MARCO BERTORELLO Afp
TOUR DE FRANCE

Vingegaard novim trijumfom zapečatio ukupnu pobjedu, slavio u ključnoj te vrlo zahtjevnoj 18. etapi

Vingegaard je uspio odgovoriti na sve napade svog najbližeg konkurenta, Slovenca Tadeja Pogačara
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 21. srpanj 2022. 18:31

Danski biciklist Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) trijumfom u 18. etapi ovogodišnjeg "Tour de Francea" voženoj od Lourdesa do vrha uspona na Hautacam u dužini od 143.5 kilometra praktički je osigurao ukupnu pobjedu na najvećoj svjetskoj utrci.

Vingegaard je na pretposljednjem usponu dana, na Spandelles, uspio odgovoriti na sve napade svog najbližeg konkurenta, Slovenca Tadeja Pogačara (UAE Emirates), tijekom spusta sa Spandellesa je čak i pričekao svog rivala koji je pao u jednom zavoju, samo da bi ga "slomio" tijekom uspona prema cilju na Hautacam.

Pogačar, koji je osvojio posljednja dva "Toura", ponovno je učinio sve što je mogao kako bi se odvojio od Vingegaarda i anulirao 2:18 minuta zaostatka koliko je imao u ukupnom redoslijedu, ali Vingegaard je pokazao kako je u ovom trenutku spremniji vozač da bi na posljednjem usponu na Hautacam profitirao od rada svojih momčadskih kolega.

Tijekom prve polovice uspona žestok tempo diktirao je Amerikanac Sepp Kuss, a kada su favoriti uhvatili posljednje bjegunce dana, među kojima je bio još jedan Vingegaardov momčadski kolega Belgijanac Wout Van Aert, upravo je Van Aert preuzeo diktiranje tempa, što je u konačnici i "slomilo" Pogačara. Slovenac je izgubio kontakt s Dancem otprilike četiri kilometra prije cilja te je Vingegaard do završne linije stvorio 1:04 minute prednosti. Van Aert je na cilj stigao treći sa 2:10 minuta zaostatka.

Tri dana prije završetka "Toura" Vingegaard ima 3:26 minuta prednosti u odnosu na Pogačara, dok treće mjesto zauzima Britanac Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) s točno osam minuta slabijim vremenom.

Kako je u petak na programu ravničarska etapa, a u nedjelju "parada" u Parizu, do kraja "Toura" je ostala još samo jedna ozbiljna etapa, 40.7 kilometara dugačak kronometar u subotu, jasno je kako je Pogačaru potrebno čudo kako bi osvojio treći "Tour" zaredom jer bi na tom kronometru morao biti brži od Vingegaarda po pet sekundi u svakom kilometru.

Linker
07. svibanj 2024 04:34