći problem to je gospodarenje s gradskim novcima kojima se financirao splitski sport. Uvijek se pričalo samo o pravima koji imaju splitski klubovi, a nikakvim obavezama. I s tom praksom se nastavilo. Imate priliku promijeniti tu praksu i doraditi ovaj ugovor i vidjeti kakva očekivanja mi imamo od košarke za budućnost, a izdvajanja bi mu mogla biti i veća od 7 milijuna kuna. U ovom ugovoru nitko nije smatrao da će se ova sredstva potrošiti nenamjenski nego je samo stvar što će Grad za ta sredstva dobiti? Znači, svaka uprava se mora obvezati koji su realni ciljevi za tu godinu, što može napraviti, pa je jedan od ciljeva i povećanje broja djece u omladinskom pogonu, igranje Final Foura, regionalne lige itd... A to u ovom ugovoru ne postoji. Ovdje se daju samo novci, a nikakve obaveze od strane KK Splita ne postoje.

Na kraju se još jednom obračunao s gradonačelnikom.

- Vrlo rado ću Vas poučiti kako se stvaraju najveći sportski rezultati, financijski stabilan sportski kolektiv i mjesto okupljanja tisuća i tisuća splitskih sportaša. Ali samo ako ste spremni učiti, a ne filozofirati. Jer u području sporta sam ja profesor, a Vi ste učenik.

Linker
26. travanj 2024 23:45