Primož Roglić

 Vincent Kalut/imago Sportfotodienst/profimedia
BROJNE OZLJEDE

VIDEO: Strašan pad biciklista na utrci u Baskiji, otpali glavni favoriti, šestorica završila u bolnici

Zanimljivo, Roglič je pao i tijekom jučerašnje dionice, ali je uspio nastaviti i završiti etapu
Piše: HINAObjavljeno: 04. travanj 2024. 18:00

Južnoafrikanac Louis Meintjes, član momčadi Intermarche-Wanty, pobjednik je četvrte etape biciklističke utrke u Baskiji koju je obilježio težak pad skupine biciklista među kojima su bili glavni favoriti Danac Jonas Vingegaard, Slovenac Primož Roglič i Belgijanac Remco Evenepoel.

U četvrtak je na rasporedu bila etapa od Etxarri Aranatza do Legutia, ukupne dužine 159 km, a nesreća se dogodila 35 kilometara prije cilja na oštrom desnom zavoju u gustoj šumi, pri čemu je najmanje 12 biciklista palo.

Nakon što je jednog od vozača Lidl Trek tima odnijelo u zavoju, dio biciklista je naletio na njega, dok su drugi sletjeli u odvodni kanal uz cestu. Među njima su bili i Roglič (Bora-hansgrohe) i Vingegaard (Visma-Lease a Bike), dok je Evenepoel (soudal-Quick Step) preletio preko "grabe" i potom izgubio kontrolu nad biciklom među drvećem.

Tijekom prijenosa etape organizatori su objavili kako je u padu sudjelovalo najmanje 12 biciklista, od kojih je najmanje šest završilo u bolnici.

VIDEO TEŠKOG PADA POGLEDAJTE OVDJE

Roglič je nakon pada stao na noge, ali je vidno šepao, dok se za Evenepoela sumnja na slomljenu ključnu kost i ozljedu ruke. Vingegaard je razgovarao s liječnicima, međutim potom je imobiliziran, stavljena mu je maska s kisikom i na nosilima je prenesen do vozila hitne pomoći, a potom je odvezen u bolnicu.

Teže je stradao i Australac Jay Vine koji je ostao dugo i nepomično ležati na tlu, nakon čega su ga zbrinule hitne službe. Njegov tim također je objavio da je prevezen u bolnicu.

Zanimljivo, Roglič je pao i tijekom jučerašnje dionice, ali je uspio nastaviti i završiti etapu na 18. mjestu.

Organizatori su odlučili da se za etapnu pobjedu, ali bez bonus bodova, bori šest "bjegunaca" koji su vodili prije pada skupine biciklista, dok je ostatak etape neutraliziran pa su vremenske razlike među vozačima ostale iste.

U takvim uvjetima najbolje se snašao Meintjes koji je slavio ispred Novozelanđanina Reubena Thompsona (Groupama-FDJ) i Čeha Karela Vaceka (Burgos-BH).

"Ovo nije način na koji bih volio pobijediti. Ne osjećam veliku radost zbog ove pobjede, jer želim da svi imaju iste šanse u borbi za pobjedu. Svima koji su sudjelovali u nesreći želim brz oporavak," kazao je Meintjes nakon etape.

U petak se vozi pretposljednja etapa od Vitoria-Gasteiz do Amorebieta-Etxano (175,9 km) s tri kategorizirana uspona, dok je u subotu posljednja etapa, 137 km dugačka dionica sa startom i ciljem u Eibaru.

Linker
04. travanj 2024 19:23