Josip Rumac
 VLADO KOS/CROPIX Cropix
CRO RACE

Veliki uspjeh HR-olimpijca: Na cilj u Makarskoj stigao četvrti! Belgijac uzeo etapu i žutu majicu

Start etape bio je vrlo nervozan, a vodeća grupa bjegunaca do kraja je sjajno surađivala.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 30. rujan 2021. 17:30

Belgijac Milan Menten (Bingoal) najbolje se snašao u završnom sprintu treće etape na makarskoj rivi i osim etapne pobjede, odjenuo je i majicu vodećeg u ukupnom poretku na polovici šestog izdanja Cro Racea. Belgijac je sjajno potegnuo u završnom sprintu, ostavio je iza sebe Tima Van Dijkea iz Jumbo Viste, koji je bio silno razočaran nakon što je shvatio da je izgubio završni sprint od Mentena. Treći je u cilj ušao Norvežanin Andres Skaarseth (Uno X).

- Ovaj rezultat je kombinacija momčadskog rada i toga što sam imao dobre noge. Bila je ovo teška etapa, stalno se išlo gore-dolje, ali dobra stvar je bila što smo u prvom dijelu etape imali povoljan vjetar, pa nam je bilo lakše u glavnoj skupini - kazao je pobjednik treće etape i novi vodeći, Belgijac Milan Menten.

Zanimljivo je da je prvi sprint na utrci, odmah nakon osam kilometra od starta osvojio Skaarseth, a Menten, junak dana, bio je na tom prolaznom cilju drugi...

image
DUJE KLARIC/CROPIX Cropix

No, za nas je prava priča dana bio Josip Rumac, jer je Hrvat u talijanskoj momčadi Androni stigao u cilj u Makarskoj kao četvrti, što je najbolji etapni rezultat nekog Hrvata još od 2017. godine, kad je Kristijan Đurasek osvojio kraljevsku etapu, baš povrh Makarske, jer se tada uspinjalo na vrh Biokova.

Bijeg dana ovoga puta je formiran je u skuoini pet vozača. Bili su tu Španjolci Jon Barrenetxea (Caja Rural) i Xabier Mikel Azparren (Euskaltel), Talijan Davide De Cassan (Friuli), Nijemac Robert Jageler (P&S Metalltechnik) i Poljak Adam Stachowiak (HRE Mazowsze Serce Polski).

Imala je ta petorka najveću prednost od šest minuta u odnosu na glavnu skupinu prije no što ih je peloton počeo hvatati. Na prvom usponu dana, na Dupce iz vodeće skupine izdvojila su se dvojica Španjolaca, a brdski cilj osvojio je Barrenetxea ispred Azparrena.

Na spustu prema Makarskoj trojica lovaca ponovno su uhvatila priključak sa španjolskim dvojcem te je pet bjegunaca zajedno prošlo kroz Makarsku uoči završnog kruga od 47.3 kilometara, a njihova prednost u tom trenutku iznosila je 1:42 minuta ispred pelotona.

U Makarskoj je prolazni cilj osvojio Jageler ispred Stachowiaka i Azparrena, a u Podgori Barrenetxea ispred De Cassana i Azparrena.

image
BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix

Do najjužnije točke ovogodišnjeg CRO Racea u Živogošću u vodstvu su ostali tek Barrenetxea, Azparren i Stachowiak, no glavna je skupina i njih dostigla oko 20 kilometara prije cilja.

Kad se krenulo na završni uspon, u jednom trenutku je peloton predvodio mladi, 19-godišnji Norvežanin Olaf Kooij u majici vodećeg, a kako se tu morao potrošiti, po svemu sudeći nije mogao biti ozbiljna prijetnja u završnom sprintu, pa je i ostao bez majice vodećeg.

Inače, Fran Miholjević (Friuli) je ostao u drugoj skupini koja je stigla u Makarsku, pa je upisao zaostatak od 1:53 minute za pobjednikom treće etape, a zaključio je etapu na 48. mjestu.

Linker
26. travanj 2024 06:06