Tiger Woods se vratio na teren 14 mjeseci nakon nesreće

 GREGORY SHAMUS Afp
POVRATAK TIGERA WOODSA

Vratio se jedan od najvećih: Šepao je, palicu koristio kao štap za hodanje, ali nije bilo šanse da odustane

Jedan od najvećih golfera svih vremena igrao je 14 mjeseci nakon teške nesreće
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 12. travanj 2022. 18:58

Scottie Scheffler (25) osvojio je Masters u Augusti, svoj prvi Major u karijeri, ali sve su oči posljednjih dana u National Golf Clubu bile uperene u drugog čovjeka. Uostalom, i sam Scheffler je nastupao u Nikeovim cipelama s potpisom Tigera Woodsa. Jedan od najvećih golfera svih vremena definitivno je bio u prvom planu posljednjih dana jer bio mu je to prvi nastup 14 mjeseci nakon teške prometne nesreće u kojoj je gotovo izgubio desnu nogu. A da stvar bude gora za njega, ta se nesreća dogodila u trenucima kad se oporavljao od pete operacije leđa.

Woods (46) je turnir u Augusti završio na 47. mjestu, daleko od svojih nekadašnjih dosega, ali opet, nije to bilo ni toliko loše kad se uzmu u obzir sve okolnosti. U završnici svog nastupa je vidljivo šepao, a u pojedinim trenucima se nije mogao suzdržati da palicu kojom je igrao ne iskoristi i kao štap za hodanje. No, i u takvom stanju je bio sposoban igrati i to je za njega najveća vijest. No, nemojte misliti da Woods i u budućnosti misli samo sudjelovati.

"On ne želi igrati samo da bi igrao. Onda bi mogao igrati i kod kuće, uživati s djecom, igrati se s njima svaki dan dobro se zabavljati", rekao je Fred Couples, jedan od najbližih Tigerovih prijatelja.

Najgora bol ikad

Dugo je, međutim, bilo upitno može li se Woods vratiti profesionalnom golfu, zapravo sve donedavno. Još do prije dva mjeseca je praktički učio hodati, ali njegova želja za nastupom i volja da to ostvari bile su ogromne.

"Iza mene je težak put i jako sam zahvalan što sam ga imao priliku proći. Puno se različitih stvari moglo dogoditi, ali nakon 14 mjeseci sam bio u mogućnosti zaigrati na Mastersu. Ovaj turnir puno znači i meni i mojoj obitelji", rekao je emotivni Woods nakon nastupa.

Pred mikrofonima je najviše puta ponovio riječ - zahvalan.

"Stalno to govorim, ali jesam. Stvarno sam zahvalan. Istinski zahvalan."

Kako i ne bi bio kad je i sam prije nekoliko mjeseci priznao da je silno strahovao od amputacije.

"Bilo je prokleto blizu da iz bolnice izađem s jednom nogom", rekao je tada.

U nedjelju su ga novinari pitali s koliko se boli morao nositi u završnici turnira.

"Uffff", odgovorio je Tiger uz osmijeh.

Malo je rječitiji bio Rob Johnston, voditelj press-službe turnira i čovjek koji poznaje Woodsa više od 25 godina.

"Rekao mi je unutra da je ovo bila najgora bol koju je ikad iskusio."

Nemojte se kladiti protiv

No, bol je nakon svega ipak bila u drugom planu.

"Mislim da nema riječi kojima bih mogao opisati gdje sam bio prije nešto više od godinu dana i kakvi su mi bili izgledi u to vrijeme da završim ovdje. Sretan sam što sam došao do ove točke da mogu igrati. I ne samo da sam igrao, nego sam i odigrao dobro prvi dio. Nemam baš onu izdržljivost koju bih želio imati, ali prije nekoliko tjedana nisam znao ni hoću li igrati na ovom turniru. Uzbuđen sam zbog budućnosti, zbog treninga, zbog stvari koje ćemo raditi kako bismo ojačali nogu, što za ovaj turnir nismo stigli napraviti."

A budućnost nosi srpanjski nastup na jubilarnom 150. izdanju The Opena, prestižnog turnira koji se ove godine igra u škotskom St. Andrewsu koji Woods naziva svojim omiljenim igralištem.

"Veselim se St. Andrewsu i bit ću tamo. To mi je mjesto u srcu, to je dom golfa."

Tiger je u karijeri osvojio 15 Majora, tri manje od rekordera Jacka Nicklausa. S obzirom na sve što mu se dogodilo, danas se ne čini izglednim da će dostići slavnog sunarodnjaka. No, sigurno je da se neće samo tako predati. Jednu veliku pobjedu koja se nije činila izglednom je već ostvario i zato se nemojte kladiti protiv njega...

Scheffler uzeo premijerni Major i 2,7 milijuna dolara

Pobjednik ovogodišnjeg Mastersa je Scottie Scheffler, trenutno broj 1 na svijetu. Amerikanac je završio četverodnevno natjecanje s ukupno 278 udaraca, tri manje od drugoplasiranog Roryja McIlroya iz Sjeverne Irske. McIloryu za kompletiranje Grand Slama, osvajanje sva četiri najveća turnira u svijetu golfa (Masters, PGA Championship, The Open, US Open), nedostaje još samo trofej u Augusti, ali na taj će doseg morati još pričekati. Za svoj prvi ‘major’ naslov u karijeri Scheffler je zaradio 2,7 milijuna američkih dolara.

Linker
17. svibanj 2024 18:48