Situacija zahtijeva kratkoročnu stabilizaciju što se tiče financija, ali naći ćemo prostora za napredak sporta, poručuje Tomašević
 Boris Kovačev/CROPIX
NOVI GRADONAČELNIK ZAGREBA:

‘Želimo konsenzus oko stadiona, ako dajemo Dinamu vrijednu imovinu, očekujemo da se klub demokratizira‘

Novi zagrebački gradonačelnik bio je nazočan na promociji monografije o Hanžekovićevom memorijalu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 09. lipanj 2021. 18:33

Iako je uoči nedavnih lokalnih izbora bilo kritika da su kandidati, pa tako i Tomislav Tomašević, vrlo malo vremena i prostora u svojim kampanjama posvetili sportu, reći da novi zagrebački gradonačelnik nije zainteresiran za sport bilo bi posve pogrešno. Uostalom, pokazao je to, barem na simboličkoj razini, i time što mu je prvo pojavljivanje na nekom događaju od stupanja na dužnost bilo vezano upravo za sport.

Trčanje i snowboard

U ponedjeljak je, naime, bio nazočan na predstavljanju monografije izdane povodom 70. obljetnice Hanžekovićeva memorijala, najstarije sportske priredbe u Hrvatskoj, i tada je nedvosmisleno potvrdio da će Grad Zagreb i dalje podupirati razvoj sporta. Naravno, nesumnjivo uz određene promjene jer kako je govorio i ranije, puno toga u upravljanju zagrebačkim sportom i raspodjeli financijskih sredstava prijašnjih godina nije bilo transparentno.

image
U maksimirski stadion su u više od 20 godina ulupani milijuni i milijuni eura, a i dalje imamo ruglo
Damir Krajač/CROPIX

Novog smo gradonačelnika uhvatili nakratko nakon promocije iako to nije bilo lagano jer svi su htjeli izmijeniti s njim pokoju riječ. No, izdvojio je i za nas nekoliko minuta da brzinski preletimo neke od tema vezanih za zagrebački sport. Ima, dakako, puno više pitanja, u ponedjeljak nije bilo vremena da na sve odgovori, ali bit će prilike idućih mjeseci kad i sam malo bolje prouči kakvo je stanje.

- Ja sam ljubitelj raznih sportova. Od nogometa, to je klasika, pa do rukometa, košarke i svega drugoga, stvarno volim sve pogledati. I sam rekreativno trčim, a volim i snowboard. Bavio sam se u mladosti različitim sportovima, ali ne profesionalno - otkrio nam je Tomašević.

Na kojim bismo ga sportskim događajima u sljedeće četiri godine mogli najčešće gledati?

- To još ne mogu reći, ali trudit ću se ravnomjerno pratiti sportske događaje. Ponekad su svjetla reflektora usmjerena samo na nogomet, a to nije pravedno.

Idemo ipak na malo konkretnije teme. Jedna od Tomaševićevih izjavi prijašnjih dana bila je da se s manje novaca mora napraviti više. Je li to moguće i u sportu?

- Mislim da jest, posebno kad govorimo o sportskoj infrastrukturi koja se ne koristi optimalno. Tu ne govorim samo o sportskim građevinama, nego čak i o školama, njihovim igralištima i dvoranama. Govorim, isto tako, i o kvartovskim igralištima, dosta me smeta da ih Grad ne može održavati i da ih daje u koncesiju i onda ih klinci više ne mogu besplatno koristiti. U tom smislu se može bolje koristiti sportska infrastruktura, ali naravno da treba i ulagati u nju. A ulaganja nije bilo dosta dugo. Moram priznati da situacija u Gradu zahtijeva kratkoročnu stabilizaciju što se tiče financija, ali vjerujem da ćemo itekako naći prostora za napredak sporta - rekao je Tomašević.

Zaostajemo za Europom

Je li dosadašnja raspodjela sredstava u zagrebačkom sportu bila pravedna?

- Mislim da i tu ima prostora za poboljšanja, ali iskreno, nisam se još time stigao pozabaviti jer ponedjeljak mi je službeno bio tek drugi radni dan. Ali, naravno da ćemo gledati da se transparentno i pravedno raspodjeljuju sredstava sportskim savezima u Gradu. Isto tako, ono što je ključno, i to uvijek govorim, jest baza. Znači, treba nam više djece u sportu, više infrastrukture, više potpore za dječji sport. Jer ako nam se više djece neće baviti sportom, neće u konačnici biti ni vrhunskih sportaša, ni vrhunskih rezultata. Ono što mi je također u interesu je da se što više građana bavi sportom. U tom smislu Zagreb zaostaje za drugim europskim metropolama.

Kad već spominje infrastrukturu, jasno je da građane Zagreba vjerojatno najviše u oči bode maksimirski stadion u koji su ulupani milijuni i milijuni eura, a i dalje imamo ruglo. Tomašević je tijekom kampanje najavljivao da se zalaže za rješavanje problema kroz model dodjele koncesije Dinamu, ali uz jasne uvjete.

- Rekao sam već sve na tu temu. Tek treba konstituirati Gradsku skupštinu, ali očekujem konsenzus svih opcija koje su ušle u nju da se konačno riješi pitanje stadiona. Model nije upitan, ali treba otvoriti i razgovore s Dinamom da način upravljanja klubom postane transparentniji i demokratičniji nego što je bio do sada. Jer ako dajemo veliku vrijednost, a to je zemljište u Maksimiru, onda želimo biti sigurni da će se tom imovinom raspolagati na pravi način.

Svetice kao pouka

Odmah pored maksimirskog stadiona su i SRC Svetice koje su ostale uništene nakon što ih je Grad dao na kratkotrajno upravljanje Hrvatskom nogometnom savezu.

- Već kao zastupnik u Skupštini nisam bio fan tog dogovora s HNS-om. Oni su na kraju odustali i povukli se iz projekta, a Svetice su devastirane i atletičari ih nakon toga nisu mogli koristiti. To nam isto može biti pouka da se Grad ne zalijeće olako u neke priče koje nemaju temelja - zaključio je zagrebački gradonačelnik prije nego što su ga obveze odvele dalje.

Linker
19. travanj 2024 03:37