PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp
GRAND CHESS TOUR

Zagreb postaje epicentar svjetske inteligencije, najbolji svjetski šahisti se bore za bogate nagrade

U Zagreb stižu Magnus Carlsen, Ian Nepomniahči, Veselin Topalov, Alireza Firouzja i brojni drugi
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 17. srpanj 2022. 11:56

Vrhunski su šahisti u prosjeku puno inteligentniji od "normalnih ljudi". Znanost je utvrdila da su vrhunski šahisti ljudi koji posjeduju nekoliko vrlina koje ih čine "drugačijima". Oni imaju odličnu memoriju, u pravilu su jako kreativni, dobri su u prepoznavanju obrazaca, izvrsni su u računanju, vješti u procjenjivanju situacija, strateški su mislioci i obavezno imaju visoki koeficijent inteligencije...

Ako je tome već tako, a nema smisla ne vjerovati upućenima, Zagreb će uskoro, točnije od 18. do 25. biti epicentar svjetske (šahovske) inteligencije. Hrvatska će metropola ponovno, kao i svake godine biti domaćin jednog od turnira "Grand Chess Toura" na kojem će nastupiti gotovo svi vodeći svjetski šahisti. U Zagreb opet dolazi svjetski prvak Magnus Carlsen, dolazi i njegov izazivač Ian Nepomniahči, bit će tu i bivši svjetski prvak Veselin Topalov, zatim broj tri na svjetskoj rang listi Alireza Firouzja.

Svjetska elita

Osim tri trenutačno najbolja na svijetu, listu sudionika "Superunited Croatia Grand Chess Toura" popunit će Wesley So, šesti na svjetskoj rang listi, Maxime Vachier-Lagrave, deveti na svjetskoj rang listi, Šahrijar Mamedjarov, 12. na svjetskoj rang listi, Leinier Dominguez (broj 14) te naš velemajstor Ivan Šarić, trećeplasirani na ovogodišnjem prvenstvu Europe. Posljednji, deseti sudionik bit će Jorden Van Foreest, senzacionalni pobjednik na "Tata Steel Mastersu 2021."

Naravno, kao i svake godine, zagrebački turnir je dio vodećeg svjetskog šahovskog serijala Grand Chess Tour kojem su, osim Zagreba, domaćini Bukurešt, Varšava, i Saint Louis; Zagreb je sa svojim "rapid" i "blitz" turnirima središnja stanica "Toura" koji je sa puno slabijom konkurencijom već održan u Rumunjskoj i Poljskoj, dok će se poslije Zagreba dvaput igrati u SAD-u u Saint Louisu - "Saint Louis Rapid & Blitz" i "Sinquefield Cup". Zagrebački dio svjetske "šahovske karavane" održavat će se u Kristalnoj dvorani hotela Westin, pojedinačna cijena dnevnih ulaznica je 80 kuna te će neki rijetki sretnici uživo na djelu moći pratiti dvoboje najboljih svjetskih šahista.

Veliki nagradni fond

Organizator je opet šahovski klub "E4", a nagradni je fond opet velikih 175 tisuća dolara od kojih pobjedniku pripada 40 tisuća, drugoplasiranom 30, trećeplasiranom 25 tisuća...Neki od najvećih svjetskih "mislioca" ne mogu se baš pohvaliti da su plaćeni kao nogometaši, tenisači, boksači...ali nagradni je fond za šahovske prilike zaista bogat, ponajbolji na svijetu.

Glavni lik zagrebačkog Grand Toura je svakako aktualni svjetski prvak Magnus Carlsen. Norvežanin je velemajstor od 2004., prvakom svijeta postao je 2013. kad je detronizirao Viswanathana Ananda i otada je on na vrhu. Triput je bio prvakom u rapidu (2014., 2015., 2019.) i pet puta u blitzu (2009., 2014., 2017., 2018., 2019.). Prvi je put 2014. postao prvim čovjekom koji je istovremeno držao sve tri titule, a ponovio je to i 2019. Naravno da je opet favorit za osvajanje Zagreba...

Linker
19. travanj 2024 02:23