Yasir Al-Rumayyan

 OWEN HUMPHREYS/PA IMAGES/PROFIMEDIA Owen Humphreys/pa Images/profimedia
POTPUNI ZAOKRET

Vlasnik Newcastlea zauvijek promijenio jedan od najskupljih sportova svijeta i pomirio ‘zaklete neprijatelje‘

Ovim potezom prekidaju se krađe i tužbe unutar sporta, ali dolaze novi izazovi
Piše: Domagoj KoprivnjakObjavljeno: 07. lipanj 2023. 12:01

‘PGA i DP World Tours zakleti su neprijatelji LIV-a koji je ukrao neke od njihovih najboljih igrača‘ - rekao je Iain Carter, BBC-jev dopisnik o golfu.

Nakon godina neprijateljskih i toksičnih odnosa svijet golfa promijenit će se zauvijek. Slično kao i u nogometu glavnu riječ će od sada voditi novac - točnije novac bogatih Saudijaca. Yasir Al-Rumayyan ujedinio je "zaraćene strane", PGA Tour, europski DP World Tours i rivale iz LIV Golfa.

- PGA i DP World Tours zakleti su neprijatelji LIV-a koji je ukrao neke od njihovih najboljih igrača. Oni su na turneju za odcjepljenje gledali kao na egzistencijalnu prijetnju i pokrenuli ogorčene i skupe pravne postupke - rekao je Iain Carter, BBC-jev dopisnik o golfu.

LIV, PGA Tour i europski DP World Tour ostat će zasebni turniri i neće se ispreplitati, no povezivat će ih komercijalne operacije nakon završetka ove sezone, prenosi Daily Mail. Al-Rumayyan uložit će više od milijardu eura u novu organizaciju čiji će direktor biti Jay Monahan, aktualni šef PGA Toura. Ovim potezom prekidaju se krađe i tužbe unutar golfa, ali dolaze novi izazovi. Treći golferaš na PGA-inoj ljestvici, Rory McIlroy odbio je preko 400 milijuna funti kako bi se približio saudijskog grupi, a već tada je postao najveći kritičar Grega Normana, šefa LIVa.

Rat između organizacija praktički je završio i sve parnice među turama su završene spajanjem u jednu organizaciju, a igrači koji su izbačeni iz LIV-a moći će se prijaviti u PGA ili DP ture. PGA je tražio kaznu za igrače iz LIV-a koji su se pobunili protiv saudijskih standarda.

Al-Rumayyan poznat je kao veliki zaljubljenik u sport, a sportskom svijetu poznat je od 2020. kada je preuzeo engleski nogometni klub Newcastle United. Vlasnik je i naftne kompanije Aramco i guverner saudijskog držanog fonda (PIF) čija se vrijednost procjenjuje na 620 milijardi dolara.

Linker
01. svibanj 2024 13:15