PAVEL BEDNYAKOV Sputnik Via Afp
DAO PODRŠKU RUSIJI

‘Vidio sam razočaranje i suze u njihovim očima! Uzeo sam francusku zastavu i prerezao je na tri dijela‘

Slavni biatlonac od francuske zastave napravio rusku kako bi podržao njihove sportaše
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 03. travanj 2022. 11:23

Već tjednima svjedočimo tome da se dio sportskih dužnosnika i zvijezda natječu u negativnim komentarima o Rusima, koji su pak suspendirani s brojnih natjecanja, a i na onima na kojima smiju nastupati, moraju skloniti rusku zastavu. S druge strane postoji i dio sportaša koji ne mogu prihvatiti takve stavove, jer sport bi morao biti potpuno odvojen od politike - "Ne može sportaš biti kriv što Putin razara Ukrajinu". Jedni od onih koji su javno stali iza ruskih sportaša su Simon i Martin Fourcade, slavni francuski biatlonci.

Biatlonska sezona je završena, ali prije dva tjedna održano je juniorsko Svjetsko prvenstvo. Domaćin je bio američki skijaški centar Soldier Hollow. Bio je to jedan od posljednjih velikih turnira na kojem je Rusi sudjelovali kao momčad, ali bez isticanja ruske zastave. Prema svjedočenju njihove delegacije, ruski su sportaši negativna iskustva doživjeli samo od Šveđana i Norvežana. No, od svih drugih doživjeli su podršku. Poglavito kad je organizator prije završnih utrka štafeta, ipak odlučio da se ruski sportaši ne smiju natjecati. Pazite, pričamo o - juniorima, o djeci.

Nakon tog čina, koji se doista mogao i izbjeći, mnogi su navijali za ruske juniore.

"Finci su nam prišli, Amerikanci su redom prilazili s iskrenim žaljenjem. Realno je bilo da osvojimo medalje u štafetama", priča Anastasia Batmanova, koja je bila u ruskoj delegaciji.

No, najkonkretniji je ipak bio Simon Fourcade. Slavni francuski biatlonac, sada trener juniora, uzeo je zastavu svoje domovine i od nje napravio rusku trobojnicu, pričvrstivši je na rusku kabinu.

"Prišli su nam organizatori i pitali: Što ste se zalijepili?" Odgovorili smo da to nismo mi", nastavlja Batmanova.

Nakon toga je Simon iznio istinu.

"Boje naših zastava su slične - crvena, bijela, plava. Prerezao sam francusku zastavu na tri dijela i zalijepio je na vrata", potvrdio je Fourcade.

Simon je u SAD došao kao član stručnog stožera francuske momčadi, ali nije se bojao posljedica za cijelu momčad zbog njegovo čina koji je šokirao mnoge.

"Da postoji kazna, ticala bi se samo mene. Ovo je moja osobna odluka. Nisam se bojao da će ekipa biti kažnjena. Možda bi se prema meni mogle primijeniti sankcije. No, ovo nije bio politički čin. To je samo ljudski čin. Vidio sam razočaranje u očima ruskih trenera i servisera, vidio sam suze u očima sportaša, u očima te djece. Eliminacija se nije trebala dogoditi."

Inače, liječnica ruskog tima Aishat Erbenova prva je primijetila njegov čin. Na društvenim mrežama napisala je kako je noć prije starta utrka štafeta tabla s imenom ruske ekipe promijenjena u NAR - neutralni sportaši iz Rusije. Uz to je Simon Fourcade zalijepio zastavu Rusije.

Fourcade dakle smatra da je uklanjanje Rusa pretjerana mjera i velika pogreška.

"Međunarodne sportske federacije misle da tako rade pritisak na rusku vladu. Međutim, ne mislim da je to u ovom trenutku to bilo toliko važno za rusku vladu."

Objašnjava Fourcade da ne podržava agresiju, ali sport bi trebao biti nešto drugo.

"Bilo nas je dvoje na stazi s ruskim serviserom, testirali smo skije. Kada je on vidio da je ruska zastava na stadionu spuštena, u njegovim se očima oslikavala velika tuga."

Zanimljivo, prije nekoliko godina, Simon Fourcade je zajedno sa svojim mlađim bratom Martinom, bio aktivni protivnik Rusije po pitanju dopinga.

"Sportašima koji uzimaju doping treba doživotno zabraniti natjecanje. Ne bi trebali imati drugu priliku", rekao je Fourcade o dolasku Aleksandra Loginova na Svjetsko prvenstvo 2021. Loginov je pogađate prije toga bio dopingiran. Reakcija Martina Fourcadea bila je još gora. Svi se sjećaju njegovog žestokog verbalnog sukoba s ruskim biatloncima, te njegovih riječi o sramotnom zlatu Loginova. Kasnije su se Loginov i Martin Fourcade ipak pomirili.

Braća Fourcade kažu da će zauvijek biti veliki protivnici dopingiranja, ali po njima puške koje ruski biatlonci drže u rukama nikako nemaju veze s ruskom agresijom na Ukrajinu... MOO i velika većina svjetskog sporta ipak nisu tog stava.

Linker
18. svibanj 2024 19:46