Predsjednik WADA-e Witold Banka

 ANDY BUCHANAN Afp
RUSI POD POVEĆALOM

WADA upozorava na manjak podataka iz Rusije: ‘Želimo biti sigurni da rat ne daje slobodan prolaz varalicama‘

‘Rat neće omogućiti besplatnu propusnicu za varalice s drogom i dopingom‘, rekao je Witold Banka
Piše: HinaObjavljeno: 28. srpanj 2022. 16:21

Ukrajinski rat neće omogućiti besplatnu propusnicu za varalice s drogom i dopingom, rekao je čelnik Svjetske antidopinške agencije (WADA), dodajući da će se testiranje ruskih sportaša nastaviti iako je većini zabranjeno sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima.

Predsjednik WADA-e Witold Banka rekao je da prati Rusku antidopinšku agenciju (RUSADA), koja nastavlja testirati sportaše, ali je priznao zabrinutost zbog nedostataka u prikupljanju i upravljanju rezultatima s obzirom na dugu povijest dopinga u Rusiji.

Ruski dopinški skandal, koji uključuje otkrića državnog sustava u mnogim sportovima, nakon Olimpijskih igara u Sočiju 2014. doveo je do toga da se ruski sportaši natječu pod neutralnom zastavom na sljedećim Igrama kao dio sankcija Međunarodnog olimpijskog odbora (MOK).

"Izuzetno sam oprezan, neću reći da sam samouvjeren jer pratimo što rade", rekao je Banka Reutersu uoči otvaranja Igara Commonwealtha u Birminghamu u četvrtak. “I dalje imamo otvorenu liniju komunikacije s RUSADA-om kako bismo bili sigurni da rat ne daje slobodan prolaz varalicama."

Ruska invazija na Ukrajinu, koju Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom", također je utjecala na istragu skandala s drogom u koji je bila umiješana tinejdžerica ruska klizačica Kamila Valijeva na Igrama u Pekingu 2022.

Valijeva je pala na doping testu na ruskom nacionalnom prvenstvu prošlog prosinca, ali rezultat je objavljen tek 8. veljače, dan nakon što je pomogla Rusiji da pobijedi u ekipnom natjecanju na Igrama u Pekingu.

Bivši poljski ministar turizma je rekao da WADA nastavlja čekati rezultate neovisne istrage koju vodi RUSADA i odluku disciplinske komisije RUSADA, ali je i upozorio da sat otkucava.

Ako WADA dobije bilo kakve naznake da RUSADA odugovlači, Banka uvjerava da neće oklijevati iznijeti slučaj izravno Sudu za sportsku arbitražu.

Linker
27. travanj 2024 04:22