JAKOV PRKIC/CROPIX Cropix
OSTALI SU ‘KRATKI‘

Vrlo dobar nastup Petra Gorše i Mirana Maričića nije okrunjen finalom u zračnoj pušci

Petar Gorša i Miran Maričić nisu se uspjeli plasirati u finale discipline zračna puška 10 m
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 25. srpanj 2021. 08:53

Šteta, bili su dobri, ali ni Petar Gorša ni Miran Maričić nisu se uspjeli domoći finala u gađanju zračnom puškom. Gorši je do finala falilo 2,7, a Maričiću 4,2 kruga. Presudile su oscilacije, makar su u pojedinim fazama gađali briljantno, ali bilo je i nešto više onih drugih trenutaka nego što u takvoj ekstra konkurenciji smije biti.

Gorša je ima serije 104.7, 103.9, 104.4, 104,2, 104.6 i 104.7 dakle vrlo visok prosjek sa 10.442. Imao je čak 24 metka 10.6 i više, ali nažalost imao je i 4 metka koja su bila devetka, štosu u konačnici detalji koji su nedostajali da se nađe u finalu. Zauzeo je 16. mjesto.

- Nijanse su bile do finala. U svakoj seriji sam bio kratak za pola kruga. Samo da je po jedan hitac u svakoj seriji bio malo bolji uspio bih, ali OI su specifične. Uvijek postoji taj unutarnji pritisak s kojim se moraš hrvati, a eto nije uspjelo. Dopustite da sam danas tužan, ali već od sutra gledam naprijed.

A naprijed piše zračni mix sa Snježanom Pejčić i trostav.

- Mislim da će biti dobro. U trostavu sam jako dobar bio na treninzima prije Tokija – zaključio je Petar Gorša prvi nastup na svojim četvrtim Igrama.

Miran Maričić imao je dvije ekstra serije preko 105 krugova. Veliki problem mu je očito bila trema i ulazak u natjecanje. Otvorio ga je u prvoj seriji sa tri devetke, u drugoj opalio još dvije, u trećoj i četvrtoj po jednu, da bi sa svim desetka završio posljednje dvije serije. Opalio je čak više 10.6+ od Gorše – 26, ali sa 7 devetki u takvom finalu se ne prolazi dalje. Serije su bile 101.3, 105.1, 104.6, 104.5, 104.3 i 105.2, u prosjeku 104.417 što je za njegov prvi olimpijski nastup više nego dobar rezultat. Na kraju je zauzeo 25. mjesto.

- Nažalost prva serija me koštala možda i finala, trema je očito odradila svoje. Kasnije je bilo sve dobro, ali bilo je kasno. Možda sam trebao bolje reagirati na greške, brže ih prekinuti, ali jedno iskustvo svakako jest i sigurno će mi pomoći ubuduće – rekao je Miran Maričić.

Za usporedbu, Snježana Pejčić je dan prije imala tri devetke, 16 metaka 10.6+, ali je bila 31, što savršeno jasno dokazuje kakva je konkurencija na OI u pitanju. Njoj je do finala, makar je pucala dobro falilo čak 5.9 krugova.

Siniša Vitez trener Goršin i prvi čovjek OI tima dodaje…

- Šteta, Petar je bio jako blizu finala. Kod Mirana se osjetila trema ulaska u meč. Kasnije je pokazao koliko ustvari može. Ostaju nam trostav i mix, mislim da imamo dobre argumente za očekivati finale.

Inače, sudjelovalo je u kvalifikacijama 47 strijelaca, a Kinez Yang Haoran sa 632.7 krugova opalio je olimpijski rekord. Od favorita u finale su prošli Mađar peni, Amerikanc Kozenieski i Kinez Haoran, ali nisu Izraelac Richter, Indijac Panwar i Rus Kamenski. Iznenađenje kvalifikacija bio je mladi 19-godišnji Amerikanac Schaner koji je prošao u finale kao treći. I upravo je on postao senzacija osvojivši zlato fenomenalnim nastupom u finalu, podebljano olimpijskim rekordom. Ostale dvije medalje išle su Kinezima, a najbolji Europljanin bio je Turčin Akgun.

Inače, drugog dana streljačkih natjecanja dogodilo se i finale žena zračnim pištoljem. Zlato je odnijela Ruskinja Vitalina Batsaraškina sa OI rekordom 240.3, srebrna je bila Bugarka Antoaneta Kostadinova sa 239.4, a brončana Jiang Ranxin iz Kine sa 218.0 krugova. Inače, Batsaraškina je u Riju bila srebrna, a zlato u Tokiju najavila je pobjedom na nedavnom Svjetskom kupu u Osijeku.

Gorši i Maričiću sada slijede nastupi i trostavu, a prije toga će Gorša sa Sježanom Pejčić u paru gađati i mix zračne puške, što je nova OI disciplina.

Zračna puška (m), finale
Linker
25. travanj 2024 11:29