Jan Krzysztof Duda

 Foto Olimpik/nurphoto/shutterstock Editorial/profimedia
SVJETSKO PRVENSTVO

VIDEO: Ruski šahist pružio ruku, Poljak ga nije ni pogledao. U pozadini je odlazak na bojišnicu

Hismatulin je poručio da poštuje pravo protivnika Dude „da se tako ponaša“
Piše: Dominik NeferanovićObjavljeno: 05. siječanj 2024. 13:17

Najbolji poljski šahist Jan-Krzysztof Duda odbio se rukovati s ruskim velemajstorom Denisom Hismatulinom prije i poslije njihove partije u prvom kolu Svjetskog prvenstva u ubrzanom šahu koje se održava u Uzbekistanu. Susret je završio remijem.

Hismatulin je, zajedno s doprvakom Svjetskog prvenstva 2016. Sergejem Karjakinom, izrazio podršku ratu protiv Ukrajine, ali samo je potonji sankcioniran od strane Međunarodne šahovske federacije. Karjakinove proratne izjave dovele su do šestomjesečne zabrane, koja mu je onemogućila sudjelovanje u FIDE turnirima za izazivanje svjetskog prvaka 2022., za koje se kvalificirao. Od tada Karjakin više nije igrao na šahovskim turnirima izvan Rusije.

Dva Rusa su posjetila prve crte bojišnice i fotografirali se zajedno s ruskim vojnicima. Također su govorili na skupu, gdje je Hismatulin zaključio posjet riječima: "Naša stvar je pravedna i zajedno ćemo pobijediti!"

Kao i mnogi drugi ruski igrači, Hismatulin na turnirima igra pod zastavom FIDE, ali na njegovom je profilu i dalje istaknuta Rusija. Radi se o zaobilaznom rješenju koje je omogućilo ruskim igračima da se pridržavaju FIDE-ine zabrane ruskih i bjeloruskih zastava na turnirima, dok nastavljaju predstavljati svoju zemlju.

Za šahiste je rukovanje velika stvar, a odbijanje može imati međunarodne implikacije. Rukovanje je zajednički znak poštovanja prije i poslije partije, a odbijanje se može protumačiti kao uvreda - pojedinca, organizacije, pa čak i države.

No Hismatulin je izjavio da poštuje pravo protivnika „da se tako ponaša“.

- U redu je izraziti neslaganje s mojim stavom i mojim djelovanjem izvan šahovske ploče - rekao je nakon partije.

Ovo nije presedan u šahovskom svijetu. Brojni su igrači odbijali rukovanje pa čak i igranje partije zbog stavova protivnika ili optužbi za varanje. Posljednjih godina, na primjer, iranski šahisti radije su gubili svoje partije nego igrali protiv izraelskih protivnika. Na prošlogodišnjem izdanju istog prvenstva, izraelski velemajstor Boris Gelfand skupio je tri besplatna boda dok njegovi iranski protivnici nisu napravili niti jedan potez. Ove godine nije bilo izraelskih igrača u Uzbekistanu.

Linker
30. travanj 2024 06:52