Otvorene MI u Alžiru

 SERHAT CAGDAS Anadolu Agency Via Afp
SPEKTAKL U ALŽIRU

Velikom ceremonijom svečano otvorene Mediteranske igre, Tin Srbić i Lucija Lesjak nosili hrvatsku zastavu

Hrvatska na ovome natjecanju nastupa sa 105 sportaša i sportašica u 17 sportova.
Piše: HINAObjavljeno: 26. lipanj 2022. 10:58

Gimnastičar Tin Srbić i karatašica Lucija Lesjak predvodili su kao nositelji zastave hrvatske sportaše i sportašice na središnjem mimohodu u sklopu višesatne svečanosti na kojoj su sinoć kasno otvorene XIX. Mediteranske igre (MI) u alžirskom Oranu.

Spektakl je bio u znaku alžirske tradicije, kulture i povijesti (60. obljetnica državne neovisnosti), uz prepoznatljivu ornamentiku, glazbu, neizostavne svjetlosne efekte i vatromet. Igre, koje traju od 25. lipnja do 6. srpnja, otvorio je na Stadionu "Ahmed Zabana" alžirski predsjednik Abdelmadjid Tebboune. Na MI-ju 2022. sudjeluje oko 3.400 sportaša i sportašica iz 26 mediteranskih zemalja s tri kontinenta (uključujući i nemediteranske države koje su taj status stekle članstvom u prijašnjim državnim tvorevinama).

Više od polovice ukupnog broja sudionika stiglo je iz 18 europskih država (Albanija, Andora, BiH, Cipar, Crna Gora, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Kosovo, Malta, Monako, Portugal, San Marino, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Srbija i Španjolska). Afriku predstavlja 636 sportaša iz pet država - domaćina Alžira 324, Egipta 191, Tunisa 175, Maroka 137 i Libije 14 sportaš (ic)a. Azija je zastupljena s 388 sportaša iz tri države - 324 iz Turske, 38 iz Libanona i 26 iz Sirije.

S pratećim osobama Oran će tijekom Mediteranskih igara ugostiti ukupno 5.150 sudionika. Hrvatska nastupa sa 105 sportaša i sportašica u 17 sportova, a u svečanom mimohodu sudjelovalo je njih dvadesetak koji nemaju natjecateljske obveze već prvog dana.

Od sedam sportova u kojima u nedjelju izlaze na borilišta, hrvatski predstavnici u karateu i hrvanju mogu čak i do medalja. Pred ostalim našim reprezentativcima - iz badmintona, boćanja, boksa, gimnastike te muške i ženske odbojke - kvalifikacijski su ogledi.

Linker
17. travanj 2024 07:15