Slijeva nadesno: Željko Mavrović, Renato Čengić, voditelj Dean Bauer i Marijo Možnik u studiju Hanza Medije
 HANZA MEDIA
ŽELJKO MAVROVIĆ

‘Vrhunski sport je za bogate države! Jesmo li mi bogati? Pa München je bogatiji od cijele Hrvatske!‘

Legendarna Šaka sa Srednjaka u podcastu SN bez dlake na jeziku o financiranju našeg sporta
Piše: Dean BauerObjavljeno: 22. prosinac 2020. 14:39

U ovom tjednu podcast Sportskih novosti ususret izboru najboljih sportaša Hrvatske bio je posvećen trima olimpijskim sportovima (gimnastika, stolni tenis i boks).

Ugostili smo Marija Možnika, predsjednika Hrvatskog gimnastičkog saveza; Renata Čengića, direktora Hrvatskog stolnoteniskog saveza te slavnog boksačkog prvaka, a i ne tako davno direktora boksačke vrste, Željka Mavrovića.

Sportovi koji su također tijekom ovog mjeseca, baš kao i naše rukometašice, u domovinu donijele sjajna odličja. Gimnastičari su iz turskog Mersina donijeli tri srebra (Tin Srbić - preča, Filip Ude - konj s hvataljkama i Aurel Benović - parter). Boks je pak proteklog tjedna postao bogatiji za dvije bronce sa Svjetskog kupa u njemačkom Kölnu, za Riječanina Mateja Uremovića odnosno Gabrijela Veočića iz Slavonskog Broda. Stolni tenis se pak može podičiti da je u godini na izmaku prvi Hrvatskoj podario reprezentaciju za Olimpijske igre u Tokiju.

- Ne samo što su Andrej Gaćina, Tomislav Pucar, Tomislav Frane Kojić i Filip Zeljko momčadski izborili nastup na sljedećim olimpijskim igrama, već je to i u pojedinačnoj konkurenciji uspjelo našem Pucaru - napomenuo je Renato Čengić.

Vrlo je nadahnutu raspravu po vječnom pitanju hrvatskog sporta, financiranju, otvorio Marijo Možnik.

- Činjenica jest da je država udvostručila izdvajanja za sport u protekle četiri godine, ali opet pitanje se postavlja s kojeg se temeljnog iznosa to udvostručenje dogodilo.

Na ovo se nadovezao s vrlo zanimljivom opservacijom šaka sa Srednjaka, odnosno Željko Mavrović.

- Vrhunski sport je za bogate i velike države. Jesmo li mi moćni i veliki? Nismo! Objektivno je tako. Sport je prezentacija moći neke države, a mi nismo u mogućnosti nekim silno velikim financiranjem nositi se s najvećima. Pa samo jedan München je bogatiji od cijele naše države i uvijek će takav biti. No, zato je svaka naša medalja i uspjeh još veći i dolazi kao plod 'gladnih' sportaša i sportašica. Ono što moramo razvijati je školski sport, sport djece i mladih, a zbog zdravlja nacije.

Pogledajte podcast:

Linker
19. travanj 2024 19:59