AFP
NAJPOZNATIJI SPORTSKI BOJKOTI

Wimbledon ostao bez zvijezda zbog Nikole Pilića, štrajk vozača u F1, pobune zbog apartheida...

Bivšeg hrvatskog izbornika suspendirao je JTS, pa je čak 81 tenisač odbio nastupiti u All England Clubu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 28. kolovoz 2020. 22:18

Svjetsko nogometno prvenstvo 1930.
Urugvaj je bio izabran za domaćina prvog SP-a u nogometu, kao tada olimpijski pobjednik, ali i činjenice da je ponudio platiti troškove putovanja svim reprezentacijama koje će sudjelovati. Međutim, ostali kandidati za domaćina Italija, Nizozemska, Španjolska i Švedska odbili su putovati u Južnu Ameriku, baš kao i Austrija, Njemačka, Čehoslovačka i Švicarska navodeći trotjedno putovanje brodom kao glavni razlog. Nije pak bilo ni Engleske, Škotske, Walesa i Irske zbog sukoba s FIFA-om pa je na koncu među 13 sudjelujućih nacija sedam bilo iz Južne Amerike, četiri iz Europe (Francuska, Jugoslavija, Rumunjska, Belgija) i dvije iz Sjeverne Amerike (SAD, Meksiko).

Wimbledon 1973.
Najveći turnir na svijetu doživio je 1973. težak udarac nakon što je nastup odbio čak 81 tenisač, uključujući 12 od 16 nositelja, a razlog je bio naš Nikola Pilić. Njega je Jugoslavenski teniski savez suspendirao jer je odbio igrati u dvoboju Davis Cupa protiv Novog Zelanda, a kaznu je podržao i Međunarodni teniski savez. No, novoosnovana Udruga teniskih profesionalaca (ATP) je u znak podrške Piliću pozvala igrače na bojkot, tako da je na koncu turnir osvojio Čeh Jan Kodeš, dotad poznat kao specijalist za zemljanu podlogu

Olimpijske igre u Montrealu 1976.
Iako je i ranije bilo bojkota Olimpijskih igara, prvi veliki se dogodio 1976. u Montrealu. Čak 22 afričke države su odbile nastupiti u znak prosvjeda protiv Međunarodnog olimpijskog odbora koji nije htio s Igara izbaciti reprezentaciju Novog Zelanda. Problem je bio što su novozelandski ragbijaši ranije te godine bili na turneji po Južnoafričkoj Republici, ignorirajući time zabranu sportskog kontakta s tom zemljom u kojoj je na snazi bio režim apartheida.

Južna Afrika tijekom apartheida
Brojni su još slučajevi bojkota kojima je povod bila Južna Afrika, odnosno njezina politika apartheida. Neke su reprezentacije odbile nastupiti na šahovskoj Olimpijadi 1970. jer je nastupala i Južna Afrika; otkazano je gostovanje kriket reprezentacije JA u Engleskoj 1970.; neke F1 momčadi bojkotirale su utrku u Kyalamiju 1985.; Nigerija je povela bojkot Igara Commonwealtha 1986. u Edinburghu, kojem se priključilo 32 od 59 država (mahom iz Afrike, Azije i Kariba) jer britanska vlada nije htjela prekinuti sve sportske veze s JA-om. Službeno je apartheid u JA završen 1991.

Olimpijske igre u Moskvi 1980.
U znak prosvjeda protiv sovjetske invazije na Afganistan godinu ranije, Sjedinjene Američke Države predvodile su bojkot kojem se u cijelosti priključilo još 65 zemalja. Još je nekoliko država podržalo bojkot, ali nije moglo zaustaviti svoje sportaše da ipak otputuju na Igre na kojima su se natjecali pod olimpijskom zastavom. Među njima su bile i neke velike zvijezde poput Sebastiana Coea i Stevea Ovetta.

Velika nagrada Južne Afrike 1982.
Niki Lauda predvodio je štrajk vozača na prvoj utrci sezone Formule 1 u Kyalamiju. Vozači su prosvjedovali protiv novih “superlicenci”, potrebnih za sudjelovanje u Svjetskom prvenstvu, u koje su bile ugrađene neke sporne klauzule. Između ostaloga, vjerovalo se da će nova pravila nepravedno vezati vozače za svoje momčadi i onemogućiti im pregovore s novim momčadima tijekom sezone, a sporna je bila i zabrana bilo kakvog kritiziranja Međunarodne automobilističke federacije. Vozači su se zaključali u konferencijsku sobu preko noći, prije nego što je napokon postignut kompromis, pa je utrka u konačnici održana.

Olimpijske igre u Los Angelesu 1984.
Četiri godine nakon Moskve, sovjetski je blok uzvratio udarac i bojkotirao Igre u Los Angelesu. Iako je kao službeni razlog navedeno pitanje sigurnosti, bilo je jasno da je bojkot politički motiviran. Četrnaest zemalja Istočnog bloka, uključujući Sovjetski Savez i Istočnu Njemačku, odbilo je nastupiti u Los Angelesu, a jedino je Rumunjska odlučila bojkotirati bojkot. U odsustvu mnogih velikih sportaša Amerikanci su osvojili čak 83 zlatne medalje.

Velika nagrada SAD-a 2005.
Michelin, koji je opskrbljivao gumama sedam od deset momčadi, objavio je da su njihove gume sigurne za maksimalno deset krugova na stazi u Indianapolisu. Međutim, pravila Formule 1 u toj sezoni nisu dopuštala promjenu guma tijekom utrka, a kako do kompromisa nije došlo, sedam momčadi je odradilo samo krug zagrijavanja i nakon toga se povuklo u boksove. U utrci je nastupilo samo šest bolida s Bridgestoneovim gumama, a pobjedu je odnio Michael Schumacher u Ferrariju.

Sestre Williams u Indian Wellsu 2002. - 2014.
Slavne teniske sestre bojkotirale su veliki turnir u Kaliforniji nakon što su 2001. bili izviždane i izvrijeđane, između ostalog i na rasnoj osnovi, zato što je Venus Williams odustala od njihovog međusobnog dvoboja u polufinalu neposredno prije očekivanog starta meča. Serena se vratila 2015. na turnir želeći “ostaviti prošlost iza sebe”, starija sestra zaigrala je opet u Indian Wellsu 2016.

Linker
19. travanj 2024 16:56