VLADO KOS/CROPIX Cropix
HRVAT MEĐU FAVORITIMA

VIDEO: Tin Srbić najavljuje lov na podvig! ‘Idem na sve ili ništa! To realno i radiš jednom u životu‘

‘Već sad sam mislima u Tokiju, samo da mi je ući u to olimpijsko selo, onda kreće novo poglavlje...‘
Piše: Predrag Žukina/Jutarnji listObjavljeno: 19. travanj 2021. 22:56

Braća Sinković uspješno su odradili "olimpijsku generalku" osvojivši europsko srebro, sljedeći je na istoj zadaći najbolji hrvatski gimnastičar Tin Srbić kojeg od 21.-25. travnja do u Baselu očekuje također EP na kojem će vidjeti kakav je na "prolaznom vremenu" uoči Tokija na kojem je jedan od favorita za odličje na preči. U sezoni u kojoj je korona "ubila" većinu natjecanja, Tin je unatoč svemu u odličnoj formi i pun optimizma.

- Napokon je došlo to natjecanje za koje je sigurno da će se održati, dosad su otkazali toliko toga od početka sezone, Svjetske kupove i ostalo. Dobro se osjećam, dobro sam se spremio, ali mi jednostavno fali tog pravog natjecateljskog adrenalina. Na treninzima se to ne može ostvariti i dobiti i zato sam toliko nabrijan. Jedva čekam. Imao sam nekih malih problema s leđima, no nije to nešto strašno, nešto što bi mi poremetilo ritam. Vježbe su spremne, odradili smo i te zadnje pripremne detalje. Dugo nisam imao pravo "junačko" natjecanje, onaj prošli EP je bio slab po konkurenciji, bilo je svega 15-ak zemalja. Bila je tamo konkurencija jačine nekog Svjetskog kupa, ne "pravog" EP-a. Sad će doći svi najbolji i veselim se tome.

Konkurencija će zaista biti žestoka:

- Po prijavama sam vidio da dolazi i legendarni Epke Zonderland, njega nisam vidio godinu i pol. Ne znam u kakvoj je formi, ali dolazi i Bart Deurloo, koji je bio brončani na SP-u 2017. kad sam ja bio zlatni (Epke srebrni, nap.a.). Deurloo radi čudesa, samo je pitanje što će uspjeti napraviti na natjecanju. On je veliki kandidat za medalju, dolazi i Litvanac Tvorogal, zadnji europski prvak kad sam bio srebrni (Mersin, nap.a). Ne podcjenjujem ga, ali on nije u vrhu mojih kandidata; na zadnjem EP-u sve mu se poklopilo. On nije lik koji najteže vježbe izvodi konstantno dobro. Nakon tog finala priznao mi je da je savršeno odradio vježbu koju nikad nije prije radio. A gimnastika nije takav sport da se na velikom natjecanju izvodi nešto što nisi ranije dobro "utvrdio". Dolazi i Talijan Martini, Izraelac Mjakinin koji je bio brončani na zadnjem EP-u, dolaze Rusi, nastupat će Dalalojan, višebojac, ali pravi prečaš, dolazi cijela Europa, svi najbolji bit će u Baselu. Da, baš se veselim.

Tin i kolege mu gimnastičari u novoj dvorani u Lučkom imaju idealne uvjete:

- I danas mi se događa da uđem u dvoranu i kažem - uh, što smo napravili. Imamo sve što nam treba, tu na jami sa spužvama mogu raditi nove elemente za novi pravilnik; to nikako ne bih mogao našem dragom Sokolu. Da nismo dobili tu novu dvoranu, ja ne bih bio spreman za novi pravilnik koji uskoro stupa na snagu. No, tradicijski i dalje odlazim u Sokol i nekad radim neke stvari u kojima sam sto posto siguran. Ugodno mi je i dalje tamo otići i pripremati se.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

Konkretan plan za Basel je sljedeći:

- Na zadnjem EP-u kad sam bio srebrni, planirali smo vježbu težine 6,2 za kvalifikacije, a 6,5 za finale, no pukla mi je bila tetiva i bio je upitan uopće nastup pa smo i u finalu odradili 6,2. Plan je sada isti za ovaj EP, s tim da je plan da ta 6,5 bude savršena i da tako bude sve do Tokija.

A u Tokiju?!

- Tamo je plan ući u finale i zatim možda "puknuti" 6,7 na sve ili ništa, no vidjet ćemo. To realno i radiš jednom u životu - ili jesi ili nisi. U principu sada nemam nešto novo kao adut, nego sam sve nadogradio. Što se tiče novog pravilnika, oni možda pokušavaju učiniti da vježbe ne budu monotone, no, nisam siguran koliko je to smisleno. Imam "filing"da će to za tri godine opet vratiti na staro, no, vidjet ćemo. Ja ću možda s novim pravilnikom malo biti hendikepiran jer sam jedini radio neke stvari, neke elemente koje nitko nikad nije radio. Sad to neću moći, no, "otom potom". Snaći ćemo se i u tome, tko nas pita?!

EP je realno ipak samo uvertira, predigra...

- Doživljavam ga kao test, da vidim gdje sam, što sam. Naravno da idem maksimalno, po medalju, no ja sam u glavi već u Tokiju, već dulje vrijeme svaki dan, non-stop. Teško je dostići stanje da si dvaput u kratkom vremenu top, teško ćeš biti odličan na OI, ako si bio loš na EP-u, no čovjek doslovno cijeli ciklus, pune četiri godine lagano gradi da na OI bude u top formi.

Tinu će Tokio biti prvi olimpijski nastup:

- Nisam dosad imao priliku, kvalifikacije za Rio su bile 2015., na SP-u. I ja sam planirao preko višeboja "na mala vrata"nešto lakše ostvariti normu i otići u Rio, no nisam dobio priliku jer su Ude, Seligman i Možnik bili ispred mene. Tek 2017. sam na SP-u dobio pravu priliku.

I iskoristio ju je na najbolji način fenomenalno osvojivši zlato. Kakvi su suparnici sada?

- Tko je što i kako radio, to ne znam, korona je sve to poremetila, no vidjet ćemo na EP-u. Ponovit ću, već sad sam mislima u Tokiju, samo da mi je ući u to olimpijsko selo i onda će početi novo poglavlje u mojem životu.

Tin je i dalje skroman, vidi se to po "opisu" Zonderlanda i ostalih konkurenata:

- U kakvoj god bio formi, on je među favoritima. On je od mene 10 godina stariji - iako sam ga pobjeđivao, on mi je neka vrsta idola. On je čudo, bit će favorit i na OI, bit će to i Japanac Uchimura iako je on u padu i nije ga bilo nigdje otkad je slomio nogu. On je legenda, možda i najbolji u povijesti, a sad radi samo preču. Vidio sam na nekim japanskim natjecanjima neke savršene vježbe koje radi. Iako će nas na OI biti desetak koji ćemo napadati medalje, njih dvojica su možda malo iznad svih nas. No, tu su i Brazilac Mariano, Amerikanac Mikulak, Australac Bull... Nas desetak smo vrh, pitanje je tko će biti najbolji.

Linker
18. travanj 2024 20:55